Obwodnica ekspresowa Warszawy: S2-S7/S8-S17

Moderator: Wiliam

osa

Post autor: osa » 09 gru 2011, 0:23

Z najnowszych informacji: jeśli zamkną most Grota w całości, to najwyżej tylko w wakacje 2013 r. Tak zresztą podejrzewałem. Natomiast dość uciążliwy może się okazać brak niektórych wjazdów i zjazdów w węzłach na Żeraniu i przy Wisłostradzie.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 gru 2011, 6:17

Tego byś nie uniknął niezależnie od tego, czy Unia, czy Nieunia...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 09 gru 2011, 13:53

[quote="Bernard"][/quote]

przeciez już wczoraj powiedzieli, że go nie zamkną tylko zwężą - i to tak, żeby w sumie zostało co najmniej 5 pasów, ale kretyni z Życia nie słyszeli znów.
ŁK

Kracho

Post autor: Kracho » 09 gru 2011, 14:14

Może czegoś nie doczytałem, ale jak przy zamknięciu jednej nitki mostu ma pozostać 5 pasów? Przecież każda nitka ma 4 pasy.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 09 gru 2011, 14:32

Pasy można zwęzić. Na Wisłostradzie w czasie robót było 2+2 na jezdni normalnie 3-pasowej.

Kracho

Post autor: Kracho » 09 gru 2011, 14:39

Brrr. Bardzo brzydka praktyka. Będą w takim razie 2 normalne pasy i 3 ticopasy, ograniczenie do 40 km/h oby się nie obtarli i luz. Coś jak niedawny "wiadukt Syreny" nad torami lub jak przejazd przez Częstochowę przez ostatnie lata.

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 09 gru 2011, 15:18

Obrazek

2012: rok paraliżu miasta

Wyłączenie dla aut czterech mostów przez Wisłę, zamknięcie Marszałkowskiej, główne ulice w centrum bez tramwajów. To utrudnienia, jakie czekają warszawiaków w 2012 r.

Największe komunikacyjne utrudnienie przyszłego roku to przebudowa Trasy AK między ul. Powązkowską i Modlińską wraz z mostem Grota-Roweckiego. Powinna zacząć się w lipcu i potrwać do połowy 2015 r.

– mówi miejski koordynator remontów Wiesław Witek. – Przeprawa zostanie całkowicie zamknięta w obu kierunkach, ale tylko na trzy miesiące latem 2013 r. Przez pozostały czas inwestycji kierowcy będą mieli po dwa pasy w jedną stronę i trzy w drugą.

Dwa mosty jednocześnie

To najnowsze ustalenia z Generalną Dyrekcją Dróg Krajowych i Autostrad. Jeszcze dzień wcześniej urzędnicy nie wykluczali radykalnego scenariusza zamknięcia mostu Grota na większość czasu trwania inwestycji. Ale po ustaleniach z inżynierem ruchu Januszem Galasem stanęło na remoncie przeprawy „połówkami" (z wyjątkiem trzymiesięcznego okresu, kiedy remonty obu części mostu się zazębią).

Ta inwestycja za ok. 1 mld zł spowoduje ogromne utrudnienia. Z badań ruchu wynika, że most Grota to najruchliwsza przeprawa przez rzekę w Polsce: ponad 150 tys. pojazdów w ciągu doby (jak na autostradach w USA). Urzędnicy zakładają, że większość ruchu przejmie most Północny, którego otwarcie władze Warszawy zapowiadają w wersji okrojonej – bez obiecywanej przez ratusz części tramwajowej – na początek przyszłego roku.

Ale to dopiero początek mostowej kumulacji. Na lipiec i sierpień przyszłego roku ratusz planuje remont nawierzchni mostu Łazienkowskiego, którego Zarząd Dróg Miejskich nie dał rady wykonać w tym roku.

– Prace zaczną się 2 lipca, czyli dzień po finale Euro 2012. Do końca lipca wykonawca będzie musiał uporać się z jezdnią mostu w jedną stronę, a od 1 do 31 sierpnia z tą drugą – mówi dyr. Wiesław Witek.

Terminy są wyśrubowane.

W tym roku ZDM się tego zadania nie podjął w obawie przed megakorkami we wrześniu. A to wcale nie koniec mostowego horroru. W związku z budową drugiej linii metra co najmniej do 2014 r. most Śląsko-Dąbrowski będzie zamknięty dla samochodów, a Świętokrzyski „ślepy" (po obu stronach trwa budowa stacji Nowy Świat i Stadion).

Metro, weekend, kibice

Ogromne utrudnienia spowodują też remonty tramwajowe. W długi majowy weekend od 28 kwietnia do 6 maja Tramwaje Warszawskie mają wymieniać rozjazdy na tzw. rondzie Gierka (skrzyżowanie Al. Jerozolimskich z al. Jana Pawła II obok Dworca Centralnego).

W tym czasie tramwaje nie będą kursowały na dwóch równoległych ciągach: wzdłuż Al. Jerozolimskich od pl. Zawiszy do ronda Waszyngtona (wtedy nastąpi wymiana rozjazdów obok Stadionu Narodowego) oraz al. Jana Pawła II i Chałubińskiego – do Nowowiejskiej.

Potem da się we znaki budowa drugiej linii metra, która w rejonie stacji Świętokrzyska i podziemnego łącznika z linią pierwszą zgra się w czasie z organizacją od 7 czerwca do 2 lipca Strefy Kibica na 100 tys. osób na pl. Defilad. Jak ujawnił kierownik kontraktu drugiej linii Francesco Scaglione, warszawiaków czeka terapia szokowa: podczas Euro 2012 ul. Marszałkowska będzie zamknięta między Al. Jerozolimskimi a Królewską. Wiesław Witek doprecyzował wczoraj termin: od 14 maja aż do 15 września dla samochodów i autobusów. W tym czasie tramwajarze wyłączą też ruch na Marszałkowskiej od pl. Zbawiciela do pl. Bankowego.

Inne uciążliwe remonty zaplanowane na terenie Warszawy na przyszły rok to m.in. *spóźniona budowa linii tramwajowej na Powstańców Śląskich między Górczewską i Radiową *budowa kolektora „W" wzdłuż ul. Kadetów, Traktu Lubelskiego i Zwoleńskiej *budowa zewnętrznych wiaduktów wzdłuż ul. Żołnierskiej i Marsa nad torami PKP *budowa trasy S2 Konotopa – Puławska, która spowoduje zwężenia al. Krakowskiej i ul. Puławskiej.

– Nie wydajemy już zgody na duże inwestycje, jeśli nie ma pewności, że skończą się przed Euro 2012 – mówi koordynator Wiesław Witek.
http://www.zw.com.pl/artykul/10,649768_ ... iasta.html
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 gru 2011, 15:54

Wyłączenie dla aut mostu Świętokrzyskiego, polegające na tym, że z jednej jego strony powstaje stacja Nowy Świat? Boże, ty czytasz i nie grzmisz... :roll: (-o<
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
yavorius

Post autor: yavorius » 09 gru 2011, 17:12

ja0306 pisze:Ech, ja wiem że jest w Wielkopolsce Droga Krajowa 92 i ona pewnie bedzie szła jak obecna DK 2
DK91 i DK92 to oznaczenia dróg, które szły kiedyś śladem DK1 i DK2 po otwarciu autostrady na danym odcinku - wtedy autostrada staje się DK1, a dotychczasowe DK1 staje się DK91.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 gru 2011, 17:16

No a co on napisał? :roll:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Siecool

Post autor: Siecool » 09 gru 2011, 17:43

ŻW pisze:W tym czasie tramwaje nie będą kursowały na dwóch równoległych ciągach: wzdłuż Al. Jerozolimskich od pl. Zawiszy do ronda Waszyngtona (wtedy nastąpi wymiana rozjazdów obok Stadionu Narodowego) oraz al. Jana Pawła II i Chałubińskiego – do Nowowiejskiej.
Mam nieco odmienne zdanie na temat równoległości tych ciągów. ;)
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 09 gru 2011, 17:46

Trzeba --_II spytać. Może on będzie w stanie rozstrzygnąć ten problem.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 gru 2011, 18:00

Siecool pisze: Mam nieco odmienne zdanie na temat równoległości tych ciągów. ;)
Mszczą się lata braku obowiązkowej matury z matmy...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 10 gru 2011, 11:46

Szkoda, że nie założyłem się z Glonojadem/moim najbardziej preferowanym użytkownikiem wawkomowym/ tudzież innymi użytkownikami, którzy 1,5 roku temu martwili się o przejście z kładki nad trasą S8 od strony Górc do przystanku tramwajowego 20-tki i dalej do ul. Wrocławskiej. Zapraszam do wizji lokalnej i ewentualnego toastu za moje zdrowie na szerokich przejściach wokół pawilonu delikatesów Alma / dawniej pawilon meblowy /. Jestem oszczędny w przytykach dla innych części Warszawy, ale na Bemowie to ....radzę słuchać starszych i mocno tutejszych.
Idiokracja nas otacza

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 gru 2011, 16:26

W kwestii przejścia przyznaję Ci rację, ale zwycięstwo to pyrrusowe, bo w kwestii frekwencji tamże rację miałem, niestety, ja...

ODPOWIEDZ