Buspasy

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 16 lis 2011, 20:59

Szeregowy_Równoległy pisze:
Glonojad pisze: O nie, dziękuję bardzo w takim razie, proszę sobie zabrać te autobusy gdzie indziej. Sygnał dla Młynarskiej i tak nie jest bardzo długi, więc jak się zacznie robić dwa oddzielne sygnały, to nie dość, że którymś tramwajom trzeba będzie zabrać (na Wolskiej albo na Młynarskiej) to jeszcze jest ryzyko wzrostu kolejki indywidualnej, która już dziś czasem blokuje skrzyżowanie z Górczewską co wpływa także na ruch tramwajów (o Autobusach na Górczewskiej nie wspominając).
W takim razie z pominięciem Pedetu. Szczerze, to myślałem o obcięciu zielonego dla Wolskiej. Tramwaje aż tak bardzo nie odczują, bo przecież i tak przejechać ich może tylko tyle, ile się na przystanku zmieści (dwa w porywach do trzech), a osobówki... niech cierpią. Życia nie oszukasz.
Powiem wręcz (a jeżdżę tam dość regularnie) że samochody wzdłuż Wolskiej mają pewne nadwyżki czasu, bo i Kercelak i Płocka+Skierniewicka przepustowość mają niższą.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 16 lis 2011, 21:08

A ta nadwyżka jest na tyle duża, że da się z niej wykroić dwie fazy dla Młynarskiej?
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 16 lis 2011, 21:33

Szeregowy_Równoległy pisze:Ale Jagiellońskiej nikt nie pilnuje, sam tam osobówką śmigam...
Przyuważyłem, że na ZP Dw. Wileński (Jagiellońska, na przeciw liceum) SM lubi stać. Tak więc uważaj :P
--_II pisze:A mostu pilnuje Straż Miejska. Grzybowskiej pilnować nie może, bo tam nie ma zakazu ruchu (dalej nie wiem czemu), są znaki nakazujące skręt.
Zaraz zaraz, na Starówce, jak się jedzie na Pragie nie ma znaku zakaz ruchu w obu kierunkach, tylko jest nakaz jazdy w prawo.
Co do Grzybowskiej: tak, tutaj przydałoby się coś, bo od pewnego czasu panuje istna anarchia pod względem jazdy. Pamiętam, że w czerwcu i w lipcu było pełno policji, i jeździli jeden za drugim. Dodatkowo na skrzyżowaniu Grzybowska/Waliców stał pan policjant na tymże skrzyżowaniu, który zganiał auta na Waliców. Od sierpnia policja dała sobie spokój.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 16 lis 2011, 21:35

Jeździć dalej jeżdżą, z garaży przy Grzybowskiej/Karolkowej na Waliców, i z powrotem :)
W którym miejscu na starówce nie masz zakazu ruchu? Wszystkie możliwe wjazdy na most są obstawione zakazami ruchu. I gdzie konkretnie tę straż przy Wileńskim namierzyłeś? Ja notorycznie śmigam Jagiellońską w obu kierunkach :)

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 16 lis 2011, 21:46

Szeregowy_Równoległy pisze:W którym miejscu na starówce nie masz zakazu ruchu? Wszystkie możliwe wjazdy na most są obstawione zakazami ruchu.
Jak jedziesz na Pragę, przy Nowym Zjeździe (dokładniej: przy rozwidleniu) jest nakaz jazdy w prawo. Zakazu ruchu nie zauważyłem, aczkolwiek nie twierdzę, że go nie ma.
--_II pisze:I gdzie konkretnie tę straż przy Wileńskim namierzyłeś? Ja notorycznie śmigam Jagiellońską w obu kierunkach :)
Przystanek autobusowy Dw. Wileński w stronę Kłopotowskiego. Widziałem tam strażników w piątek 11.11., a więc w święto.

Walas

Post autor: Walas » 16 lis 2011, 21:48

primoż pisze:Przystanek autobusowy Dw. Wileński w stronę Kłopotowskiego. Widziałem tam strażników w piątek 11.11., a więc w święto.
Dziś też się tam kręcili ;-)
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 16 lis 2011, 21:50

primoż pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:W którym miejscu na starówce nie masz zakazu ruchu? Wszystkie możliwe wjazdy na most są obstawione zakazami ruchu.
Jak jedziesz na Pragę, przy Nowym Zjeździe (dokładniej: przy rozwidleniu) jest nakaz jazdy w prawo. Zakazu ruchu nie zauważyłem, aczkolwiek nie twierdzę, że go nie ma.
Jest. Natomiast nie jestem pewien, czy jest przy skrzyżowaniu Solidarności/Jagiellońska, co znowu może oznaczać, że... niech się straż goni. Na pewno nie ma zakazu ruchu od strony Kłopotowskiego, jest zakaz skrętu w prawo, a o to straż czepiać się nie może.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 16 lis 2011, 21:55

Szeregowy_Równoległy pisze:Na pewno nie ma zakazu ruchu od strony Kłopotowskiego, jest zakaz skrętu w prawo, a o to straż czepiać się nie może.
W stronę Targówka jest, widziałem. A pod nim litania, kto może go nie przestrzegać.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 16 lis 2011, 21:59

primoż pisze:
Nakazu jazdy w prawo nie było nigdy. Przez 2 dni był tylko znak C-9 - jako, że Ci się mylą z nakazem skrętu (notabene, a nie jazdy), to sobie znajdziesz ;]

Zakaz ruchu został postawiony dodatkowo po 2 dniach i stoi do dziś (czyli jest to już miesiąc).
ŁK

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 16 lis 2011, 21:59

Na skrzyżowaniu Kłopotowskiego z Jagiellońską jest zakaz ruchu, który nie pozwala wjechać w Jagiellońską do Solidarności? Muszę się dokładniej rozejrzeć jutro. Jak będzie rano krótkie zatrzymanie, to znaczy że poszedłem znaki oglądać :)

Nazywam się Major Bień

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 16 lis 2011, 22:00

Szeregowy_Równoległy pisze:Jeździć dalej jeżdżą, z garaży przy Grzybowskiej/Karolkowej na Waliców, i z powrotem :)
W którym miejscu na starówce nie masz zakazu ruchu? Wszystkie możliwe wjazdy na most są obstawione zakazami ruchu. I gdzie konkretnie tę straż przy Wileńskim namierzyłeś? Ja notorycznie śmigam Jagiellońską w obu kierunkach :)
Bywa policja na tym starym CPNie.

[ Dodano: Sro 16 Lis, 2011 ]
Szeregowy_Równoległy pisze:
primoż pisze:Jak jedziesz na Pragę, przy Nowym Zjeździe (dokładniej: przy rozwidleniu) jest nakaz jazdy w prawo. Zakazu ruchu nie zauważyłem, aczkolwiek nie twierdzę, że go nie ma.
Jest. Natomiast nie jestem pewien, czy jest przy skrzyżowaniu Solidarności/Jagiellońska, co znowu może oznaczać, że... niech się straż goni. Na pewno nie ma zakazu ruchu od strony Kłopotowskiego, jest zakaz skrętu w prawo, a o to straż czepiać się nie może.
Przy skrzyżowaniu Solidarności/Jagiellońska to go chyba jakoś mocno nie trzeba, ale ja też nie pamiętam (wydaje mi się, że jest). Od strony Kłopotowskiego jest zakaz wjazdu, bo ruch jest dopuszczony w przeciwnym kierunku (wyjazd z Floriańskiej i jej przedłużenia równoległego do Al.Solidarności).
ŁK

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 lis 2011, 22:18

Szeregowy_Równoległy pisze:A ta nadwyżka jest na tyle duża, że da się z niej wykroić dwie fazy dla Młynarskiej?
Jak jest duża, to można z niej wykroić dodatkową fazę dla tramwajów, przydzielaną na zasadzie analizy zajętości wlotów. (-X

Nalegam, weźcie sobie te autobusy gdzie indziej - bo jak na razie to kroi się, że ZTM dostanie kolejne miejsce, gdzie będzie mógł być przeciw priorytetom dla tramwajów bo "nie może być tak, że priorytet dla tramwaju jest kosztem autobusu". Nie douczyli się niestety, o co chodzi z tym Paryżem, he he. Po cholerę chcecie koniecznie "skrossować" trzy ciągi, jakby mało kłopotu z faktu, że po Wolskiej 8 i 10 z Kasprzaka jeżdżą, w związku z czym na 46 prądu brakuje?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 16 lis 2011, 22:24

Tyle że nie ma gdzie indziej ich wziąć, a są niezbędne. I nie rozumiem, czemu nie może być osobnej, sztywnej fazy dla torowiska, nawet dłuższej niż dla pasa dla samochodów? Na tyle długiej, żeby cztery pojazdy śmignęły (2xT + 2xA). Ile to będzie w sekundach? I tramwaje z Wolskiej aż tak to odczują? Im się w tej wersji nic nie zmieni, dalej będą dostawać swoje światło równie często, i na tyle długie, że spokojnie przejadą. Osobówki z Wolskiej i Młynarskiej dostaną po dupie, ale to chyba mało istotne?

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 17 lis 2011, 7:01

Szeregowy_Równoległy pisze:Na skrzyżowaniu Kłopotowskiego z Jagiellońską jest zakaz ruchu, który nie pozwala wjechać w Jagiellońską do Solidarności? Muszę się dokładniej rozejrzeć jutro. Jak będzie rano krótkie zatrzymanie, to znaczy że poszedłem znaki oglądać :)
W zeszłym tygodniu stały.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 lis 2011, 8:37

Szeregowy_Równoległy pisze: Im się w tej wersji nic nie zmieni, dalej będą dostawać swoje światło równie często, i na tyle długie, że spokojnie przejadą.
Tyle, że im dłuższe zielone, tym - przy losowym dopływie - mniej czasu się średnio traci.

A jeśli jeszcze jest koordynacja, to może się okazać, że skrócenie zielonego uniemożliwi zrobienie jej w dwóch kierunkach.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ODPOWIEDZ