Najleprzy dla czego ?JacekM pisze:"GRUBSON NAJLEPRZY"
Czysty tabor
linkZarząd Transportu Miejskiego regularnie przeprowadza kontrolę czystości pojazdów. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości na przewoźników są nakładane kary. Jednak w okresie mrozów przewoźnicy nie myją autobusów i nie są za to karani.
Standardowo codziennie po zakończeniu kursowania każdy autobus powinien zostać umyty. Myta jest karoseria pojazdu oraz wnętrze (podłoga, szyby). Podczas kontroli okresowej lub na podstawie sygnałów od pasażerów, nadzór ruchu ZTM sprawdza, czystość karoserii, podłogi, uszczelek w otwartych oknach. W przypadku wystąpienia uchybień na przewoźnika nakładane są kary finansowe.
Autobusy nie są myte przy ujemnych temperaturach. Dzieje się tak, gdyż w większości z nich zamarzłaby np. pneumatyka i nie mogłyby wyjechać na trasę. Po wyjechaniu z myjni większość autobusów parkuje na niezadaszonym parkingu.
Decyzję o myciu pojazdów przewoźnik podejmuje na podstawie prognozy pogody przesyłanej przez ZTM. Jeśli w ciągu 2-3 dni zapowiadane są temperatury ujemne, wówczas przewoźnik stara się wszystkie autobusy dokładniej umyć.
Niezależnie od skali mrozów, kierowcy autobusów zobowiązani są (pod groźbą kar) do regularnego przecierania przycisków otwierania/zamykania drzwi, szyb przy tablicach bocznych z numerem i trasą linii oraz numer taborowy.
Aaa tam pneumatyka. Zamarzająca woda, która dostała się w szczeliny mogłaby pouszkadzać poszycie wozu.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
A od wczoraj zastanawiam się, czy takie codzienne mycie jest w stanie poradzić sobie ze skutakmi wydarzenia, które obserwowałem wczoraj - na szczęście z pewnej odległości:otóż w ITS-owym manie na siedzeniach za kierowcą siedział osobnik, który najpierw coś tam odkaszlnął czy odchrząknął, potem chwilę odczekał i po tej chwili dość obifty rezultat tej czynności znalazł się na podłodze. Następnie osobnik przesiadł się z lewego do prawego rzędu siedzień i kontynuował podróż.
Jeśli gruntownie myje się i przestrzenie między siedzeniami, to dziś śladu po tym nie ma. Ale i tak do końca kursowania ktoś tam mógł nogę w to wsadzić, torbę postawić. przyniesć prątki do domu...
Jeśli gruntownie myje się i przestrzenie między siedzeniami, to dziś śladu po tym nie ma. Ale i tak do końca kursowania ktoś tam mógł nogę w to wsadzić, torbę postawić. przyniesć prątki do domu...
Popatrz, jaka franca!
Tak samo zniknęły śmietniczki z pojazdów.drapka pisze:I niech no ktoś powie, że się poziom kultury podnosi, na co dowodem powinno być zniknięcie już dawno przecież tych urządzeń...
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
Jakaś nagonka od ZTM-u na MZA ?
W dniu dzisiejszym od 11.00 do 16.00 przez myjkę na R-5 przewinęły się następujące wozy
4867
Mycie podłogi (zjazd ze 185 ponoć na wyciek paliwa) jak to w Jelczu trochę podłoga przesiąkła i już afera.
4800
Mycie całego wozu
4891
Mycie podłogi
7870
Mycie całego wozu
7871
Mycie całego wozu
7991
Mycie całego wozu
8812
Mycie podłogi

W dniu dzisiejszym od 11.00 do 16.00 przez myjkę na R-5 przewinęły się następujące wozy
4867
4800
4891
7870
7871
7991
8812