Kolej na kolej - czyli Kolejowe ABC
Moderator: JacekM
- MeWa
- Cukiereczek
podpadają pod to także węzły komunikacyjneAdam G. pisze:Mówiąc o "obiektach komunikacyjnych" masz na myśli dworce PKP/PKS, czy też o węzły przesiadkowe dla komunikacji miejskiej?
Z niewymienionych do tej pory miejsc kojarzę Rondo Mogilskie, przystanek KST Politechnika, przystanek (bodaj) Lechicka w Poznaniu.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Nie pamiętam, czy aby jedno z zejść pod ziemię w węźle Rondo Reagana / pl. Grunwaldzki we Wrocławiu nie ma ruchomych schodów. Jeśli nie zapomnę, to jutro to sprawdzę.MeWa pisze:podpadają pod to także węzły komunikacyjneAdam G. pisze:Mówiąc o "obiektach komunikacyjnych" masz na myśli dworce PKP/PKS, czy też o węzły przesiadkowe dla komunikacji miejskiej?
Z niewymienionych do tej pory miejsc kojarzę Rondo Mogilskie, przystanek KST Politechnika, przystanek (bodaj) Lechicka w Poznaniu.
noidea
Nie wiem za bardzo, który wątek byłby najlepszy, ale że jako cennik PLK to absolutne ABC transportu kolejowego, więc Prezes UTK zatwierdził nowe stawki dostępu do infr. PKP PLK
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Za ile najtaniej można względnie sprawnie dojechać z Warszawy do Bydgoszczy i z powrotem pociągiem (w piątek i powrót w sobotę)
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
A może Interregio Brda? Tylko, że on popołudniu jedzie i rano wraca. Swoją drogą bardzo polecam. A tak pozostaje tylko PKP Intercity. Co około 1-2 godziny. Interregio kosztuje 43,50zł, a TLK 54zł. A wogóle o której jedziesz?Kleszczu pisze:Za ile najtaniej można względnie sprawnie dojechać z Warszawy do Bydgoszczy i z powrotem pociągiem (w piątek i powrót w sobotę)
Ja bym tam leciał IR Pomorze o 13.30 (jeśli później, to ww Brdą) i w Toronto przesiadł się od razu na osobówkę. Wariant najtańszy, niewiele się różniący od IC komfortem/szybkością.
No chyba, że w piątek wieczorem(po 19tej?), to wtedy kupujesz bilet podróżnika IC (za 69zł) i wsiadasz w bezpośrednie TLK do Bydgoszczy
No chyba, że w piątek wieczorem(po 19tej?), to wtedy kupujesz bilet podróżnika IC (za 69zł) i wsiadasz w bezpośrednie TLK do Bydgoszczy
Takie małe pytanie. Jak mam rozumieć zapis:
Planuje przejazd pociągami TLK na trasie Warszawa - Piotrków Trybunalski - Toruń. Zmieszczę się w przeciągu 24 h, choć będę miał kilkugodzinną przerwę w podróży.
Jadąc z Warszawy pociąg zatrzymuje się odpowiednio w Koluszkach, a następnie w Piotrkowie. Natomiast jadąc w kierunku Torunia mamy Piotrków, a następnie Łódź Widzew. I nie ukrywam miło by było gdyby kilometry były liczone jednym ciągiem, a nie na dwóch oddzielnych biletach.
A dokładnie co kryje się pojęciem tej samej drogi. Czy chodzi o fizyczny przejazd po tym samym szlaku, czy zatrzymanie się na tych samych stacjach?Nie stosuje się obliczenia opłaty za łączną odległość, jeżeli:
2) przejazd, choćby na jednym odcinku, odbywa się dwukrotnie na tej samej drodze, z wyłączeniem
przypadków, wynikających z rozkładu jazdy lub z dogodności połączenia;
Planuje przejazd pociągami TLK na trasie Warszawa - Piotrków Trybunalski - Toruń. Zmieszczę się w przeciągu 24 h, choć będę miał kilkugodzinną przerwę w podróży.
Jadąc z Warszawy pociąg zatrzymuje się odpowiednio w Koluszkach, a następnie w Piotrkowie. Natomiast jadąc w kierunku Torunia mamy Piotrków, a następnie Łódź Widzew. I nie ukrywam miło by było gdyby kilometry były liczone jednym ciągiem, a nie na dwóch oddzielnych biletach.
Wydaje mi się, że kiedyś był wątek o różnych zapomnianych torach istniejących w Warszawie, ale chyba mocno się zagrzebał
W razie czego niech modek przeniesie.
Właśnie przeczytałem coś takiego:
Kolej w Lesie Kabackim
Ktoś coś wie?
W razie czego niech modek przeniesie.
Właśnie przeczytałem coś takiego:
Kolej w Lesie Kabackim
Ktoś coś wie?
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...
Zdaje się, że Balcerek z Alternatywy 4 mówił, że kiedyś się do lasku jeździło na wycieczkę kolejką