Bastian pisze:Tia, momentami. Na Facebook wrzuciłem kilka z kilkunastu zrobionych w ciągu tygodnia zdjęć puściutkiego 360. Raz jechałem sam z kierowcą. Raz na Wileniaku wysiadło ze 40 osób, byłem pod wrażeniem. Ale co to jest 40 osób w przegubie?!
Może miałem wyjątkowe szczęście, ale jechałem po 18, to przy Pl.Zamkowym przegub został szczelnie wypełniony. 190 pojechało 3 minuty wcześniej (to akurat duży czas, to fakt). Dobrze chyba, że pojawia się coś, co powoduje, że ten cały tłum nie wsiądzie teraz do 190, powodując brak miejsc dla ludzi jadących dalej niż do Wileńskiego.
A i w drugą stronę raczej były zajęte wszystkie miejsca siedzące, z miejscami wolnymi do siedzenia zdarza się też 23, 26 i inne, zależy od stada. Być może kursowanie 360 powinno być regulowane (nie ma niczego przez 2 minuty to wjeżdża 360, to można przy Feminie jakoś wykrywać).
[ Dodano: |29 Sty 2011|, 2011 17:43 ]
Bastian pisze:
Co wybierze trzecia grupa? Jeśli zależy im na czasie - pojadą tramwajem, bo w autobusie można stracić nawet ze 4 minuty przed Wileniakiem.
Po pierwsze, 360 dojeżdża do Inżynierskiej, gdzie są przesiadki do wszystkich tramwajów jadących na Bródno. Po drugie - 360 nie stoi w korku, bo jedzie torami aż do samego lewoskrętu przy Wileńskim. Robiło tak i 192, i 362 - i nie jest to jakieś odkrywcze.
Z 360 też jest na pewno DUŻO wygodniej niż z 23, gdzie trzeba przemierzyć jeszcze przejście podziemne, ewentualnie przejść górą, ale wtedy bezwzględnie 360 jest bliżej.
Jeśli co 10-15 minut z Wileńskiego odjeżdża zawalony pociąg, to nie powiesz mi, że nie ma teoretycznego popytu. Dlaczego nie ma praktycznego? Bo co 2 dni się tworzy jakieś dziwadła, 3 raz się zmienia trasę 360.
[ Dodano: |29 Sty 2011|, 2011 17:46 ]
Delfino pisze:A Zacisze w ogóle potrzebuje takie dubla 512?
Pewnie niestety nieuchronne jest jego zginięcie i nawet jeśli 517 zostanie na Pradze to pewnie docelowe będzie zrobienie 517 Targówek - Szczęśliwice (trasą 512). Wówczas coś powinno jeździć na zacisze.
Oczywiście, nie 3xx - chyba, że to 527 zostanie na tej trasie (ale i tak zostają ze 2 przystanki w głębi Zacisza).
[ Dodano: |29 Sty 2011|, 2011 17:50 ]
Colony pisze:Kasacja 512 na Zaciszu i puszczenie tam 1xx na brygadach 360 z docelowym skróceniem po otwarciu metra to jedyne sensowne rozwiązanie dla tego koszmaru.
Nie rozumiem coście się tak przyczepili do tego 360. Są momenty, w których na Ratuszu do obecnych środków NIE MA JAK WEJŚĆ. Czy Wy w ogóle byliście tutaj o godzinie, o której pojawia się pociąg? Wówczas WSZYSTKO jest zawalone. Swojego czasu 23 i 46, jakkolwiek puste by nie przyjechały, nie odjeżdżały z przystanku dopóki nie została zapełniona ostatnia wolna luka w tramwaju. To, że ZTM poświęca te kilka autobusów, żeby umożliwić podróż we w miarę ucywilizowanych warunkach, nazywane jest koszmarem? Nie każdy lubi ocierać się o współpasażerów. Docelowo jak ludzie zobaczą, że jest coś, gdzie nie trzeba wisieć nosem na drzwiach, to na pewno polubią 360. Oczywiście, łatwiej byłoby zapełnić 360, gdyby zasadnicza grupa tramwajów jeździła od strony Ratuszowej, a nie od strony Pragi - wówczas do 360 byłoby naprawdę bardzo blisko.
[ Dodano: |29 Sty 2011|, 2011 17:52 ]
Delfino pisze:Mnie się zawsze wydawało, że 160 dowozi do Centralnego, a 512 na Szczęśliwice.
Nie. Centralny jest w centrum, więc nie można tam jeździć bez przesiadki. A Szczęśliwice to już w ogóle są poza centrum, więc trzeba dom - węzeł - centrum - węzeł - szczęśliwice. Zachciewa CI się bezpośrednich relacji.
[ Dodano: |29 Sty 2011|, 2011 17:53 ]
Delfino pisze:Np., zdarzyło mi się studiować fizykę na Pasteura/Banacha. Z Trockiej mam bezpośrednie 512. Co będę miał po wybudowaniu metra? Jak tam w ogóle sensownie dojechać?
No jak to. Autobusem do wileńskiego, metrem do daszyńskiego, jedynką do zawiszy - no i może coś łaskawie uruchomią z Zawiszy, a jak nie, to samolotami, może akurat ktoś nie będzie jechał i znajdziesz miejsce.
[ Dodano: |29 Sty 2011|, 2011 17:55 ]
Bastian pisze:
Delfino pisze:Do ilu miejść dowoziły ich łącznie wszystkie autousy 160, 162, 512, 517
A ilu z tego korzystało?
Nikt w ogóle nie korzystał. Dlatego też dodatkowo było 362 i 460.