z torowiska to chyba nie bardzo - bo albo skręcający autobus blokowałby tramwaj, albo na odwrót.Łukasz pisze:A w innej fazie z torowiska się da, czy też przepisy nie pozwalają?
W sumie to by wymagało "tylko" podzielenia fazy tramwajowej na pół.
Komunikacja miejska w czasie budowy II linii metra
Moderator: Wiliam
- MeWa
- Cukiereczek
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Z torowiska potrzebna byłaby osobna faza dla skręcających w Jagiellońską, i osobna dla skręcających z Jagiellońskiej w Solidarności. Poza tym: naprawdę 503 jest aż tak istotną linią, że trzeba rozważać reorganizację skrzyżowania specjalnie dla niej?
Tzn. tramwaj jadący z Solidarności w Jagiellońską nie mógłby skręcać na tym samym świetle z autobusem jadącym z Solidarności w Jagiellońską?mgr MeWa pisze:z torowiska to chyba nie bardzo - bo albo skręcający autobus blokowałby tramwaj, albo na odwrót.Łukasz pisze:A w innej fazie z torowiska się da, czy też przepisy nie pozwalają?
W sumie to by wymagało "tylko" podzielenia fazy tramwajowej na pół.
ŁK
- MeWa
- Cukiereczek
Nadal przecinasz autobusem tor dla tramwaju skręcającego z Jagiellonskiej w „Solidarności”.Łukasz pisze:Tzn. tramwaj jadący z Solidarności w Jagiellońską nie mógłby skręcać na tym samym świetle z autobusem jadącym z Solidarności w Jagiellońską?mgr MeWa pisze:z torowiska to chyba nie bardzo - bo albo skręcający autobus blokowałby tramwaj, albo na odwrót.
- MeWa
- Cukiereczek
1) czy ona jest na tyle długa, ze da sie ją podzielić na pól z czasami ewakuacji itp.?
2) wszyscy mają jechać dłużej, zeby pasażerowie jednej tylko linii mogli bezpośrednio sobie dojeżdżać do wybranych przystanków?
2) wszyscy mają jechać dłużej, zeby pasażerowie jednej tylko linii mogli bezpośrednio sobie dojeżdżać do wybranych przystanków?
Wszyscy jak wszyscy. Te fazy nie kolidują z fazą Al.Solidarności/Jagiellońska (z Targówka do Centrum), które miały być (były?) wydłużane. Nie wiem jak bardzo by to zmieniło czas przejazdu, ale myślę, że statystycznie o jakieś 4 sekundy.mgr MeWa pisze:1) czy ona jest na tyle długa, ze da sie ją podzielić na pól z czasami ewakuacji itp.?
ŁK
- Bastian
- Sułtan Maroka
Jak je wyliczyłeś?Łukasz pisze:Nie wiem jak bardzo by to zmieniło czas przejazdu, ale myślę, że statystycznie o jakieś 4 sekundy.
Założyłeś wydłużenie cyklu o dodatkową fazę i dwa międzyzielone?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Zdrowy rozsadek nakazuje dotosowac organizacje do natezenia ruchu na danych skretach czy nieskretach i jesli nie chcialo Ci sie go popbserwowac to szkoda. Lewoskret od dworca w Jagiellonska to objazd Targowej i po prostu by sie na ogolnym nie zmiescili. No ale tam jezdzi troche wiecej pojazdow niz 4 na godzine. Nie znam zadnego przepisu nakazujacego wydzielanie lewoskretu albo z obu stron albo z zadnej. Konkretnie lewoskretow musialby sie tyczyc taki zapis bo lewoskret wydzielony (od dworca) z prawoskretem ogolnym (od mostu) jak widac wspolistnieja.Szeregowy_Równoległy pisze:Nie, ta zmiana to dodatnie kolejnej fazy sygnalizacji. Na zdrowy rozsądek zakładam, że jeśli z jednej strony lewoskręt odbywa się w wydzielonej fazie, to z drugiej też powinien.
Widze ze najwiekszy problem robisz teraz z lewoskretem z naprzeciwka, ktorego zwiazek z proponowanym manewrem jest... zaden.
Bynajmniej zagadnienie nie jest zerojedynkowe. Natezenie ruchu rowniez na przejsciach uwzglednia sie przy projektowaniu.Argument o niezbyt intensywnie użytkowanym przejściu dla pieszych troszkę, wybacz, z dupy. Przejście albo jest, albo go nie ma, jeśli jest, to po prostu trzeba to wziąć pod uwagę, i dopuścić możliwość braku możliwości przejazdu przez nie, dopóki trwa zielone dla pieszych.
No to gdzie byla taksowka jak ruszales ze swiatla? Bo na razie to wyglada jak rewelacja z 'prasy o wszystkim'. Dojechanie do punktu kolizyjnego zajmuje jemu moze sekunde wiec musialby wjechac na skrzyzowanie na poznym czerwonym.Kolejności faz nie pamiętam, stąd moje "jeśli". Chociaż faktycznie możesz mieć rację, bo kojarzę, że wczoraj niedużo mi zabrakło do pierdzielnięcia taksówki wykonującej nielegalnie twój manewr, a wyjeżdżałem z Jagiellońskiej, jak 226, w stronę Bankowego.
Pomysl wsadzania Tarantuli w 509 to jest wlasnie z dupy. Po pierwsze dlatego, ze 509 nie potrzebje dociazenia po stronie tarchominskiej. Po drugie linie z WZ tez nie potrzebuja dociazenia, od Wilenskiego wlasnie do Starego Miasta. Tu nawet oprocz 503 jeszce cos z Radzyminskiej moglo by smialo tak pojechac bo potok jest ogromny.
- Bastian
- Sułtan Maroka
O tyle wydłużysz cykl dla wszystkich pozostałych użytkowników tego skrzyżowania. Średnio więc o prawie 10 sekund wydłużysz każdemu pasażerowi przejazd przez nie. Naprawdę to 503 jest tego warte?Łukasz pisze:Taką krótką 8 sekund, no nawet jak to będzie 20 to tak wiele zmieni?
Po prostu się tego nie robi. Nawet, gdyby nie było tego w przepisach (czego nie byłbym taki pewien - zaglądałeś do "czerwonej książeczki"?), to jest jeszcze praktyka zatwierdzania. I powiadam ci, że takiego zatwierdzenia byś tu nie uzyskał.mw158979 pisze:Nie znam zadnego przepisu nakazujacego wydzielanie lewoskretu albo z obu stron albo z zadnej.
Wyobraź sobie, że skręcasz w lewo od mostu, a z przeciwka jedzie 169 i zaraz za nim 190. 169 się zatrzymuje. Co robisz? Jeżeli wiesz, że skręty są wydzielone, to nie jedziesz, bo wiesz, że to 190 może jeszcze mieć zielone. Jeśli wiesz, że nie są, możesz jechać, bo i on się zaraz zatrzyma. I ci z przeciwka muszą też to wiedzieć. Oni widzą, że lewoskręt jest wydzielony, to mają prawo zakładać, że i z przeciwnej strony jest tak samo.
Mam nadzieję, że nie zabredziłem, ale nie kojarzę, bym gdzieś widział lewoskręt wydzielony jednostronnie...
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Problemem dla mnie jest lewoskręt na ogólnym zielonym, który miałoby wykonać 503 jadące, Bóg wie po co, od Wisły. Identyczny manewr wykonują wszystkie autobusy jadące od dworca, a następnie w Jagiellońską, w stronę Kłopotowskiego. Dwa identyczne manewry, jeden na wydzielonej fazie, drugi na ogólnym? A zapis odnośnie wydzielonych faz tyczy się właśnie lewoskrętów, bo skręt w lewo jest manewrem niebezpiecznym.mw158979 pisze:Konkretnie lewoskretow musialby sie tyczyc taki zapis bo lewoskret wydzielony (od dworca) z prawoskretem ogolnym (od mostu) jak widac wspolistnieja.
Widze ze najwiekszy problem robisz teraz z lewoskretem z naprzeciwka, ktorego zwiazek z proponowanym manewrem jest... zaden.
Bo tak właśnie taksówka wjechała, na wczesnym czerwonym. Chodziło mi o to, że masz rację podając kolejność faz. Nawet jak przypadkiem przyznam ci rację (nie przyzwyczajaj się tylko do tegomw158979 pisze:No to gdzie byla taksowka jak ruszales ze swiatla? Bo na razie to wyglada jak rewelacja z 'prasy o wszystkim'. Dojechanie do punktu kolizyjnego zajmuje jemu moze sekunde wiec musialby wjechac na skrzyzowanie na poznym czerwonym.
Tak, szczególnie przy oddzielnym przystanku dla 503 (bo wspólnego nie zrobisz) w stronę Starego Miasta przy Wileniaku waliłyby tłumy, odciążając wszystkie pozostałe linie jadące do Bankowego. A Tarantuli nie chcę kisić w 509 aż do Wileńskiego, niech chłopina wysiądzie przy FSO i wsiada w tramwaj. Gwarantowane miejsce siedzące przy czasie przejazdu albo nieznacznie dłuższym, albo znacznie szybszym. Nie rozumiem idei reorganizowania ruchu na skrzyżowaniu (wbrew temu co piszesz: zmiana organizacji byłaby konieczna, pogódź się z tym wreszcie, przyjmij to jako fakt, innej możliwości nie ma), dodawania faz do skrętów (no, przynajmniej jednej fazy), tylko po to, żeby Tarchomin zyskał 10 minut jadąc przez pół miasta. Tylko po to, żeby raz na kilkanaście minut skręcił jeden autobus.mw158979 pisze:Pomysl wsadzania Tarantuli w 509 to jest wlasnie z dupy. Po pierwsze dlatego, ze 509 nie potrzebje dociazenia po stronie tarchominskiej. Po drugie linie z WZ tez nie potrzebuja dociazenia, od Wilenskiego wlasnie do Starego Miasta. Tu nawet oprocz 503 jeszce cos z Radzyminskiej moglo by smialo tak pojechac bo potok jest ogromny.
A z ciekawości: jeśli już udałoby się stworzyć osobną fazę dla tego 503, to czy aby lewy pas nie musiałby stać się pasem wyłącznie do skrętu w lewo, czyli w stronę Wileńskiego zostałby tylko prawy (w prawo i prosto)?
Tak na szybko to Puławska/Poleczki, ale można to uznać za szczególny przypadek.Bastian pisze: Mam nadzieję, że nie zabredziłem, ale nie kojarzę, bym gdzieś widział lewoskręt wydzielony jednostronnie...
Mniej szczególny to chyba wariacje przy Feminie, ale nie dam głowy.
[ Dodano: Sob 29 Paź, 2011 ]
Jakby skręcały z torowiska to by nie musiał.Szeregowy_Równoległy pisze: A z ciekawości: jeśli już udałoby się stworzyć osobną fazę dla tego 503, to czy aby lewy pas nie musiałby stać się pasem wyłącznie do skrętu w lewo, czyli w stronę Wileńskiego zostałby tylko prawy (w prawo i prosto)?
Ale nawet, to chyba by się nic nie stało.
ŁK