[ZTM] Jest decyzja środowiskowa dla tramwaju na Tarchomin
Moderator: Wiliam
Ja tu rozumiem tak. W 2013 tw mają wozy na Tarchomin i kasę na km. Więc jeżdżą na np. Służewiec, bo gdzieś muszą. W 2016 otwiera się linia na Tarchomin i kolejnych wozów ani kasy już niet. I trzeba zabrać ze Służewca.Bastian pisze:Odniosłem się do eksploatacji. Ta kasa jest do wyłożenia, nawet jeśli tramwaj na Tarchomin nie pojedzie
Gdzie tu jest "przeciwnie"?
- MeWa
- Cukiereczek
W ogóle założenie, powracające, że tramwaje muszą w danym roku wyjeździć kilometry, bo umowa, bez względu na sens, wskazuje na pewne ułomności takiego rozwiązania. Nie ma tramwaju na Tarchomin, to i nie powinno być realizacji tych dodatkowych wozokilometrów.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Każda umowa z przewoźnikiem ma takie założenia. Z MZA i ajentami również. I musi mieć, bo taka umowa stanowi podstawę do negocjowania finansowania na tabor do realizacji umowy.MeWa pisze:W ogóle założenie, powracające, że tramwaje muszą w danym roku wyjeździć kilometry, bo umowa, bez względu na sens, wskazuje na pewne ułomności takiego rozwiązania. Nie ma tramwaju na Tarchomin, to i nie powinno być realizacji tych dodatkowych wozokilometrów.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- tarantula01
- Kontakt:
Skoro Miasto chętnie nie wyda pieniędzy na dodatkowe wozokm wynikające z harmonogramów umowy wieloletniej z TW, to zaraz się okaże, że TW nie mają z czego spłacać kredytu na zakup 186 PES..., że o zakupie kilkudziesięciu dwukierunków nie wspomnę. A skoro tak, to Zarząd TW skarży miasto o niewypełnienie umowy i ...MeWa pisze:W ogóle założenie, powracające, że tramwaje muszą w danym roku wyjeździć kilometry, bo umowa, bez względu na sens, wskazuje na pewne ułomności takiego rozwiązania. Nie ma tramwaju na Tarchomin, to i nie powinno być realizacji tych dodatkowych wozokilometrów.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
- MeWa
- Cukiereczek
No dobra, a nie można wprowadzić opcji? Uzależnić wozokilometrów od faktycznych postępów prac?
Zresztą to jest sytuacja schizofreniczna (przykład): jako TW nie budujemy trasy na PŚ, do której zostaliśmy zobowiązani w umowie, a pobieramy kasy za dodatkowe kilometry przewidziane w tej umowie w związku z budową tej trasy.
A np. w Bydgodszczy, o ile dobrze kojarzę, dało się zrobić przetarg na określoną liczbę tramwajów z możliwością zmniejszenia zamówienia w przypadku braku dofinansowania z UE...
Zresztą to jest sytuacja schizofreniczna (przykład): jako TW nie budujemy trasy na PŚ, do której zostaliśmy zobowiązani w umowie, a pobieramy kasy za dodatkowe kilometry przewidziane w tej umowie w związku z budową tej trasy.
A np. w Bydgodszczy, o ile dobrze kojarzę, dało się zrobić przetarg na określoną liczbę tramwajów z możliwością zmniejszenia zamówienia w przypadku braku dofinansowania z UE...
- tarantula01
- Kontakt:
W przypadku trasy na Powstańców Śląskich, to można tak zrobić: "TW daliście ciała (choć osobiście daleki jestem od tego zdania, ale miasto może tak powiedzieć), to nie macie kasy", a w przypadku Tramwaju na Tarchomin też TW dało ciała? A co do Bydgoszczy, to sam napisałeś o czasie przeszłym. Czasu nie cofniesz.MeWa pisze:No dobra, a nie można wprowadzić opcji? Uzależnić wozokilometrów od faktycznych postępów prac?
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
- MeWa
- Cukiereczek
No ale nie zmienia to faktu, że dziwną sytuacją jest to, że trzeba zmarnować pieniądze, bo trzeba wyjeździć kilometry.
No i co z tego, że przeszły? To było niedawno. Poza tym opcje też można robić w drugą stronę - i to jest powszechne (czyli możliwość zwiększenia zamówienia do 50% jego wartości).tarantula01 pisze:A co do Bydgoszczy, to sam napisałeś o czasie przeszłym. Czasu nie cofniesz.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Gadają, gadają, a w dokumenty żaden nie zajrzy. Jest budżet na ten rok, jest uchwała o zmianie umowy wieloletniej...
[ Dodano: |26 Sie 2012|, 2012 17:39 ]
[ Dodano: |26 Sie 2012|, 2012 17:39 ]
Pomieszało Ci się. Tak to jest zrobiony warszawski przetarg na dwukierunki. W Bydgoszczy to jest umowa ramowa na 2-15 tramwajów, "dzięki" czemu dotaną swingi najdrożej w kraju. Super przykładMeWa pisze: A np. w Bydgodszczy, o ile dobrze kojarzę, dało się zrobić przetarg na określoną liczbę tramwajów z możliwością zmniejszenia zamówienia w przypadku braku dofinansowania z UE...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
101 jedzie z Nowodworów 18 minut, E-6 - 17 minut, E-8 - 14 minut.Glonojad pisze:Skąd ten wniosek?MichalJ pisze:. A przy tym tramwaj nie będzie szybszy od 101
Tramwaj ma jechać z Winnicy 20 minut, czyli z Nowodworów zapewne 18.
http://www.siskom.waw.pl/komunikacja/tr ... ntacja.pdf
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
W tej prezentacji jest też napisane
, są też wa przystanki więcej, niż docelowo w rzeczywistości (w rejonie Farysa i skrzyżowania Projektowana - Światowida), a czasowo to nawet trzy (przystanek na Projektowanej to rezerwa).Zakończenie budowy – grudzień 2010
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie, prezentacja może nie być zbyt aktualna.