Buspasy

Moderator: Wiliam

Rosa

Post autor: Rosa » 17 gru 2010, 17:36

Tahamata pisze: Każdy by myślał że nie blokuje i z bus pasa zrobił by się korek.
Przecież gdyby faktycznie blokował to zostałby nagrany przez kamerę i po tygodniu dostawania codziennych mandatow by się nauczył.
Teraz za to mamy na T Ł taka sytuacje że samochód dojeżdża z boku, staje i czeka az go ktos łaskawie wpuści na środkowy pas, blokuje bez sensu autobus, wjedzie na środek a po kilkuset metrach zjeżdża z powrotem ze środka aby zjechac z trasy np na Wisłostradę.
Naprawde aż się prosi aby zlikwidować buspasy na samym moście Łazienkowskim. One bardziej przeszkadzają niż pomagają w tamtym miejscu.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 19 gru 2010, 9:10

Rosa pisze:Naprawde aż się prosi aby zlikwidować buspasy na samym moście Łazienkowskim. One bardziej przeszkadzają niż pomagają w tamtym miejscu.
No to zamiast płakać na forum, trzeba zainteresować tematem radnych Pragi Południe.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Ikarusomaniak

Post autor: Ikarusomaniak » 20 gru 2010, 16:34

Co by się z tym nie stało - wiecie może kiedy będą kamery na TŁ?

Awatar użytkownika
Gontar
(Rav5202)

Post autor: Gontar » 20 gru 2010, 16:38

Rosa pisze:
Tahamata pisze: Każdy by myślał że nie blokuje i z bus pasa zrobił by się korek.
Przecież gdyby faktycznie blokował to zostałby nagrany przez kamerę i po tygodniu dostawania codziennych mandatow by się nauczył.
Teraz za to mamy na T Ł taka sytuacje że samochód dojeżdża z boku, staje i czeka az go ktos łaskawie wpuści na środkowy pas, blokuje bez sensu autobus, wjedzie na środek a po kilkuset metrach zjeżdża z powrotem ze środka aby zjechac z trasy np na Wisłostradę.
Naprawde aż się prosi aby zlikwidować buspasy na samym moście Łazienkowskim. One bardziej przeszkadzają niż pomagają w tamtym miejscu.
A ja myślę, że lepsze to niżeli stać na całej długości mostu.
przstańcie z opcją you w podpisie ;/

Awatar użytkownika
Delfino
Kontakt:

Post autor: Delfino » 20 gru 2010, 16:55

To jest znany znany motyw, widoczny np. tutaj od 6 minuty:
http://www.youtube.com/watch?v=EMHRSHxT ... d&t=06m00s

Nie ma chyba dobrego rozwiązania...

Rosa

Post autor: Rosa » 20 gru 2010, 17:11

Rav5202 pisze:
Rosa pisze: Przecież gdyby faktycznie blokował to zostałby nagrany przez kamerę i po tygodniu dostawania codziennych mandatow by się nauczył.
A ja myślę, że lepsze to niżeli stać na całej długości mostu.
Nigdy na moście autobusy nie stały. Osobowkom pasy za mostem się konczą i jeśli nie zjeżdżają w bok to nie maja i nia miały nigdy powodu aby na moście blokowac prawy pas.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 20 gru 2010, 17:22

Delfino pisze:To jest znany znany motyw, widoczny np. tutaj od 6 minuty:

Trochę straty jest, ale reszta to czysty, o wiele większy zysk...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 17 sty 2011, 13:49

Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 17 sty 2011, 13:55

Czy to znaczy, że z Produkcyjnej można by było pojechać wyłącznie z powrotem w Światowida?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 17 sty 2011, 14:25

Nie. Wyjazd z Produkcyjnej jest na tyle szeroki, że można wyjechać z niego i na środkowe pasy. zresztą linia pomarańczowa nie oznacza linii ciągłych, tylko jest to zaznaczenie, gdzie ten pas powinien być. Pomijam, ze tego wyjazdu teraz i tak nie ma, choć miał być przywrócony do 30 IX 2010 r.
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 sty 2011, 15:18

No nie, bo mało przecież mamy w mieście inwestycji typu kubeł farby... ](*,)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 17 sty 2011, 16:58

Czy jeśli zrobię sobie licencję taksówkarza, ale nie będę wykonywał zawodu, to jeśli zatrzyma mnie policja jadącego po BUS-PASie i pokażę licencję, to nie dostanę mandatu? :D

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 17 sty 2011, 17:05

BJ pisze:Czy jeśli zrobię sobie licencję taksówkarza, ale nie będę wykonywał zawodu, to jeśli zatrzyma mnie policja jadącego po BUS-PASie i pokażę licencję, to nie dostanę mandatu? :D
A czy jeśli zrobisz sobie prawo jazdy kat. D, ale nie będziesz wykonywał zawodu, to jeśli zatrzyma cię policja jadącego po BUS-PASie i pokażesz prawo jazdy, to nie dostaniesz mandatu? :D
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Szop

Post autor: Szop » 17 sty 2011, 17:40

Rosa pisze:
Rav5202 pisze:A ja myślę, że lepsze to niżeli stać na całej długości mostu.
Nigdy na moście autobusy nie stały. Osobowkom pasy za mostem się konczą i jeśli nie zjeżdżają w bok to nie maja i nia miały nigdy powodu aby na moście blokowac prawy pas.
Potwierdzam. Zawsze, kiedy w godzinach szczytu jadę na prawą stronę Wisły, autobus zatrzymuje się na chwilę w okolicach węzła z Wisłostradą. W czasach przed Bus-pasem przejazd (prawym pasem) był płynny. Krytycznym miejscem jest, węzeł z Wałem Miedzeszyńskim, bardzo słaba widoczność. Niestety, nie poprawiono niczego przy okazji odbudowy ślimaków - niezauważony skandal. Z mojego punktu widzenia (pasażera autobusu) BUS-pas przynosi korzyści do Wisłostrady. Dalej konieczny jest tylko krótki odcinek przy węźle z Wałem. W drugą stronę jeżdżę najczęściej poza szczytem, więc się nie wypowiadam.
Bastian pisze:
Delfino pisze:To jest znany znany motyw, widoczny np. tutaj od 6 minuty:

Trochę straty jest, ale reszta to czysty, o wiele większy zysk...
Na Moście Ł sytuacja jest inna, niż na powyższym filmiku. Na nim autobus oczekuje na wjazd na długi odcinek pustego pasa, i jedzie omijając korek. Zysk przewyższa stratę. Na Moście Ł za Wisłostradą, natomiast, tracą i samochody, i autobusy - za mostem ruch przerzedza się i nie ma nigdy korka - ponieważ potoki rozdzielają się na al. Stanów Zjednoczonych, Ostrobramską, Saską i Wał Miedzeszyński. Buspas nie słuzy więc omijaniu korka, rozdziela tylko ruch - a rozdzielanie jest czasochłonne i tworzy chaos na jezdni. Wszyscy tracą.

Filmik pokazuje też bezsens zakazu poruszania się po buspasie motocyklem.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 17 sty 2011, 17:55

fik pisze:A czy jeśli zrobisz sobie prawo jazdy kat. D, ale nie będziesz wykonywał zawodu, to jeśli zatrzyma cię policja jadącego po BUS-PASie i pokażesz prawo jazdy, to nie dostaniesz mandatu?
To jednak trochę inna sytuacja ;)

Ale niech będzie, że jeszcze sobie nakleiłem te wypasione żółto-czerwone paski po bokach.

ODPOWIEDZ