Nowe logo ZTM
Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Znaczy gdzie ten napis bus jest? Na środku znaku? Tzn słupek przestał zawierać znak drogowy "przystanek autobusowy"?  ](*,)](./images/smilies/eusa_wall.gif)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
GDDKiA uparła się że na ich drogach mogą stać tylko ich znaki D-15, dlatego też ZTM-owskie słupki na tych przystankach nie są znakiem drogowym a jedynie informacją że to przystanek ZTM (fioletowy kwadrat z napisem bus)Dantte pisze:Tak. Tak było 2 tygodnie temu, myślę, że raczej tego nie zmieniono. Tak jest na wszystkich przystankach 704 od Zakrętu.Glonojad pisze:Znaczy gdzie ten napis bus jest? Na środku znaku? Tzn słupek przestał zawierać znak drogowy "przystanek autobusowy"?

- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No tak, skoro i tak trzeba dublować to nawet lepiej wygląda, że nie drugim identycznym znakiem.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Też tak uważam, ale ZTM chyba się w jakiś internacjonalizm oznaczeniowy wplątał - kwadraty z napisem "bus" czy "tram" widziałem już gdzieś na zachodzie (nawet nie wiem, czy nie w Zurychu, co dla słowa 'tram' byłoby cokolwiek dziwaczne).
Z czerwonego piktogramu "tram" korzysta Deutsche Bahn(oni kochają makaronizmy z angielskiego) i część miast w różnym zakresie, w Berlinie jest cały system kształtów i kolorów, autobusy są właśnie oznaczane na fioletowo. Jak tak dalej pójdzie to okaże się, że w tej chwili budowana jest U-kolej na Pragę i S-kolej na lotnisko, a następny przetarg będzie na autobusy piętrowe.
Jednak z drugiej strony miło, że nie dublują tego paskudnego znaku, jeżeli GDDKIA samemu to ustawia, chociaż tradycyjne "A" byłoby chyba odpowiedniejsze, a właściwie także byłoby bliskie głównemu miasta inspiracji ZTM-u, zwłaszcza w najmniej istotnych sprawach.

To jest jakiś polski fenomen, bo nigdzie indziej w Europie (oprócz krajów b. ZSRR) nie widziałem żeby tablica przystankowa w miastach miała formę wielgachnego znaku drogowego.florekf pisze:GDDKiA uparła się że na ich drogach mogą stać tylko ich znaki D-15, dlatego też ZTM-owskie słupki na tych przystankach nie są znakiem drogowym a jedynie informacją że to przystanek ZTM (fioletowy kwadrat z napisem bus)Dantte pisze: Tak. Tak było 2 tygodnie temu, myślę, że raczej tego nie zmieniono. Tak jest na wszystkich przystankach 704 od Zakrętu.
Pokazywałem już kiedyś, jak wyglądają przystanki w Rzymie...
http://www.fuw.edu.pl/~michalj/rzymkm/1 ... 160149.jpg
http://www.fuw.edu.pl/~michalj/rzymkm/1 ... 160149.jpg