Flixbus (d. PolskiBus)

Moderator: JacekM

Adam G.

Post autor: Adam G. » 27 cze 2011, 1:36

fik pisze:Państwo mówi: wszyscy przewoźnicy mają oferować ulgowe przejazdy takim-to-a-takim pasażerom, w zamian my zapłacimy resztę pieniędzy przewoźnikowi.
chester przed chwilą udowodnił, że wcale tak nie jest. Wszyscy mogą oferować ulgi i otrzymywać refundację kosztów, lecz nikt nie musi tego robić. PB nie jest też świętą krową, bo przewoźników którzy nie honorują ulg ustawowych mamy w kraju dziesiątki :)
R-9 Chełmska pisze:Mój pracodawca już wysłał swoje wątpliwości do odpowiednich organów, choć szczegółów nie znam. Jak przyjdzie jakaś odpowiedź, to się nią podzielę.
Będę wdzięczny. Niemniej jednak, nie powstrzymam się od kolejnego odwołania do polskiej mentalności. PKSowy beton nie potrafi zejść z ceny, więc szuka prawnych kruczków by wykurzyć przeciwnika. Naprawdę, nie tak powinno to wyglądać. Smuci mnie, że nawet Ty, pracując w PKSie podlegasz takim działaniom. Zawsze myślałem, że to właśnie młodzi pracownicy mają bardziej otwarte umysły i mogą doprowadzić firmy do sukcesów. W przypadku PKSu jest to na pewno możliwe, trzeba tylko zmienić taktykę. Inaczej wróżę upadek. Prędzej czy później przekonamy się, czy miałem rację.
Oczywiście, upadek PB również jest możliwy, jeśli ktoś źle skalkulował ryzyko. Za kilka lat albo i szybciej będzie to już jasne.
Należy pamiętać, że powstanie PB to też zmiany w myśleniu ludzi. Dotąd byli gotowi jechać hadziewiątką na drugi koniec kraju - przyjmowali do wiadomości, że to normalne i tak musi być. Na tej samej zasadzie jadąc na Ukrainę, gotów jestem do kilkunastogodzinnej podróży zdezelowanym Ikarusem. Gdy jednak do ludzi dotrze, że da się oferować klimę, wi-fi, gniazdka i wygodne fotele za rozsądną cenę - szybko odwrócą się od niepewnych przewoźników.
noidea

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 27 cze 2011, 1:40

Adam G. pisze:chester przed chwilą udowodnił, że wcale tak nie jest.
Nie udowodnił. Brak podstawy prawnej.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 27 cze 2011, 1:42

fik pisze:Z MI ma podpisane na TLK i międzynarodówkę.
no i chyba nie we wszystkich pociągach są ulgi?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 27 cze 2011, 1:43

MeWa pisze: no i chyba nie we wszystkich pociągach są ulgi?
W komunikacji krajowej - we wszystkich.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 27 cze 2011, 1:45

fik pisze:
a EC w relacjach krajowych? :)
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 27 cze 2011, 1:47

MeWa pisze:
a EC w relacjach krajowych? :)
Osoby niezdolne do samodzielnej egzystencji 37%, opiekun towarzyszący takiej osobie w podróży 95%.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 27 cze 2011, 1:51

fik pisze:
Adam G. pisze:chester przed chwilą udowodnił, że wcale tak nie jest.
Nie udowodnił. Brak podstawy prawnej.
Okej, ale przynajmniej zacytował najbardziej konkretną, trzymającą się kupy wypowiedź.

Nawiasem mówiąc, rozumiem że kwestia zniżek dotyczy Cię osobiście, ale nie rozumiem, skąd nagle taki atak.
Jak mówię, przewoźników którzy tych zniżek nie honorują jest cała masa. Dyskusja mająca na celu wyjaśnienie, dlaczego tego nie robią jest jak najbardziej uzasadniona. Nic jednak nie uzasadnia dyskusji o tym, dlaczego akurat zły PB ich nie oferuje. Chyba że miał po prostu być przykładem największego i najbardziej znanego przewoźnika, który tego nie robi.

Moim zdaniem, na podstawie wypowiedzi chestera, jest tak, że zniżka dla inwalidów i ich opiekunów to przywilej, lecz nie należne świadczenie. W takiej sytuacji powinieneś korzystać z usług firm które te przywileje oferują lub pogodzić się z tym, że u niektórych przewoźników trzeba zapłacić trochę więcej (choć PB często i tak wyjdzie taniej niż PKP/PKS ze zniżką 95%, a i z dostępnością dla niepełnosprawnych jest chyba lepiej niż gdzie indziej :P).
Porównanie może być trochę kontrowersyjne, lecz ja - jako student - wybieram tych przewoźników którzy oferują zniżkę studencką lub choćby porównywalną cenę bez niej. Tak samo może robić osoba niepełnosprawna z opiekunem.

To nie ten ustrój, w którym państwo zapewnia swoim obywatelom setki różnych świadczeń socjalnych. Ze zniżki 51% na kolej się oczywiście cieszę, lecz do tej pory jestem w ciężkim szoku, że udało się ją wprowadzić. To jednak kosztuje nas wszystkich.
noidea

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 27 cze 2011, 1:53

Adam G. pisze:Nic jednak nie uzasadnia dyskusji o tym, dlaczego akurat zły PB ich nie oferuje. Chyba że miał po prostu być przykładem największego i najbardziej znanego przewoźnika, który tego nie robi.
Ależ nie mam zamiaru wyżywać się akurat na PB; zapytałem się tutaj ze względu na nowatorski system taryfowy oferowany przez tegoż przewoźnika i tyle.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 cze 2011, 6:21

ZTM także stosuje ulgi ustawowe, ale z tego tytułu nigdy nic nie odzyskał...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 27 cze 2011, 7:34

fik pisze:
Nieprawda. Np. studenci nie mają ulgi w EC i nie mieli w IC, przed dopisaniem E do EIC. W ustawie są wymienione z nazwy kategorie pociągów...

I jak rozumiem z cytatu parę stron wcześniej, w autobusach też ulgi są ograniczone - do kursów "zwykłych i przyspieszonych". Wystarczy żeby te kursy były formalnie pospieszne albo ekspresowe i koniec sprawy.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 27 cze 2011, 8:06

Z tym, że inwalidzi chyba nie mają ograniczenia w kategoriach - nie mam pod ręką ustawy :-k

--
Ja np. pełniąc służbę mam ulgę 100% (ale muszę mieć bilet i tak - trochę absurdalne). Natomiast prywatnie muszę wykupić 50% ulgi kolejowej (H-1096 bodaj) - czego nie zrobiłem, bo mi się nie opłaca; mam przecież studencką.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 27 cze 2011, 10:02

Może to nie wątek a propos transportu kolejowego i komu gdzie ulgi się należą, ale fik autorytatywnie zacytował ustawy i zdefiniował nawet transport publiczny, że ośmielę się go sprostować.

Ustawa z dnia ... o publicznym transporcie zbiorowym.

Dział IV - zmiany w przepisach obowiązujących.

Art. 68. W ustawie z dnia 20 czerwca 1992 r. o uprawnieniach do ulgowych przejazdów środkami publicznego transportu zbiorowego (Dz. U. z 2002 r. Nr 175, poz. 1440, z późn. zm.17)) wprowadza się następujące zmiany:
1) w art. 1a:
a) w ust. 4 po pkt 3 dodaje się pkt 3a w brzmieniu:
"3a) środkach publicznego transportu zbiorowego - należy przez to rozumieć środki transportu wykorzystywane w transporcie kolejowym lub drogowym, w przewozie o charakterze użyteczności publicznej, o którym mowa w przepisach ustawy z dnia 16 grudnia 2010 r. o publicznym transporcie zbiorowym (Dz. U. Nr 5, poz. 13);",

A więc nie przewóz publiczny, ale "charakter użyteczności publicznej" jest chyba podstawą do obowiązku stosowania ulg...

Użytecznośc publiczną legaliści i miłośnicy przecinków i podstaw prawnych sobie sami znajdą w ustawie.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 27 cze 2011, 13:35

MichalJ pisze: Nieprawda. Np. studenci nie mają ulgi w EC i nie mieli w IC, przed dopisaniem E do EIC. W ustawie są wymienione z nazwy kategorie pociągów...
Przypominam, że mówimy o ulgach dla osób niepełnosprawnych i ich opiekunów.
chester pisze: A więc nie przewóz publiczny, ale "charakter użyteczności publicznej" jest chyba podstawą do obowiązku stosowania ulg...
OK, to zamyka temat, odszczekuję zarzuty.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 27 cze 2011, 22:48

W kwestii PolskiegoBusa pragnę dodać jeszcze coś, co mnie pozytywnie zdziwiło.
Faktycznie, zgodnie z zapowiedziami, kierowcy jeżdżą przepisowo! Mam za sobą trasę Warszawa-Wrocław-Warszawa i chyba ani razu kierowca nie przekroczył prędkości o więcej niż 10km/h (mierzone trochę na oko, trochę GPSem), jazda jest delikatna, przyjemna i bezpieczna.
noidea

reserved

Post autor: reserved » 27 cze 2011, 23:56

I o czasie?

ODPOWIEDZ