Wypadki i awarie - 2012
Moderator: vernalisadonis
-
Taaaak? A mi się w Ikarusie załączył przy 70km/h na Katowickiej W sumie hamowanie nie było takie znów ostre, ale całe szczęście, że nic nie jechało w bliskiej odległości za mną.SG pisze:Hamulec nie ma prawa ci się załączyć powyżej bodajże 5 km/h.
Bezpiecznik out i jakoś dojechaliśmy
www.dobowy.w.of.pl - Zapraszam
ZTM też o tym wczoraj wspominał i o utrudnieniach na linii 3 oraz 8.Klawisz pisze:a około 20:20 dźwig pogotowia tramwajowego podnosił majstrował coś przy tramwaju 8 na przystanku Al. Zieleniecka w kierunku Wiatracznej (tym na Zamoyskiego)
Jechałem kiedyś bodajże A705 w pierwszych dniach eksploatacji 50-60 km/h Górczewską. W pewnym momencie załączył się hamulec przystankowy (system wykrył otwarte II drzwi). Hamowanie nie było jakoś ostre, wóz stopniowo sam zmniejszał prędkość. Dotoczył się prawie pod skrzyżowanie i był koniec jazdy.Jelcz_M11 pisze:Wyobrażacie sobie, co mogłoby się stać, gdyby hamulec zechciał załączyć się przy prędkości powiedzmy 70 km/h (którą wbrew pozorom kirowca rozwinął potem na moście Poniatowskiego)?
Tragedia!
-
No właśnie nie czuję. I tu i tu może coś zawieść...SG pisze:Złomowaty ikarus, a Solaris. Czujesz różnicę?desert_eag pisze:Taaaak? A mi się w Ikarusie załączył przy 70km/h na Katowickiej
www.dobowy.w.of.pl - Zapraszam
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Właśnie... 83XX nie mają awaryjnego wyłącznika przystankowego? MZA dalej do tego nie dorosły, czy kierowca nie wpadł, żeby go użyć?desert_eag pisze:Taaaak? A mi się w Ikarusie załączył przy 70km/h na Katowickiej W sumie hamowanie nie było takie znów ostre, ale całe szczęście, że nic nie jechało w bliskiej odległości za mną.SG pisze:Hamulec nie ma prawa ci się załączyć powyżej bodajże 5 km/h.
Bezpiecznik out i jakoś dojechaliśmy
-
Mają.Szeregowy_Równoległy pisze:Właśnie... 83XX nie mają awaryjnego wyłącznika przystankowego?
[ Dodano: |21 Sty 2012|, 2012 19:18 ]
Tak, ale to w Ikarusie łapie przystankowy jak na siłę podczas jazdy otworzy się drzwi nawet przy 70 km/h a w Solarisie powyżej 5 km/h możesz sobie je otwierać i żaden przystankowy nie powinien złapać. Poza tym wyhamowywanie wozu poprzez łapiący przystankowy to nie jest załączenie wszystkich możliwych hamulców tak aby autobus stanął dęba. Więc nie wiem o jakim zagrożeniu tutaj jest w ogóle mowa.desert_eag pisze:No właśnie nie czuję. I tu i tu może coś zawieść...SG pisze: Złomowaty ikarus, a Solaris. Czujesz różnicę?
-
Dorzucę jedną od siebie:Szeregowy_Równoległy pisze:Chwalił się też, że ma foty.Domas telefonicznie pisze:8888 ?/509, na wysokości Pl. Hallera Wileński przywalił w osobówkę, są ranni. Jest zatrzymanie, policja zamknęła ulicę, wóz dość mocno uszkodzony.
http://www.phototrans.eu/14,532016,0,So ... _8888.html.
[ Dodano: |22 Sty 2012|, 2012 00:24 ]
Kilka szczegółów:Klawisz pisze:a około 20:20 dźwig pogotowia tramwajowego podnosił majstrował coś przy tramwaju 8 na przystanku Al. Zieleniecka w kierunku Wiatracznej (tym na Zamoyskiego)
http://www.phototrans.eu/14,532014,0,Ko ... _2113.html
/Pogot
Nic nie musiał. Jak bodaj w maju lub w czerwcu jechałem E-2 i też na Bankowym zaczął szaleć przystankowy (ewentualnie z innych powodów kierowca miał kłopoty z ruszeniem z przystanku), to dojechaliśmy tylko do Feminy, kierowca sprawdził coś gdzieś tam (nie pamiętam dokładnie gdzie), a potem wyprosił pasażerów i czekał na pogota. Była tylko jedna różnica: to był autobus z Woronicza, a nie z Ostrobramskiej....Jelcz_M11 pisze:Nie wydaje mi się, bo on wcale nie jeździł tak ostro, ruszał tak bo musiał w końcu.
Ciekawe, czy podmienili go na Gocławiu, to już było zagrożenie dla pasażerów...
Zresztą taka usterka raczej nie może się zrobić w jeden dzień.
A jeśli tak, doskonale pokazuje to jakość wyrobów z Bolechowa