Most Północny - propozycje ZTM

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 30 mar 2012, 16:53

Dziś po raz pierwszy pojechałem 101 do Młocin. Od Mehoffera do metra 13 minut jazdy (razem ok. 17 minut z Nowodworów). Więc żeby nie było jęków po uruchomieniu tramwaju, to z Mehoffera do Młocin tramwaj tez powinien jechać maks. 13 minut.
Przesiadka w metro, odjazd i przyjazd na Marymont to kolejne 8 minut. Całość trasy Nowodwory - Marymont ok. 21 minut (mniej więcej tyle co E-8 do Marymontu przez Trasę AK).

Ale czekam na E-8 do Młocin, które powinno tam jechać maksymalnie 14 minut z Nowodworów, jeśli nie 13 (w końcu może jechać górą nad Marymoncką). Zatem 9 (10) minut z Mehoffera do Młocin. Do Marymontu kolejne 7-8 minut (wraz z przesiadką) i to będzie 17-18 minut do Marymontu, czyli o ok. 3 minuty szybciej niż E-8 do Marymontu przed 20 marca. =D>

PS. Ja tam obstawiam, że 15 metrowcem nie przejedzie się po trasie linii 211.

Proszę poprawić komunikaty głosowe w 101 zapowiadające Świderską, bo dziś słyszałem: "Następny przystanek: Przystanek na żądanie". Nie wiem czy ten konkretnie komputer autobusu był tak zaprogramowany, czy nie, ale jeśli nawet tylko ten, to raziło.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 30 mar 2012, 17:00

tarantula01 pisze:Całość trasy Nowodwory - Marymont ok. 21 minut (mniej więcej tyle co E-8 do Marymontu przez Trasę AK).
17 min Nowodwory-Młociny + 8 min Młociny-Marymont daje 25 min, nie 21 :> Chyba że miałeś na myśli Mehoffera-Marymont? Co to znaczy mniej więcej w tym kontekście?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 30 mar 2012, 17:08

tarantula01 pisze:Ja tam obstawiam, że 15 metrowcem nie przejedzie się po trasie linii 211.
Były takie przejazdy robione z powodzeniem :)
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 01 kwie 2012, 23:34

Przy skręcie Aluzyjna -> Sprawna, Aluzyjna -> Aluzyjna (do Sprawnej), czy Główna -> Modlińska (jednokierunkowa na szczęście) z lewego pasa na lewy przy prawoskręcie?
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 04 kwie 2012, 11:06

tarantula01 pisze:Dziś po raz pierwszy pojechałem 101 do Młocin. Od Mehoffera do metra 13 minut jazdy (razem ok. 17 minut z Nowodworów). Więc żeby nie było jęków po uruchomieniu tramwaju, to z Mehoffera do Młocin tramwaj tez powinien jechać maks. 13 minut.
Przesiadka w metro, odjazd i przyjazd na Marymont to kolejne 8 minut. Całość trasy Nowodwory - Marymont ok. 21 minut (mniej więcej tyle co E-8 do Marymontu przez Trasę AK).

Ale czekam na E-8 do Młocin, które powinno tam jechać maksymalnie 14 minut z Nowodworów, jeśli nie 13 (w końcu może jechać górą nad Marymoncką). Zatem 9 (10) minut z Mehoffera do Młocin. Do Marymontu kolejne 7-8 minut (wraz z przesiadką) i to będzie 17-18 minut do Marymontu, czyli o ok. 3 minuty szybciej niż E-8 do Marymontu przed 20 marca. =D>

PS. Ja tam obstawiam, że 15 metrowcem nie przejedzie się po trasie linii 211.

Proszę poprawić komunikaty głosowe w 101 zapowiadające Świderską, bo dziś słyszałem: "Następny przystanek: Przystanek na żądanie". Nie wiem czy ten konkretnie komputer autobusu był tak zaprogramowany, czy nie, ale jeśli nawet tylko ten, to raziło.
A w drugą stronę - myślę że przejazd przez Most Północny wtedy nie ma konkurencji.

Awatar użytkownika
Nieokiełznany

Post autor: Nieokiełznany » 04 kwie 2012, 16:59

marko80 pisze:A zmiany rozkładów od 10 kwietnia na liniach E-4,E-8,101,508 i 511 też się chyba szykują.508 idzie do pocięcia i koordynacja z 511 i 101 w szczycie B ma jeździć co 8 minut + uruchomienie nowej linii E-6.
ztm pisze:Skierowanie linii E-4, E-6 i E-8 mostem Marii Skłodowskiej-Curie, oraz zmiany przystankowe na krańcach NOWODWORY , METRO MARYMONT oraz METRO MŁOCINY

od 10.04.2012 (wtorek)

Od dnia 10 kwietnia 2012 r. (od nocy 6/7 kwietnia 2012 r. dla linii N58) wprowadza się następujące zmiany w układzie linii autobusowych:
•Skierowanie linii E-4 na trasę :

TARCHOMIN – Świętosławskiego – Świderska – Ćmielowska - Światowida – Myśliborska – most Marii Skłodowskiej-Curie - Zgrupowania AK „Kampinos” (trasa mostowa) - METRO MŁOCINY

Linia kursuje jedynie w szczycie porannym.

Kursy wykonywane są tylko w jednym kierunku na trasie: TARCHOMIN – METRO MŁOCINY.
•Uruchomienie linii E-6 na trasie:

METRO MŁOCINY – Zgrupowania AK „Kampinos” (trasa mostowa) – most Marii Skłodowskiej-Curie – Myśliborska – Światowida – NOWODWORY

Linia kursuje jedynie w szczycie popołudniowym.

Kursy wykonywane są tylko w jednym kierunku na trasie:METRO MŁOCINY - NOWODWORY.
•Skierowanie linii E-8 na trasę:

NOWODWORY – Światowida – Myśliborska – most Marii Skłodowskiej-Curie - Zgrupowania AK „Kampinos” (trasa mostowa) - METRO MŁOCINY

Linia kursuje jedynie w szczycie porannym.

Kursy wykonywane są tylko w jednym kierunku, na trasie:NOWODWORY – METRO MŁOCINY.
•Skierowanie linii 101 na trasę:

METRO MŁOCINY – Zgrupowania AK „Kampinos” (trasa mostowa) – most Marii Skłodowskiej-Curie – Myśliborska – Światowida – NOWODWORY (wjazd na pętlę)
•W celu zapewniania dogodnej przesiadki z linii metra skierowanie linii 510 (tylko w kursach w kierunku krańca NOWODWORY) na trasę:

EMILII PLATER - … - ks. Popiełuszki – Słowackiego – Włościańska – Żelazowska – al. Armii Krajowej - most Grota-Roweckiego - … - NOWODWORY

W związku z powyższymi zmianami zostają wprowadzone zmiany w ustawieniu linii na przystankach

Na krańcu NOWODWORY:

•linia 101: wprowadzenie na przystanek 11
•linia 510: przeniesienie z przystanku 11 na przystanek 07

Na krańcu METRO MARYMONT:

•linia 132: przeniesienie z przystanku 17 na przystanek 15
•linia 511: przeniesienie z przystanku 15 na przystanek 14

Na krańcu METRO MŁOCINY:

•linia N58: przeniesienie z przystanku 17 na przystanek 19

Awatar użytkownika
konri

Post autor: konri » 10 kwie 2012, 22:39

Dzisiaj poobserwowałem sobie napełnienia na E-6. I mogę stwierdzić że linia cieszy się bardzo dużym powodzeniem. Pasażerowie wybierają ją, bo jedzie szybciej od 101 i nawet do godz. 18 jest bliska granicy niezabieralności. Częstotliwość powinna być zwiększona do 5 minut.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 10 kwie 2012, 22:46

konri pisze:Dzisiaj poobserwowałem sobie napełnienia na E-6. I mogę stwierdzić że linia cieszy się bardzo dużym powodzeniem. Pasażerowie wybierają ją, bo jedzie szybciej od 101 i nawet do godz. 18 jest bliska granicy niezabieralności. Częstotliwość powinna być zwiększona do 5 minut.
O całe 3-4 minuty... Magia czerwonego numerka w głowach pasażerów jak najbardziej działa :ok:

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 10 kwie 2012, 23:17

SławekM pisze:O całe 3-4 minuty... Magia czerwonego numerka w głowach pasażerów jak najbardziej działa
Gorsz do grosza, a będzie kokosza. Tu trzy, tam pięć, a tam jeszcze dwie i wychodzi dziesięć. Czy wiesz, ile rzeczy można zrobić przez dziesięć minut?

Awatar użytkownika
konri

Post autor: konri » 10 kwie 2012, 23:56

SławekM pisze:Magia czerwonego numerka w głowach pasażerów jak najbardziej działa
I to jak! Jak tylko podjechał 5331 na Młociny to od razu ustawił się koło niego tłum, a część pasażerów nawet wysiadła ze 101 by przejść do E-6. Magia czerwonego numerka jest nawet mocniejsza od odpychającej siły wysokiej podłogi :D

reserved

Post autor: reserved » 11 kwie 2012, 8:07

Ja się osobiście im nie dziwię. Też wolę wsiąść w przyspieszony. To nie chodzi nawet o te 3 min bo one same w sobie mnie nie zbawią. Ale jeśli ja przesiadam się gdzieś dalej w coś innego (ja tu nie mówię o tym, że należy wychodzić odpowiednio wcześniej to się zdąży tylko o tym, że się wsiada później w co przyjedzie) i czasem te jedne światła, ta jedna minuta dłużej sprawia, że można się spóźnić na jakiś kolejny autobus i jest to 10 min dłużej już np.
Zresztą baardzo uciążliwe (przynajmniej dla mnie) jest zatrzymywanie się co kawałek.

Rosa

Post autor: Rosa » 11 kwie 2012, 8:32

I nie oszukujmy sie, to nie żadna "magia" czerwonego numerka. Czerwony jest po prostu szybszy a to czy konkretny kurs bedzie szybszy o minutę czy o 5 minut ma juz znaczenie drugorzedne.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 11 kwie 2012, 10:55

Wiadomo przecież, że na linie przyspieszone wysyłane są szybsze autobusy. ](*,)
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

reserved

Post autor: reserved » 11 kwie 2012, 11:09

Weźmy dla przykładu odcinek Pl. Zawiszy - Dw. Centralny.
Linie powiedzmy 158 i 517. Obie ruszają w tym samym czasie w kierunku Centralnego. 517 nie zatrzymuje się na Pl. Starynkiewicza i zdąża na zielonym świetle przejechać. 158 zatrzymuje się na Pl. Starynkiewicza a potem łapie jeszcze czerwone światło.

Mała rzecz, a cieszy. Przejechanie za jednym zamachem dwóch skrzyżowań a nie podwójne zatrzymywanie się i czekanie.

Chociaż akurat na 517 wysyłane są szybsze autobusy. :P Bo 517 często jeździ opóźnione to się spieszy. Taki 158 z reguły jest przed czasem i się wlecze. ;-)

Rosa

Post autor: Rosa » 11 kwie 2012, 11:17

fik pisze:Wiadomo przecież, że na linie przyspieszone wysyłane są szybsze autobusy. ](*,)
Ale o co Ci chodzi? Sugerujesz może ze te 4 przystanki na żadanie na trasie 101 nie wpływaja w żaden sposob na czas przejazdu 101 bo i tak jedzie tyle samo jak E-6?

ODPOWIEDZ