Priorytety dla tramwajów
Moderator: Wiliam
- Bastian
- Sułtan Maroka
Ciebie nie interesują jego znaki, tylko twoje.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Kolega nie posiada samochodu 
- tarantula01
- Kontakt:
Pewnie wynika to z tego, że droga rowerowa za 5 metrów (tj. za przejściem) prowadzi "na chodnik", gdzie trzeba poczekać na przejazd przez Waryńskiego, a nie na drugą stronę Waryńskiego po torowisku. Priorytet dla rowerów byłby wtedy, gdyby po minięciu migającego zielonego dla rowerów, można by było dojechać do Waryńskiego i też przejechać na migającym zielonym dla rowerów przez WaryńskiegoMeWa pisze:pozwolę sobie też wkleić zdjęcia MiśkaK (mam nadzieję, że się nie obrazi) nowych "priorytetów" na Nowowiejskiej...
Obrazek
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jejku, jak to wyliczyłeś? dwie jezdnie plus wyspa plus dojazdy to jest ze 30 metrów, długość składu drugie 30, to daje 60 m które tramwaj modelowo ewakuuje w 6 sekund; nikt nie zakłada tu startu zatrzymanego (przeciwnie, przy ewakuacjach strumieni kolizyjnych z tramwajem zakłada się "dla bezpieczenstwa" prędkość dojazdu tramwaju równą 60 km/h i to bynajmniej nie od czasu wypadku 3121tarantula01 pisze: Te dłużej świecące się zielone dla rowerów wynika też pewnie z tego, że dla tramwaju jest o wiele dłuższy czas międzyzielony (pewnie z 11s) niż dla roweru (jakieś 5 s).
Oczywiście, jeśli ewakuację roweru zakłada się tylko do wjazdu na azyl przed przejazdem przed Nowowiejską, to zielone może świecić się bardzo długo, bo strumieniami kolizyjnymi są piesi i skręcające auta.
[ Dodano: |16 Sie 2011|, 2011 22:03 ]
Już bym z tą zbiorową histerią nie przesadzał. Równie dobrze mógłby stać znak zakazu ruchu dla obu kierunków z tabliczką "nie dotyczy rowerów i zaopatrzenia" (w kierunku pl. Zbawiciela) i "nie dotyczy rowerów" (w kierunku Politechniki) i sytuacja byłaby praktycznie identyczna - rower na torowisku pod prąd ruchu ogólnego, ale zgodnie z ruchem tramwajów; w sumie sytuacja z dopuszczonym ruchem rowerów po torach występuje i na Kawęczyńskiej, i na Stalowej, i na Młynarskiej i wszędzie tam, na różnej długości odcinków, rowerzysta jadący zgodnie z przepisami środkiem pasa jedzie po torach.MeWa pisze:...co nie zmienia faktu, że ścieżka w tamtym miejscu tak zaprojekotwana jest bezsensowna
A już ciekawostki jakie nasi wspaniali wyuczeni związkowcy przy okazji opowiadają... np. że ścieżka rowerowa jest z definicji dwukierunkowa (sic!) albo że znak ścieżki rowerowej oznacza zakaz wjazdu dla tramwaju.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- tarantula01
- Kontakt:
Te 11 s wyszło mi z podzielenia 55 m (założyłem, że szerokość Waryńskiego to ok. 25 m) przez 5 m/s prędkości średniej wynikającej z tego, ze tramwaj rusza (0 m/s) i rozpędza się do ok. 10 m/s, tj. t=2s/v
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
- MeWa
- Cukiereczek
Glonojad - czemu nie da się zaprojektować tak skrzyżowania ścieżek lub chociaż przejścia na ścieżkach, żeby uwzględniały najkrótszą i najdogodniejszą drogę dojścia od przystanku do wejścia do stacji metra? Mówię teraz o zachodnim przystanku.
Układ skrzyżowania tych ścieżek (notabene na razie bezsensowny, bo jedna odnoga kończy się na wąskim chodniku przy stacji metra, a przecież rowerzyści po chodniku jeździć nie powinni) sprawia, że namalowane przejścia są przesunięte względem najprostszej drogi między przystankiem a stacją metra. Tłumy wysiadające z tramwaju będą walić prosto przez to skrzyżowanie, niepatrząc się na namalowane oznakowania. Jest to rozwiązanie niewygodne.
No i moim zdaniem wciąż lokowanie ścieżki na łuku tramwajowym wydaje mi się średnim pomysłem.
I w ogóle po co ta ścieżka? Co ona właściwie ma łączyć?
Układ skrzyżowania tych ścieżek (notabene na razie bezsensowny, bo jedna odnoga kończy się na wąskim chodniku przy stacji metra, a przecież rowerzyści po chodniku jeździć nie powinni) sprawia, że namalowane przejścia są przesunięte względem najprostszej drogi między przystankiem a stacją metra. Tłumy wysiadające z tramwaju będą walić prosto przez to skrzyżowanie, niepatrząc się na namalowane oznakowania. Jest to rozwiązanie niewygodne.
No i moim zdaniem wciąż lokowanie ścieżki na łuku tramwajowym wydaje mi się średnim pomysłem.
I w ogóle po co ta ścieżka? Co ona właściwie ma łączyć?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]