Stacje radiowe

Moderator: Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 01 lip 2012, 16:33

Podejrzewam, że największą obawą stacji była pewnie grożba odsunięcia się reklamodawców ;)
BJ pisze:Do cholery jasnej - mamy wolność słowa czy nie? Ok, moja wolność kończy się tam, gdzie zaczyna się twoja. W jaki sposób W i F naruszyli wolność Ukrainek? W żaden.
Co to za bzdura, żeby karać za "zniesławienie" czy obrazę uczuć religijnych?
Zgodnie z prawem nie możesz znieważać grupy osób z uwagi na ich przynależność narodową, etniczną, religijną itp.
Zresztą bądźmy konsekwentni - skoro z jednej strony jest święte oburzenie na temat "polskich obozów pracy", zarzutów o antysemityzm albo programu BBC, w który zasugerowano, że Polacy to rasiści...
BJ pisze:Skoro ktoś chce powiedzieć komuś, że jest np. niemytą kurwą albo powiedzieć sobie "Jebać katolików/muzułmanów/Polaczków/Żydów/Murzynów/Niemców/łotewer", to co w tym złego?
To że nie każdy chce tego słuchać? Tobie może nie przeszkadza określanie Ciebie jako "grubasa", "tłuściocha" itp., ale ja raczej nie chciałbym żeby ktoś publicznie mnie obrażał.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 01 lip 2012, 18:16

MeWa pisze:Zresztą bądźmy konsekwentni - skoro z jednej strony jest święte oburzenie na temat "polskich obozów pracy", zarzutów o antysemityzm albo programu BBC, w który zasugerowano, że Polacy to rasiści...
Czyli konsekwencją występującego u niektórych jakiegoś chorego przeczulenia na punkcie własnej, w dziwny sposób pojmowanej, godności narodowej, ma być zakaz jakichkolwiek żartów z kogokolwiek, bo skoro nas nie można obrażać w żaden sposób, nie można się z nas śmiać, to nam też nie wolno?
MeWa pisze:To że nie każdy chce tego słuchać? Tobie może nie przeszkadza określanie Ciebie jako "grubasa", "tłuściocha" itp., ale ja raczej nie chciałbym żeby ktoś publicznie mnie obrażał.
Przecież nie było obowiązku słuchania WF-u. Dziwi mnie, że dopóki Wojewódzki z Figurskim śmiali się z celebrytów czy polityków, to było OK, ale żart (moim zdaniem całkiem sensowny, lubię przejaskrawienia) z rasowego polactwa, objawiającego się na przykład w stosunku do osób zza wschodniej granicy, z tego, w jaki sposób niektórzy zatrudniający ukraińskie pomoce domowe je traktują, jest oburzający, niemoralny, straszny i w ogóle pod ścianę ich za takie kpiny.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 lip 2012, 0:48

Żart nie był sensowny, tylko żałosny :P
Szeregowy_Równoległy pisze:Czyli konsekwencją występującego u niektórych jakiegoś chorego przeczulenia na punkcie własnej, w dziwny sposób pojmowanej, godności narodowej, ma być zakaz jakichkolwiek żartów z kogokolwiek, bo skoro nas nie można obrażać w żaden sposób, nie można się z nas śmiać, to nam też nie wolno?
Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że grupa osób, u którego obserwuje się chore przeczulenie na punkcie własnej, w dziwny sposób pojmowanej, godności narodowej a osób broniących duetu pana W i F jest na pewno rozłączne.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 02 lip 2012, 12:56

panzerloud pisze:jeśli to nie problem to będę skracał, przez niechlubne lenistwo
[OT]Obowiązujący skrót to --_II ;)[/OT]
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 02 lip 2012, 15:32

MeWa pisze:Zgodnie z prawem nie możesz znieważać grupy osób z uwagi na ich przynależność narodową, etniczną, religijną itp.
I właśnie to mi się nie podoba. Bo choć nie mam zamiaru w chwili obecnej kogokolwiek obrażać, to jednak takie poprawno-polityczne pie***lenie mnie bardzo boli.
MeWa pisze:Zresztą bądźmy konsekwentni - skoro z jednej strony jest święte oburzenie na temat "polskich obozów pracy", zarzutów o antysemityzm albo programu BBC, w który zasugerowano, że Polacy to rasiści...
"Polskie obozy pracy" to już mówienie nieprawdy. A to co innego.
MeWa pisze:To że nie każdy chce tego słuchać? Tobie może nie przeszkadza określanie Ciebie jako "grubasa", "tłuściocha" itp., ale ja raczej nie chciałbym żeby ktoś publicznie mnie obrażał.
Nikt by nie chciał, bo to nic miłego, ale czy jesteśmy rozchwianymi emocjonalnie 12latkami, że potem polecimy do domu i potniemy się w kącie? Ja np. nie, jeśli ty tak, to uważaj, bo otaczający świat jest zły i niedobry :D
Nikt ci nie kazał słuchać WF, jak już zauważył Szeregowy. Mi również nikt nie kazał, więc nie słuchałem, bo nie przepadam za prowadzącymi.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 03 lip 2012, 0:08

BJ pisze:"Polskie obozy pracy" to już mówienie nieprawdy. A to co innego.
Ja to traktuję jako skrót myślowy ;)
BTW Ostatnio się dostało jakiejś amerykańskiej dziennikarce, która pisała o polskim antysemityzmie.
BJ pisze:Nikt by nie chciał, bo to nic miłego, ale czy jesteśmy rozchwianymi emocjonalnie 12latkami
Nie jesteśmy też 14-letnimi gówniarzami, żeby mówić wszystko, co ślina na język przyniesie.
BJ pisze:Nikt ci nie kazał słuchać WF
No i nie słuchałem. Ale też nikt mi nie może zabronić wypowiadania się na temat tej konkretnej sprawy. Wszak chyba postulujesz wolność słowa...

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 03 lip 2012, 1:19

MeWa pisze:Nie jesteśmy też 14-letnimi gówniarzami, żeby mówić wszystko, co ślina na język przyniesie.
Owszem. Gdybym ja mówił wszystko, co myślę o innych, to nie wiem czym miał chociaż jednego kolegę :D
MeWa pisze:Ale też nikt mi nie może zabronić wypowiadania się na temat tej konkretnej sprawy. Wszak chyba postulujesz wolność słowa...
A gdzie Ci bronię? :>

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 03 lip 2012, 10:59

BTW Ostatnio się dostało jakiejś amerykańskiej dziennikarce, która pisała o polskim antysemityzmie.
Mówisz o Debbie Schlussel, która na wieść o liście polskich Sprawiedliwych Wśród Narodów Świata była łaskawa zauważyć "okej, kilka tysięcy było dobrych, ale 35 milionów zabijało Żydów"?
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 03 lip 2012, 12:01

JacekM pisze:
Mówisz o Debbie Schlussel, która na wieść o liście polskich Sprawiedliwych Wśród Narodów Świata była łaskawa zauważyć "okej, kilka tysięcy było dobrych, ale 35 milionów zabijało Żydów"?
Zapewne o tę idiotkę chodziło. Naprawdę ciężko to porównać z Wojewódzkim i Figurskim.
A poranek w Esce Rock teraz wygląda tak, że siedzi Olszewski i jest równie zabawny, jak prezenterzy Zetki. Pozytywne jest to, że odzywa się rzadko. Antyradiowe "Pobudzenie" nagle stało się atrakcyjne.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 03 lip 2012, 12:04

Przyznam się, że ja w ogóle nie pojmuję koncepcji, że prezenter ma być zabawny. Po co? Czy od tego nie są kabarety tudzież audycje satyryczne? :> :-k
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 03 lip 2012, 12:11

To decydenci w danej stacji decydują o formie poranka. Zetkowy poranek w założeniu jest śmieszny, tylko prezenterom chyba nikt nie powiedział, więc dowcipy, które czytają z kartki nie dość, że nie są śmieszne, to są czytane w taki sposób, że nawet jakby były, to i tak efektu by to nie przyniosło. Ale chóralne "ha ha ha" na koniec dowcipu pomaga, bo wiadomo, kiedy miało być śmiesznie. Poranny WF był audycją prześmiewczą, więc wierni słuchacze, którzy przywykli do jakiejś dawki humoru (specyficznego, ale zawsze) o poranku mają prawo czuć się zawiedzeni Olszewskim, który rzuca anegdotką łączącą prezesa PiS i "We will rock you" w wykonaniu Queen. Bo to nie to samo, bo jest gorzej. Ciekawe jak zwolnienie Figurskiego i Wojewódzkiego wpłynie na słuchalność Eski Rock między 8 a 10 rano.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 03 lip 2012, 12:35

EskaRock dla mnie zawsze była (dr)Eską z odrobinę tylko inną muzyką, za to tym samym, narkotycznie "euforycznym" sposobem prowadzenia audycji przez prezenterów (którego organicznie nie cierpię). Odnosiłem wrażenie, że programy prowadzą ludzie, którzy słuchają rocka bo znają piosenkę "I love rock'n roll" zaśpiewaną przez Britney Spears albo "Here I go again" Mandaryny. Całkowicie podpadli mi kiedyś, gdy jakiś prowadzący upierał się, że najnowsza płyta AC/DC nosi tytuł "Black Eyes" (pewnie biedak z Iwanem i Delfinem pomylił)...
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Awatar użytkownika
Tyrystor
Kontakt:

Post autor: Tyrystor » 03 lip 2012, 12:45

Bastian pisze:Przyznam się, że ja w ogóle nie pojmuję koncepcji, że prezenter ma być zabawny. Po co? Czy od tego nie są kabarety tudzież audycje satyryczne? :> :-k
Prezenter nie "ma być" zabawny. Jedyne, co wtedy mu wyjdzie, to zwycięstwo w konkursie o Złotą Rzepkę Familiady. Prezenter sam z siebie musi być showmanem, musi być zabawny sam z siebie. Musi czuć, co robi.

Kabaret i audycja satyryczna, to coś innego - to jest już nakierowane w pełni na rozrywkę, ale tylko i wyłącznie na nią. Poza tym:
- ciężko zmieścić cały gag w krótkim wejściu między piosenkami. Aczkolwiek i tak dużo zależy od prezentera (a najlepiej prezenterów) - jeśli umie długo gadać i nie zanudzi w trakcie - jestem za.
- nie uśmiecha mi się wstawać z kabaretem przy uchu.

Dlaczego poranek też nie może być poważny - moim zdaniem dywagacje o polityce czy problemach gospodarczych psułyby nawet najpiękniejszy poranek. Od tematu audycji (szczególnie porannej) wiele zależy, czy słuchacz zostanie przy odbiorniku - nawet w środku dnia nie może być za poważnie - jak słyszę w Kampusie na początku wakacji wejście o zbieraniu ECTSów to mam dziką ochotę przełączyć, bo są wakacje, odpoczynek od uczelni! Nie samą uczelnią student żyje.

IMHO najlepszy poranek, to coś pośrodku - mieszanka ważnych informacji (wieści z miasta - korki!, dzienniki, pogoda, przegląd prasy gdzieś tam w trakcie) z prezenterem (lub dwójką prezenterów) sprzedającym przeróżne ciekawostki, michałki - zabawiającym słuchacza, ale nie na zasadzie chamskiego dzwonienia po firmach, czy rżenia do mikrofonu.
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 03 lip 2012, 12:59

Tyrystor pisze:Prezenter sam z siebie musi być showmanem, musi być zabawny sam z siebie.
No ale ja naprawdę nie czuję tego przymusu zabawności. "Amused To Death"? Ale ja się "wychowałem"* bardziej na Mannach, Niedźwieckich czy innych Strzyczkowskich, nie zapominając o Grzegorzu Bendzie lub Tomaszu Wojciechowskim. Prowadzący z poczuciem humoru, pasją itd., ale akurat słowo "zabawny" w stosunku do nich zwyczajnie nie pasuje. Nie ta bajka.

Sformułowałbym tezę, że aby być słuchanym, nie trzeba być zabawnym, jeżeli tylko rzeczywiście ma się coś do powiedzenia.

*) W sumie nie miałem do czynienia z radiem bardzo wiele, stąd ten cudzysłów - ale gust jakoś mi się ukształtował ;)

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 03 lip 2012, 13:46

Szeregowy_Równoległy pisze: Ciekawe jak zwolnienie Figurskiego i Wojewódzkiego wpłynie na słuchalność Eski Rock między 8 a 10 rano.
Jak wpłynie w ogóle na słuchalność bo jak wiadomo poranek to w radiu prime time. W tym czasie notuje się najwyższą słuchalność i to poranek ma sprawić by słuchacze jak najdłużej pozostali z daną stacją.
Paweł_K pisze:EskaRock dla mnie zawsze była (dr)Eską z odrobinę tylko inną muzyką, za to tym samym, narkotycznie "euforycznym" sposobem prowadzenia audycji przez prezenterów (którego organicznie nie cierpię).
Nic dziwnego skoro wielu prezenterów wywodzi się ze zwykłej Eski - Bisior, Wendro i Cieślik.

Z Eski na wakacje zniknął też Szymon Majewski. Teraz od 6 do 9 "Wakacyjny Szymorning" z Igą, Hanczakiem i Albertem. Nie ma też "Wrzuć na luz z Pawelcem i Kamą". Co ciekawe w innych "dużych" eskach popołudniowe programy lokalne pozostały bez zmian.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

ODPOWIEDZ