Czasy przejazdu

Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 24 kwie 2012, 11:05

Za jednym zamachem zlikwidowano wyprzedzanie się na trasie i inżynierię rozkładową. teraz zostało suche łączenie kursów w brygady.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

drapka

Post autor: drapka » 24 kwie 2012, 11:43

Czyli jednak krok wstecz?
Popatrz, jaka franca!

grzegorz

Post autor: grzegorz » 24 kwie 2012, 11:45

pawcio pisze:Za jednym zamachem zlikwidowano wyprzedzanie się na trasie
Chciano zlikwidować. Na pewno trafią się brygady splecowane i ci, którym się nie śpieszy.

Awatar użytkownika
drja

Post autor: drja » 24 kwie 2012, 20:30

grzegorz pisze:
pawcio pisze:Za jednym zamachem zlikwidowano wyprzedzanie się na trasie
Chciano zlikwidować. Na pewno trafią się brygady splecowane i ci, którym się nie śpieszy.
Pawłowi o teorię chodziło zapewne. Natomiast:
grzegorz pisze:@pawcio a nie masz może pomysłu czemu takie uprostaczenie (,,uproszczenie'' brzmi zbyt szlachetnie) miałoby służyć? Żeby komp układał rozkłady?
- to chyba mylisz przyczynę ze skutkiem. Busman zaczął układać, więc nastąpiła odcinkowa urawniłowka w górę. Teraz ja się dorzucę pytaniem, bo nie mogę jakoś się doszukać - jaka jest rozdzielczość definiowania czasów przejazdu między zespołami? Da się ustawić pół minuty? Bo może zamiast urawniłowki wwierch wypadało wziąć średnią [ważoną]?

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 25 kwie 2012, 6:38

A nie wiem, na jaką dokładność przygotowany jest BusMan. Stosuje się minutę, ale podejrzewam, że mogłaby być teoretycznie większa dokładność.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Georg

Post autor: Georg » 25 kwie 2012, 7:53

Szeregowy_Równoległy pisze:523 na przykład szczerze lubię, jakkolwiek bym nie jechał, to nie grozi mi jazda na plusie.
Zależy kiedy. W DŚ można spokojnie być na plusie. Zwłaszcza rano. W święta niemal zawsze 523 jeździło na plusie (I i II dzień świąt). Za to wieczorem było na minusie (jak ludzie zapełniali autobus na Zachodnim w II dzień świąt).

grzegorz

Post autor: grzegorz » 25 kwie 2012, 8:15

drja pisze:to chyba mylisz przyczynę ze skutkiem. Busman zaczął układać, więc nastąpiła odcinkowa urawniłowka w górę. Teraz ja się dorzucę pytaniem, bo nie mogę jakoś się doszukać - jaka jest rozdzielczość definiowania czasów przejazdu między zespołami? Da się ustawić pół minuty? Bo może zamiast urawniłowki wwierch wypadało wziąć średnią [ważoną]?
Aha, czyli zaczęli od kroku wstecz? Oczywiście komputeryzacja jest nieunikniona, tylko czemu z gruba ciosana? Najpierw system powinien mniej więcej odtwarzać to, co działało nieźle, nie?

Awatar użytkownika
drja

Post autor: drja » 25 kwie 2012, 14:54

grzegorz pisze:Aha, czyli zaczęli od kroku wstecz? Oczywiście komputeryzacja jest nieunikniona, tylko czemu z gruba ciosana? Najpierw system powinien mniej więcej odtwarzać to, co działało nieźle, nie?
Generalnie Buszmen daje dużo większe możliwości, niż robienie rozkładów z palca, no i przyspiesza pracę. Fakt, że wszystkie linie mają ten sam czas przejazdu na danym odcinku uznaję też za plus (o ile istnieje opcja rozróżnienia przystanków jako "pomijane przez czerwone", co powoduje odliczenie od łącznego czasu przejazdu rezerwy na postój - działa to tak?). Natomiast w świetle wypowiedzi:
pawcio pisze:A nie wiem, na jaką dokładność przygotowany jest BusMan. Stosuje się minutę, ale podejrzewam, że mogłaby być teoretycznie większa dokładność.
można się zacząć zastanawiać nad tym, czy:
a) jest to narzędzie mocno upośledzone (jeśli w dobie zegarów atomowych nie pozwala na rozdzielczość sekundową), stąd przyjęto 1 min. rozdzielczość;
b) fachowcy ZTM uznali, że tak styknie, po co się bawić.
Osobiście stawiam b) ale mogę się mylić, jeśli wziąć pod uwagę wszystkie quirki Buszmena, jakie tu zostały omówione (i wielokrotnie reprodukowane w realu). Obie opcje w sumie równie żałosne. Tym bardziej, że wleczenie się autobusów to strata nie tylko czasu pasażerów, ale i miejskiej kasy, co ładnie ktoś wyliczył przy okazji 101/E-6 na Północnym parę dni temu.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 25 kwie 2012, 18:49

Georg pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:523 na przykład szczerze lubię, jakkolwiek bym nie jechał, to nie grozi mi jazda na plusie.
Zależy kiedy. W DŚ można spokojnie być na plusie. Zwłaszcza rano. W święta niemal zawsze 523 jeździło na plusie (I i II dzień świąt). Za to wieczorem było na minusie (jak ludzie zapełniali autobus na Zachodnim w II dzień świąt).
Generalnie rzadko jeżdżę w DS, więc o rozkładach na DS pojęcie mam raczej mgliste, poza moimi faworytami do jazdy z wolnego (114, 118, 182). Natomiast 523 w DP szczerze lubię. Jak znam życie, to przy pierwszej okazji pojawi się bezlik minut (kosztem postojów, obowiązkowo) i skończy się rumakowanie.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 26 kwie 2012, 0:26

drja pisze:o ile istnieje opcja rozróżnienia przystanków jako "pomijane przez czerwone", co powoduje odliczenie od łącznego czasu przejazdu rezerwy na postój - działa to tak?
Działa, bo to inne połączenia. Albo masz dwa dla czarnego, albo jedno dla czerwonego i dla każdego oddzielnie definiujesz czasy przejazdu.

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 27 kwie 2012, 14:13

Napisze tutaj, o. Rozumiem, że od przystanku Pomnik Syreny do przystanku ZOO - Wejście Północne, mam zapierdzielać z prędkością światła, dźwięku, czy czego? Bo skoro takie 162 w DS od Pomniku Syreny do przystanku Sokola ma pięć minut przelotu, a "małpy", na wcześniej wspomnianej relacji, aż cztery, to nie wiem, co za Pan z ZTM ustalał czasy. Ale tak, zgadza się. Magia czerwonego koloru? :-k

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 27 kwie 2012, 15:40

Pawel_ pisze:Napisze tutaj, o. Rozumiem, że od przystanku Pomnik Syreny do przystanku ZOO - Wejście Północne, mam zapierdzielać z prędkością światła, dźwięku, czy czego? Bo skoro takie 162 w DS od Pomniku Syreny do przystanku Sokola ma pięć minut przelotu, a "małpy", na wcześniej wspomnianej relacji, aż cztery, to nie wiem, co za Pan z ZTM ustalał czasy. Ale tak, zgadza się. Magia czerwonego koloru? :-k
Mhm, coś mi się nie wydawało, ale naprawdę na przejechanie mostu jest 5 minut!
ŁK

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 28 kwie 2012, 9:37

Pawel_ pisze:"małpy"
Tzn. linia 444?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Walas

Post autor: Walas » 28 kwie 2012, 9:55

KwZ pisze:
Pawel_ pisze:"małpy"
Tzn. linia 444?
Tak.

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 28 kwie 2012, 12:10

Starzy tramwajarze 'małpami' nazywają pętlę Ratuszowa ZOO.
miłośnik 13N

Zablokowany