Komunikacja po otwarciu lotniskowej SKM

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 04 maja 2011, 22:49

pawcio pisze:Zawsze można zamienić krańcami 128 i 175.
Niezły pomysł, oferujący później pole do kombinacji w postaci 128 na Daszyńskiego, 158 na Mariensztat, cokolwiek na Witolin.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

reserved

Post autor: reserved » 04 maja 2011, 22:50

Glonojad pisze:No ale co ona ma wspólnego z lotniskową SKM? Uważasz, że aż tyle osób jeździ nią do biur na Służewcu akurat z placu Zawiszy?
No nie, ale to jest linia, która może obsłużyć potok z centrum na całej długości ŻiW ale nie dojeżdżając do lotniska.
Zebra pisze:Pomysły żeby 504 puszczać na Ursus... no litości.
504? Na Ursus? Jeśli to coś do mnie to w żadnym wypadku. =; Chyba, że piszesz o kimś innym.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 04 maja 2011, 23:04

fik pisze:
pawcio pisze:Zawsze można zamienić krańcami 128 i 175.
Niezły pomysł, oferujący później pole do kombinacji w postaci 128 na Daszyńskiego, 158 na Mariensztat, cokolwiek na Witolin.
158 Mariensztat - Reduta :?: Brzmi co najmniej ciekawie :-k
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Czotyk

Post autor: Czotyk » 04 maja 2011, 23:09

Brzmi bardzo nie ciekawie, co na Kinowej?
Obrazek
^^ widzicie go? On rozpędza się do 300 km/h a pendolino 200 km/ na 80 km...

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 05 maja 2011, 12:29

Czotyk pisze:Brzmi bardzo nie ciekawie, co na Kinowej?
fik pisze:cokolwiek na Witolin.

Taka dygresja: przyglądam się powyższej dyskusji (między innymi) i ze strony na stronę jestem coraz bardziej przerażony.
Gdzie jest granica "racjonalizacji" układu komunikacyjnego? Czy naprawdę obecny stan jest na tyle nieefektywny (lub można rzetelnymi analizami dowieść, że po uruchomieniu połączeń kolejowych z lotniskiem takim się stanie), że wszystko musi zostać zmienione?

osa

Post autor: osa » 05 maja 2011, 12:40

MichalJ pisze:
osa pisze:Wątpię też, że dojazd pociągiem na lotnisko zajmie tylko 20 minut.
Bo co, pociągi lotniskowe będą specjalnie na złość jechały wolniej niż wszystkie inne? Do PKP Okęcie jedzie się 20 minut i do Chopin Okęcie będzie się jechało tyle samo.
Trzymajmy jakiś poziom...
Poziom to najlepiej, żeby trzymała kolej. Ja do stacji Okęcie w ostatnią sobotę dojechałem nie w 20 min, ale w blisko 30 min. Nie wiem, po co kilkuminutowe postoje na stacjach po drodze, gdzie nie ma żywego ducha? Rozumiem, że dziś są różne ograniczenia ruchowe i jeden tor na Służewcu, ale tak naprawdę dopiero w praniu przekonamy się, jak sprawnie będzie wyglądał ten dojazd SKM-ką na lotnisko. Dlatego ostrożnie z tym ścinaniem rozkładu 175.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 05 maja 2011, 13:34

Kleszczu pisze: 158 Mariensztat - Reduta :?: Brzmi co najmniej ciekawie :-k
Ma tylko jedną wadę - 128 oferuje połączenie kampusów Ochota i Powiśle, 158 tego nie zapewni.

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 05 maja 2011, 13:51

W mojej opinii 188 powinno wylecieć z Lotniska i zostać skierowane na Szczęśliwice przez Banacha i zostać porządnie wzmocnione w szczytach. Trasa tej linii gryzie się z przebiegiem 141 (po co 2 linie z Wiatraka na Żwirki/Sasanki?) Jednocześnie przywróciłbym 175 co 10 z góry na dół rezygnując z częstotliwości 7,5 min w szczytach i pozostawiając dobrą ofertę Żwirki - Śródmieście uzupełniając ten układ SKM.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 05 maja 2011, 14:02

Są z lotniska dwie linie - jedna w Aleje, druga w Trasę Ł.

Zastępujemy je dwiema liniami w Aleje. No genialne po prostu.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 05 maja 2011, 14:09

Dęboszczak pisze:Jednocześnie przywróciłbym 175 co 10 z góry na dół rezygnując z częstotliwości 7,5 min w szczytach i pozostawiając dobrą ofertę Żwirki - Śródmieście uzupełniając ten układ SKM.
Chwilowo połączenie Żwirki (WUM+UW) - Śródmieście jest lekko przeciążone. Przecież wzmocnienie 175 z powietrza się nie wzięło.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

dzidek

Post autor: dzidek » 05 maja 2011, 14:15

MichalJ pisze:Są z lotniska dwie linie - jedna w Aleje, druga w Trasę Ł.

Zastępujemy je dwiema liniami w Aleje. No genialne po prostu.
No właśnie. Wystarczy rano kursami po 5 i 6 przejechać się 188 na Lotnisko. W przegubach wszystkie miejsca siedzące zajęte i sporo osób stoi już od Rakowca (jak na tę porę chba świetny wynik). Nie uwierzę, że wszyscy dosiadają się między Pomnikiem a Rakowcem. Zdecydowana większość musi jechać już z TŁ. I co najważniejsze tylko garsta wysiada przed przystankiem Sasanki. Reszta jedzie dalej w str Lotniska.
Słusznie zauważył Dęboszczak, że 188 i 141 częsiowo pokrywają się jako połączenie ŻiW z TŁ ale o ile w weekend można sobie "dorzucić" kilka minut na przejażdżkę dłuższą trasą 141 tak w tygodniu kiedy stoi Czerniakowska, Chełmska, Dolna, Odyńca, Racławicka przejazd 141 z ŻiW na TŁ jest o jakieś 20 min dłuższy niż 188? Dopóki Mokotów nie odkorkuje się to jazda 141 z ŻiW na TŁ i w okolice Wiatraka będzie nieopłacalna. W obecnej sytuacji 141 z ŻiW sprawdza się w szczycie ale maksymalnie na Mokotów. Na Pragę już zdecydowanie przegrywa z 188.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 05 maja 2011, 14:47

Ja nic nie mówię, ale może by tak zamknąć wątek do grudnia? Strony się okopały na pozycjach, nikt już nikogo do niczego nie przekona...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 maja 2011, 20:34

Dzidku, Mokotów już nigdy nie będzie bardziej przejezdny, bo niby z jakiej paki? Ewentualnie poprawi się punktualność podróży po wybudowaniu jakiegoś buswaya/tramwaju/metra/kolejki gondolowej z Ochoty na Mokotów i dalej na dół, ale układ drogowy będzie przypchany i już.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 16 maja 2011, 17:21

Na prośbę Kolektywu Moderatorskiego podforum Metro i Kolej posty dotyczące taryfy zostały przeniesione na wspomniane podforum. Dalsze losy postów nie są znane.

Za utrudnienia itd.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 16 maja 2011, 17:26

Kleszczu pisze:Dalsze losy postów nie są znane.
"(...) nieprzyjaciel internował posłów
nie znamy ich miejsca pobytu to znaczy miejsca kaźni (...)"

BP, NMSP.

Zablokowany