120Na SWING

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Adam G.

Post autor: Adam G. » 14 lip 2011, 12:48

Glonojad pisze:Nie wiem, o których szwajcarskich wagonach mówisz, ale w Zurychu w Cobrze nie zaobserwowałem problemu (a jeździłem głównie w ostatnim członie ze względu na możliwość robienia zdjęć trasy).
Właśnie o tych :) Z tyłu jest wyraźnie gorzej niż w innych częściach tramwaju, a przynajmniej na takie wozy trafiałem.
noidea

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 lip 2011, 13:08

Ma klimę. Tramwaje PESY, w przeciwieństwie np. do autobusów "wiodącego producenta tramwajów" z Bolechowa, mają kanały powietrzne rozprowadzające schłodzone powietrze do członów wózkowych (i po członach wiszących).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Siecool

Post autor: Siecool » 15 lip 2011, 19:51

Czy TW prowadzi szkolenia z zakresu tzw. kultury jazdy dla motorowych SWINGów?
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 15 lip 2011, 19:59

O co pytasz? O wyczucie hamowania itp? Szkolenie trwa chyba 4 godziny. W tym czasie wiele wyuczyć się nie da. Po prostu motorniczowie muszą wyjeździć kilkadziesiąt godzin, by to wyczucie załapać.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Siecool

Post autor: Siecool » 15 lip 2011, 20:09

O tym, że na zadajnik jazdy nie trzeba się rzucać, tylko odchylać stopniowo, przynajmniej w pierwszej fazie. I naprawdę nie potrzebuję nawet 5 minutowego szkolenia, żeby to pojąć, dlatego dziwię się, że motorniczowie spędzający tam całe godziny nie są w stanie pojąć tak banalnej zależności.

Lonik

Post autor: Lonik » 15 lip 2011, 21:24

:-k Jak wagon pewnie nie poprawnie reaguje na minimalne zadanie hamowania, a nikt nie chce powtórzyć historii ze stawek.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 16 lip 2011, 0:10

Historii ze Stawek nikt już nie powtórzy, bo z kagańcem na 55 ciężko będzie pojechać 65.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Lonik

Post autor: Lonik » 16 lip 2011, 1:32

Żeby popłynąć swingiem na hamowaniu, nie trzeba mieć 65km/h na szafie.
Historia lubi się powtarzać i trzeba się modlić, aby nikt stawek nie powtórzył.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 lip 2011, 6:58

Tak jest, niech żyje miejska legenda opowiadana pocztą pantoflową. Nie zdziwiłbym się, gdyby się okazało, że napędzana jest przez związkowców, którzy w czasie przetargu na wagony dość bezczelnie lobbowali za pewną inną firmą, tudzież przez pewną grupę tzw. miłośników, dla których im gorzej, tym lepiej...

Powiedzmy sobie szczerze - na Stawkach koleś wjechał 65 na godzinę w strefę przystanku. To był podstawowy powód wypadku, niezależnie od poklepywania się motorowych po plecach i opowiadania o mniej lub bardziej realnych wadach wagonu; dla takich ludzi po prostu nie powinno być miejsca w tej firmie. Dlaczego? Bo to oznacza, że wjechał w strefę przystanku zakładając użycie hamulca nagłego, o przekroczeniu prędkości o 30% nie wspominając. I nawet, jeśli wagon był tam współwinny, to geniusz joysticka pozbawił TW możliwości jakiejkolwiek interwencji przez swoją lekkomyślność - to, że wagon nie wyhamuje z 65 na godzinę na 60 metrach nie jest wadą pojazdu.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

grzegorz

Post autor: grzegorz » 16 lip 2011, 8:33

@pawcio kaganiec miał być z okazji jesiennych ślizgawic. Zostawili go jednak na stałe?

@Glonojad Prawda! He, niektórzy wciąż wierzą, że Elvis żyje. Niektórzy do końca życia będą wspominać tamto nieszczęście i opowiadać o ,,niehamujących składach''. Związkowcy jeżdżą, czy tylko gadają? Bo toby wiele tłumaczyło (m. in. słynną wypowiedź o dwukrotnie lepszym hamowaniu składu dwu- od jednowagonowego przy wagonach tego samego typu).

chichal

Post autor: chichal » 16 lip 2011, 11:13

Widziałem dzisiaj 3174. Kiedy przyjechał?
EN Jan Kiepura

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 16 lip 2011, 11:20

We wtorek
Obrazek

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 lip 2011, 11:39

@grzegorz: biedni związkowi lobbyści nie wiedzą tylko, że ich "faworyt" korzysta z identycznych układów hamulcowych tego samego producenta oraz że inni użytkownicy mają do nich podobne zastrzeżenia (np. szarpnięcie w ostatniej fazie hamowania). :-$

Aha, ja nie twierdzę, że wagon jest idealny - bo nie jest. Protestuję tylko przeciwko robieniu z niego zabójcy, a z motorowych - niewinnych współofiar. Choć w przypadku niektórych termin "ofiara" jest adekwatny - ileż razy można jeden pięciostopniowej procedury się uczyć...

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 16 lip 2011, 22:50

Glonojad, W tym momencie muszę zaprotestować . Jeżeli znasz produkt tylko z opisu fabrycznego , zachwytu projektanta i producenta , czyli teoretycznie i jednostronnie , to nie znasz tego produktu . Każdy samochód spala więcej i ma mniejszą V max , niż to zachwala producent . Oczywiście nie piszę o NTWiŚ .

[ Dodano: |16 Lip 2011|, 2011 23:17 ]
Siecool, Jak jest sytuacja awaryjna , to odruchowo szukasz PEDAŁU hamulca , a dopiero potem rzucasz się na zadajnik . Niestety , odruch warunkowy po 20 latach prowadzenia normalnego trama .
miłośnik 13N

Awatar użytkownika
Siecool

Post autor: Siecool » 16 lip 2011, 23:50

Hello, ja mówię cały czas o ruszaniu, nie hamowaniu.

ODPOWIEDZ