Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Modernizacja trasy tramwajowej w ciągu trasy W-Z
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Z całym szacunkiem, ale trochę inne standardy stosuje się na linii w centrum miasta, a trochę inne - na bardzo dalekich peryferiach...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
A ile mydła i papieru toaletowego do szkół kupić. Nie mówiąc np. o sygnalizacji na przejściach dla pieszych - w Bałołęce albo choćby przy przystanku Koncertowa, gdze dzieci ze szkoły będą sobie wesoło przechodziły przez 2x 3 pasy ruchu przelotówki międzydzielnicowej. No ale są rzeczy dla tego nieszczęsnego miasta ważne i wazniejsze. A pokazówa jest zawsze na miescu pierwszym.MichalJ pisze:7,4 miliona za 4 daszki? Kilkanaście domów jednorodzinnych można za to postawić...
Popatrz, jaka franca!
No właśnie. Nie jesteśmy wprawdzie Etiopią, ale rzeczywistość jest taka, że w szkołach brakuje na środki czystości, nie buduje się sygnalizacji w miejscach niebezpiecznych - a wszystko tłumaczy się następująco: "miasto nie ma pieniędzy". Rozumiem, że wizerunek jest ważny i są miejsca, które powinny, czy wręcz muszą wyglądać przyzwoicie. Ale kosmiczne wiaty są śmieszne w mieście, które (żeby nie wkraczać w rejony Etiopii a pozostać na grucie infrastruktury) nie potrafi studzienki w jezdni umieścić tak, żeby się nie pozapadała.
Popatrz, jaka franca!
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Miało być taniej i prościej, w postaci przedłużonych wiat modularnych, był nawet dogadany wykonawca (tejbrant). Ale się w mieście "nie spodobało"... miasto cały czas sądzi, ze TW mają pieniądze z tajemniczego smoczego skarbca i wciska im a to wiaty, a to ulice, a to drogi rowerowe do budowy...MichalJ pisze:A ile można biednych w Etiopii zaszczepić... Ale ja nie w tym kierunku chciałem, tylko po prostu sama kwota wydaje się bardzo duża.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- MeWa
- Cukiereczek
to by było ciekawe, gdyby TW zaczęły dokarmiać dzieci w szkole i stawiać sygnalizacje tam, gdzie nie ma torowiskdrapka pisze:No właśnie. Nie jesteśmy wprawdzie Etiopią, ale rzeczywistość jest taka, że w szkołach brakuje na środki czystości, nie buduje się sygnalizacji w miejscach niebezpiecznych - a wszystko tłumaczy się następująco: "miasto nie ma pieniędzy". Rozumiem, że wizerunek jest ważny i są miejsca, które powinny, czy wręcz muszą wyglądać przyzwoicie. Ale kosmiczne wiaty są śmieszne w mieście, które (żeby nie wkraczać w rejony Etiopii a pozostać na grucie infrastruktury) nie potrafi studzienki w jezdni umieścić tak, żeby się nie pozapadała.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
KLIK
Trasa W-Z: przebudowa torowiska i nowe wiaty
W weekend na Pradze duże zmiany w ruchu. W związku z budową torowiska na ul. Jagiellońskiej wyłączony z ruchu będzie fragment al. Solidarności. W piątek przy Parku Praskim rozpocznie się także montaż nowoczesnych wiat przystankowych.
Kierowcy nie pojadą Trasą W-Z od Dworca Wileńskiego w stronę Starego Miasta. Od piątku, od godz. 22.00, do poniedziałku, do godz. 4.00 wyłączony z ruchu będzie odcinek al. Solidarności od ul. Targowej do ul. Jagiellońskiej.
Na tym odcinku będą mogły poruszać się tylko pojazdy komunikacji miejskiej. Powodem utrudnień są prace przy połączeniu budowanych torów tramwajowych w ul. Jagilleńskiej do torowiska w al. Solidarności. Tą trasą pojadą tramwaje w czasie budowy II linii metra na Pradze.
Objazd dla kierowców poprowadzi ulicami: Szwedzka – Starzyńskiego – most Gdański.
W tym rejonie ponad tydzień temu podczas wykonywania prac doszło do awarii – przez kilka godzin ruch był sparaliżowany.
Stawiają kosmiczne wiaty
Także w piątek, o godzinie 22.00, rozpocznie się budowa nowych wiat. Dotychczasowe przystanki przy Parku Praskim będą przeniesione: w kierunku Starego Miasta przed wybieg dla niedźwiedzi, a w kierunku Dw. Wileńskiego przystanek pojawi się na wysokości Szpitala Praskiego.
Od poniedziałku, kiedy roboty rozkręcą się na dobre, jezdnie al. Solidarności będą zamykane w nocy na kilka godzin (od godziny 23.00 do 4.00 nad ranem), a samochody będą kierowane na trambuspas.
Od 25 do 29 lipca zamknięty będzie odcinek al. Solidarności przy przystanku w kierunku Starego Miasta (jezdnia północna). Natomiast w dniach 29 lipca – 2 sierpnia zamknięty będzie odcinek al. Solidarności przy przystanku w kierunku ul. Targowej (jezdnia południowa).
Kosmiczne wiaty
Nietypowe wiaty będą miały stalową konstrukcję pokrytą szkłem. Zadaszenia będą posiadały specjalne podświetlenie, które będzie podkreślało bryłę. Pod zadaszeniami znajdą się siedziska z podłokietnikami. Przystanki będą także przygotowane do instalacji Systemu Informacji Pasażerskiej.

Czy wiaty nie mogły/nie mogłyby być montowane po zamknięciu Trasy WZ dla aut, czyli po rozpoczęciu budowy stacji przy Wileńskim?
Terminy gonią, TW nie chcą czekać?

Terminy gonią, TW nie chcą czekać?
Jej! Czy to znaczy, że nocne wreszcie będą zatrzymywały się przy Parku Praskim?TVN Warszawa pisze:Od poniedziałku, kiedy roboty rozkręcą się na dobre, jezdnie al. Solidarności będą zamykane w nocy na kilka godzin (od godziny 23.00 do 4.00 nad ranem), a samochody będą kierowane na trambuspas.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Po zamknięciu trasy W-Z dla aut autobusów będzie więcej i miały wylecieć z TTA - w związku z tym potrzebne będą dwa pasy.
Poza tym, co to za różnica, czy montaż będzie w czasie znaczącego utrudnienia ruchu aut - ale za to w wakacje, czy w podczas jego wyłączenia?
I chyba lepiej by w październiku i listopadzie wiaty już były i chroniły pasażerów...
Poza tym, co to za różnica, czy montaż będzie w czasie znaczącego utrudnienia ruchu aut - ale za to w wakacje, czy w podczas jego wyłączenia?
I chyba lepiej by w październiku i listopadzie wiaty już były i chroniły pasażerów...