Koleje Małopolskie

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 06 lip 2012, 22:56

Własny przewoźnik województwa małopolskiego będzie powołany pewnie jeszcze w tym roku - przewiduje Marek Sowa, marszałek małopolski. Kursy mają ruszyć nieco później. Pierwsi pasażerowie skorzystaliby z nowej oferty w przyszłym roku.

Podobnie zorganizowane koleje działają już w województwach śląskim i mazowieckim. - Moim zdaniem taka spółka powstanie jeszcze w tym roku - ocenia Marek Sowa. - Na pewno nie rozpocznie działalności przed 2013 rokiem. Nowy przewoźnik zajmowałby się przede wszystkim obsługą obszaru aglomeracji krakowskiej. Cały czas analizujemy jednak rynek pod kątem usług, jakie mógłby świadczyć - zaznacza.

Cały artykuł
Czyżby efekt (pośrednio) sodóweczki PRów pt. 19 złotych za pociąg na Balice?

Tak czy inaczej, obecnie mamy:
- Koleje Mazowieckie
- Koleje Dolnośląskie
- Koleje Wielkopolskie
- Koleje Śląskie
- Koleje Małopolskie
Ponadto w województwie łódzkim będzie jeszcze ŁKA... Upadek PRów coraz bliższy się wydaje... :neutral:
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 06 lip 2012, 22:58

A trójmiejską PKM kto będzie obsługiwał?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Szymon
(Mr_Kolesław)
Kontakt:

Post autor: Szymon » 06 lip 2012, 23:04

3 minuty przed utworzeniem tematu napisałem w temacie o PR-ach o tym. Ale przerzucę to może tutaj ;)

Najprawdopodobniej od przyszłego roku na małopolskich torach przybędzie nowy przewoźnik - Koleje Małopolskie.

Kilka artykułów na ten temat:
Gazeta Wyborcza Kraków pisze:Pociąg do Kolei Małopolskich. Powstanie nowa spółka

Własny przewoźnik województwa małopolskiego będzie powołany pewnie jeszcze w tym roku - przewiduje Marek Sowa, marszałek małopolski. Kursy mają ruszyć nieco później. Pierwsi pasażerowie skorzystaliby z nowej oferty w przyszłym roku.
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425, ... polka.html
Rynek Kolejowy pisze:Idą Koleje Małopolskie

Kolejne województwo jest niezadowolone z funkcjonowania Przewozów Regionalnych - Najprawdopodobniej województwo małopolskie utworzy własnego przewoźnika - powiedział "Rynkowi Kolejowemu" marszałek Marek Sowa. Być może stanie się to jeszcze w tym roku.
http://www.rynek-kolejowy.pl/33966/Ida_ ... olskie.htm
Serwis D29-8 pisze:Małopolska: Czy powstanie nowy przewoźnik regionalny?

Jeszcze w tym roku w Małopolsce powołany może zostać nowy przewoźnik kolejowy. Koleje Małopolskie - bo tak miałby się on nazywać - zajmowałby się głównie obsługą połączeń kolejowych w aglomeracji krakowskiej. Ostateczną decyzję poznamy do końca roku.
http://www.d29-8.cal.pl/news.php?readmore=3
Prywata =P

Wychodzi więc na to, że jeżeli taki przewoźnik rzeczywiście powstanie to wbity zostanie kolejny gwóźdź do trumny Przewozów Regionalnych. Pytanie tylko czy Koleje Małopolskie przejmą przewozy na terenie całego województwa (idąc w ślady wspominanych w artykułach Kolei Mazowieckich) czy na razie skupią się na trasach w Krakowie (linia do lotniska Balice czy do Wieliczki)... =P~

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 06 lip 2012, 23:17

MeWa pisze:A trójmiejską PKM kto będzie obsługiwał?
PKM będzie obsługiwał... PKM ;)
Ale ZTCP na początku będą mieli 100% taryfy MZK ZG, czyli jak w komunikacji miejskiej. Jak wyjdą dalej w Pomorze, to będzie wtedy chyba kilometrówka albo strefówka (ale to bardzo odległe plany).

[ Dodano: |6 Lip 2012|, 2012 23:17 ]
Szymon pisze:Pytanie tylko czy Koleje Małopolskie przejmą przewozy na terenie całego województwa (idąc w ślady wspominanych w artykułach Kolei Mazowieckich) czy na razie skupią się na trasach w Krakowie (linia do lotniska Balice czy do Wieliczki)...
Wygląda na to, że aglomeracja na początek... :-k
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Szymon
(Mr_Kolesław)
Kontakt:

Post autor: Szymon » 06 lip 2012, 23:34

Wolfchen pisze:Czyżby efekt (pośrednio) sodóweczki PRów pt. 19 złotych za pociąg na Balice?
Wydaje mi się, że to przelało czarę goryczy. W jednym z artykułów podano, że zmiany cen nie były w ogóle konsultowane z samorządem. A dzięki tej podwyżce (o 7 złotych) podróż pociągiem jest ponad 5-krotnie droższa niż przejazd autobusem na tej trasie. ](*,)
Obsługa linii aglomeracyjnych przez PR powoduje właśnie takie chore sytuacje. Jeżeli będą Koleje Małopolskie to być może uda się dogadać w kwestii jakiegoś wspólnego biletu z MPK na połączenie kolejowe do lotniska.
Wolfchen pisze:
Szymon pisze:Pytanie tylko czy Koleje Małopolskie przejmą przewozy na terenie całego województwa (idąc w ślady wspominanych w artykułach Kolei Mazowieckich) czy na razie skupią się na trasach w Krakowie (linia do lotniska Balice czy do Wieliczki)...
Wygląda na to, że aglomeracja na początek... :-k
Czyli w takim razie na początek będą szli w ślady np. Kolei Śląskich. Dobrze, że na start będzie już trochę taboru (EN77 czy EN81). W dodatku kolejny plus dla nich to obecna sytuacja z infrastrukturą kolejową w Krakowie i okolicach - część linii jest świeżo po remoncie lub jest w trakcie modernizacji.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 06 lip 2012, 23:40

Szymon pisze:Obsługa linii aglomeracyjnych przez PR powoduje właśnie takie chore sytuacje.
Niekoniecznie, w Trójmieście spokojnie pojedziesz na bilecie metropolitarnym osobówką PRów. Kwestia umów. :-k

Szymon
(Mr_Kolesław)
Kontakt:

Post autor: Szymon » 07 lip 2012, 0:10

Wolfchen pisze:Niekoniecznie, w Trójmieście spokojnie pojedziesz na bilecie metropolitarnym osobówką PRów. Kwestia umów. :-k
No dobrze, tutaj się udało :) Ale jak widać na przykładzie Krakowa to ktoś albo nie był zainteresowany wprowadzeniem takiego rozwiązania albo po prostu niedasie i tyle. Osobiście nie dziwię się ludziom, że zrezygnowali z pociągu jeżeli za niemal taką samą kwotę możne kupić sobie 24-godzinny bilet aglomeracyjny na komunikację miejską (lub 48-godzinny na obszar Krakowa) 8-(
Dla porównania w Warszawie, gdyby wspólny bilet do lotniska upadł to w KM-ach cena biletu jednorazowego wynosiłaby 6,10zł - czyli za tą kwotę w ZTM co najwyżej można kupić bilet 60-minutowy lub jednorazowy dwustrefowy...

Awatar użytkownika
m72
(mateusz72)

Post autor: m72 » 08 lip 2012, 13:53

Super, niech PRy upadną to szlag trafi kupowanie jednego biletu na całą podróż...

Nic, tylko powołać PKP Kasy i Automaty Biletowe :P
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 17 lip 2012, 13:44

m72 pisze:Super, niech PRy upadną to szlag trafi kupowanie jednego biletu na całą podróż...
To znaczy na jaką całą podróż? Bo PIC+PR już płacisz oddzielnie, a raczej mało osób jeździ regionalnymi przez "milijon" województw.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 17 lip 2012, 13:52

Ale jeżeli się jedzie gdzieś, gdzie nie dojeżdżą IC, to się od Warszawy jedzie IR i przesiada na Regio w ramach jednego biletu...
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 17 lip 2012, 14:00

R-9 Chełmska pisze:Ale jeżeli się jedzie gdzieś, gdzie nie dojeżdżą IC, to się od Warszawy jedzie IR i przesiada na Regio w ramach jednego biletu...
Ta, jasne, a tych iR z Warszawy cała chmara, i jakie dogodne godziny - w Katowicach mogę być już na 16.25, w Białymstoku na 14.30, i tak dalej. Po prostu ideał.

Awatar użytkownika
m72
(mateusz72)

Post autor: m72 » 19 lip 2012, 13:06

fik pisze:To znaczy na jaką całą podróż?
W Warszawie są 3 miejsca, gdzie możesz kupić bilet np. na Koleje Śląskie, Wielkopolskie czy Arrivę.

Np. pasażer chcąc jechać z Wawy do Chełmży jeżeli nie trafi na wspomniane trzy miejsca to może kupić bilet tylko do Torunia i tam wbić do kasy albo u konduktora za dopłatą.
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 19 lip 2012, 13:11

m72 pisze:Nic, tylko powołać PKP Kasy i Automaty Biletowe :P
Był taki pomysł - jeszcze z 5 lat temu chciano powołać spółkę ,, PKP Kasy Biletowe''.
Sprzeciw wszystkich przewoźników i okresowy szum medialny wokół tego że na kolei jest ,,fafnaście'' spółek i spółeczek spowodował że wycofano się z tego pomysłu.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 19 lip 2012, 13:12

m72 pisze: Np. pasażer chcąc jechać z Wawy do Chełmży jeżeli nie trafi na wspomniane trzy miejsca to może kupić bilet tylko do Torunia i tam wbić do kasy albo u konduktora za dopłatą.
Przekonałeś mnie, powinniśmy utrzymywać trupa PRów, bo Arriva nie potrafi zorganizować sprzedaży biletów. NOT.

Na marginesie, o adnotacji "dalej" słyszał?

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 19 lip 2012, 13:15

fik pisze:Ta, jasne, a tych iR z Warszawy cała chmara, i jakie dogodne godziny - w Katowicach mogę być już na 16.25, w Białymstoku na 14.30, i tak dalej. Po prostu ideał.
Dla Ciebie może i nie ideał , ale dla innych tak. Te IR much nie wożą - do Katowic potrafi być ponad 100% zapełnienia z Warszawy.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

ODPOWIEDZ