Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

Modernizacja trasy tramwajowej w ciągu trasy W-Z

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 24 lip 2011, 18:01

Wiadomo może kiedy będzie montowany SIP wzdłuż Trasy WZ?
Obrazek

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 24 lip 2011, 18:30

Bodajże w Stołecznej była wzmianka o instalcji SIP-a po zakończaniu stawiania wiat.

Tranzystor

Post autor: Tranzystor » 24 lip 2011, 18:37

Wie ktoś jakie linie będą się poruszać nowym torowiskiem na Jagiellońskiej?
No i trzeba pochwalić, że tak szybko się wyrobili, bo w piątek jeszcze było rozgrzebane =D>

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 24 lip 2011, 20:02

Tranzystor pisze:Wie ktoś jakie linie będą się poruszać nowym torowiskiem na Jagiellońskiej?
Te same, które obecnie jadą do Wileńskiego.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 24 lip 2011, 23:19

Mniej, więcej.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 06 sie 2011, 11:37

KLIK
Obrazek
Al. Solidarności zwężona
Będą nowe wiaty na Bankowym

Rozpoczęły się przygotowania do budowy nowoczesnych wiat przystankowych na pl. Bankowym. Na razie robotnicy zajęli jeden pas al. Solidarności po zachodniej stronie skrzyżowania - tam postawią tymczasowe przystanki.

Zanim robotnicy przejdą do budowy "kosmicznych" wiat, postawią tymczasowe przystanki po zachodniej stronie skrzyżowania. Na razie przygotowali teren pod ich instalację. Zajęli lewy pas jezdni al. Solidarności w kierunku Pragi.

- Przez cztery kolejne noce będą wyłączane po dwa pasy ruchu po zachodniej stronie skrzyżowania. W tym czasie będą montowane tymczasowe przystanki tramwajowo-autobusowe - tłumaczył jeszcze w piątek Tomasz Kunert z biura koordynatora remontów.

Przystanki tymczasowe

Obrazek

Pasażerowie będą korzystać z tymczasowych przystanków od 10 sierpnia. Znajdą się one na lewych pasach al. Solidarności po zachodniej stronie skrzyżowania z pl. Bankowym i ul. Andersa. Będą się przy nich zatrzymywały autobusy jadące w kierunku mostu Śląsko-Dąbrowskiego oraz tramwaje.

Autobusy jadące w kierunku al. Jana Pawła II będę stawały przed skrzyżowaniem z ul. Andersa. Zawężone o jeden pas ruchu będą obydwie jezdnie al. Solidarności na wysokości stałych przystanków (pomiędzy ul. Bielańską a ul. Andersa).

10 sierpnia ruszy także montaż samych wiat - Dla kierowców oznacza to wyłączenie z ruchu po jednym pasie al. Solidarności w obie strony przed i za skrzyżowaniem - dodaje. Prace w tym miejscu mają potrwać do końca września.

"Kosmiczne wiaty"

Utrudnienia są konieczne, by zaserwować pasażerom nowe, dizajnerskie wiaty przystankowe. Będą wyglądały identycznie jak te po praskiej stronie Trasy W-Z, gdzie na wysokości zoo już widać zmontowane konstrukcje przystanków. Szklane wiaty miały stanąć również na wysokości placu Zamkowego, jednak tramwajarzom nie udało się porozumieć ze stołeczną konserwator zabytków.

Siedzenia z oparciami

Nietypowe wiaty będą miały stalową konstrukcję pokrytą szkłem. Zadaszenia będą posiadały specjalne podświetlenie, które będzie podkreślało bryłę. Pod zadaszeniami znajdą się siedziska z podłokietnikami. Przystanki będą także przygotowane do instalacji Systemu Informacji Pasażerskiej.

TAK WYGLĄDAJĄ WIATY PRZY PARKU PRASKIM:
Obrazek
Co do pierwszego zdjęcia - mamy chwilowy powrót do przeszłości.
Obrazek

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 06 sie 2011, 12:44

Czy nie było można tego zrobić od razu? Jakiś dramat...
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 06 sie 2011, 14:42

Nie, uzgodnienia z konserwatorem zabytków trwały. Tam miało być według pierwotnego projektu pełne zadaszenie, ale "zasłaniałoby Grubą Kaśkę".
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 06 sie 2011, 14:47

A na Praskim co? Kościół im zasłaniało -.-?
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 11 sie 2011, 8:10

Gazeta Wyborcza pisze:Plac Bankowy: Gdzie się podziały przystanki?

Informatorzy pomagają zdezorientowanym pasażerom, którzy nie mogą znaleźć tramwajów i autobusów po zamknięciu przystanków na Trasie W-Z przy pl. Bankowym.

Od wczoraj trwa tam montaż nowoczesnych zadaszeń. Dlatego autobusy przyjeżdżające z Pragi (linie 160, 190, 527) tymczasowo ruszają spod restauracji KFC. Z kolei na Pragę autobusem pojedziemy z przystanku zlokalizowanego przed skrzyżowaniem al. "Solidarności" z ul. Andersa. W tym miejscu zatrzymują się też tramwaje jadące na most Śląsko-Dąbrowski i wracające na Wolę.

W przejściu podziemnym prowadzącym ze stacji metra Ratusz-Arsenał pracownik ZTM wyjaśniał pasażerom, gdzie są przeniesione przystanki. - Mimo że od kilku dni w środkach komunikacji wisiały ogłoszenia o zmianach, ludzie są zdezorientowani, ale na szczęście wyrozumiali - powiedział "Gazecie". ZTM zadbał również o komunikaty nadawane w metrze.

Gorzej jest na górze. Niektórzy pasażerowie narzekają, że zabrakło informacji o zmianach przy schodach do przejścia podziemnego od strony "błękitnego wieżowca", a tymczasowe przystanki są słabo oznaczone. Utrudnienia na pl. Bankowym dotyczą też kierowców - na czas remontu w okolicach skrzyżowania zwężono o jeden pas obie jezdnie al. "Solidarności". Informator ZTM w przejściu mówił, że montaż wiat potrwa dwa tygodnie.
KLIK
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 11 sie 2011, 15:09

No tak... na Wyborczej "gdzie się podziały przystanki", na ZTMie "tramwaje zniknęły z Grochowskiej", kurde, same niespodzianki i zjawiska paranormalne...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Os0

Post autor: Os0 » 11 sie 2011, 17:33

Ludzie nie patrzą na zmiany, a potem przeklinają ZTM. Chociaż, jak to zwykle bywa, można było projekty szybciej uzgodnić i zrobić wiaty w czasie remontu całej trasy.
:mewa: 2 17 211 509 511 516 723 731 N03 N63
1 9 15 128 136 154 157 172 186 208 414 N01 N38 N88

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 22 sie 2011, 13:46

Obrazek

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 02 wrz 2011, 15:12

KLIK
Obrazek
5 września odjedziesz
z "kosmicznego" przystanku

Tak przynajmniej obiecują Tramwaje Warszawskie, które nadzorują budowę nowych wiat. - Chcemy udostępnić przystanki pasażerom 5 września. Obecnie trwają przy nich kosmetyczne prace – informuje w rozmowie z tvnwarszawa.pl rzecznik Tramwajów Warszawskich, Michał Powałka. Chodzi o wiaty budowane po praskiej stronie na wysokości zoo.

- Zgodnie z umową, wykonawca przed końcem sierpnia zgłosił obiekty do odbioru, teraz specjalna komisja musi sprawdzić, czy wszystko zostało zrobione zgodnie z projektem – wyjaśnia Powałka.

Wciąż trwa budowa bliźniaczych przystanków na placu Bankowym, ich montaż potrwa do końca września.

"Kosmiczne" wiaty

Nietypowe wiaty mają stalową konstrukcję pokrytą szkłem. Zadaszenia posiadają specjalne podświetlenie, które będzie podkreślało bryłę. Pod zadaszeniami znajdą się siedziska z podłokietnikami. Przystanki są także przygotowane do instalacji Systemu Informacji Pasażerskiej.
Obrazek

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 03 wrz 2011, 6:40

Hmmm... Komisja odbioru spotka się w niedzielę? Czy może przystanki mogłyby już działać od dzisiaj? :-k
Polityka złym doradcą w pracy!

ODPOWIEDZ