Albo zwyczajnego kłamcę [Leszka Rutę].pasażer pisze:Mamy niedouczonego warsawianistę, albo ignoranta.Paweł D. pisze:ZałuskiA tak na poważnie to cały ten obszar gdzie rosła kapusta i pasły się krowy nazywano Okęciem. To, że z czasem na pętlę Okęcie i lotnisko Okęcie zaczęły prowadzić rożne drogi nie znaczy, że pętla Okęcie nigdy jako Okęcie nie funkcjonowała. 90% prawdziwych warszawiaków w wieku ponad 30-40 lat powie: jadę na Okęcie i lecę z Okęcia. Bo jasnym jest, że pętla to Al. Krakowska a lotnisko to Żwirki i Wigury. Pan R. gada bzdury. Chociażby PZL Okęcie jest (było) przy samej pętli - więc nazwa ta jak najbardziej funkcjonowała. Tramwaje też od zawsze jeździły na Okęcie - wystarczy popatrzeć na plany Warszawy z lat 20-stych i późniejszych.
Nowe nazwy przystanków
Jednak... 20 miała pierwotnie być 13 i ZTM ustąpił, robiąc nawet ankietę. Zrobienie podobnej ankiety dot. nazwy wiadomej pętli byłoby wyjściem z twarzą, więc dlatego uważam, że tu jakaś tajemnicza trauma była u kogoś.chester pisze:No właśnie "wielkość" instytucji nie pozwala za żadne skarby przyznać się do błędu. Trzeba tkwić w popełnionym i przekonywać naokoło, że jest pięknie ("i chmurkę się przyj..ie i będzie jak w niebie").
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Zdecydowanie, po prostu komuś (dobrze umocowanemu) rezygnacja z tego genialnego pomysłu zbytnio poraniłaby ambicję.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Chciałbym żeby ktoś tak na prawdę zrobił... 
http://ztm.waw.pl/zmiany.php?c=102&i=1668&l=1
Tam jest błąd, czy zostanie zmieniona nazwa z Kawęczyńska - Bazylika na Michałów - Bazylika?
Tam jest błąd, czy zostanie zmieniona nazwa z Kawęczyńska - Bazylika na Michałów - Bazylika?

Tak, zostanie zmieniona nazwa - było już o tym ileś postów wcześniej.Bywalec pisze:Tam jest błąd, czy zostanie zmieniona nazwa z Kawęczyńska - Bazylika na Michałów - Bazylika?
To taka ciekawostka ZTM - zmiana nazwy Kawęczyńska-Bazylika na Michałów - Bazylika wymagała pół roku starań Stowarzyszeń Praskich, Urzędu Dzielnicy, wsparcia innych stowarzyszeń, a w przypadku P+R Al. Krakowska pan P. wymyślił, w ciągu tygodnia wprowadzono i pomimo protestów broni się tego jak niepodległości.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
-
Tranzystor
Kolejna bzdurna zmiana nazwy. Dla większości warszawiaków ta okolica nie jest żadnym Michałowem, tylko po prostu Szmulkami. I o ile się nie mylę, ten Michałów to jest bliżej Radzymińskiej niż Kawęczyńskiej. Poza tym rzeczywiście, jeśli już ma być zmiana, to po co ta bazylika się pałęta w tej nazwie?
Obszar na którym znajduje się pętla od 100 lat historycznie jest Michałowem (który jest częścią Szmulowizny).osa pisze:Dla większości warszawiaków ta okolica nie jest żadnym Michałowem, tylko po prostu Szmulkami.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -