SKM w Warszawie

Moderator: JacekM

przewoz

Post autor: przewoz » 02 wrz 2012, 13:34

marcin89 pisze:Ostatnio w piątek widziałem 2*19we na wschodniej. Odjeżdżał do Otwocka po 18 i był wypełniony po sam sufit, ale powietrzem Ludzi stojących jak na lekarstwo Sorry
obieg obsługujący szczyt w kierunku Pruszkowa po 16. Tamten pusty nie jedzie, nawet jak Skierniewice przed nim ludzi większość zgarną...

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 02 wrz 2012, 13:51

Glonojad pisze:A czemu Szczęśliwice gorsze?
Nie tyle gorsze, co prędzej mogłyby być wykorzystane na coś lepszego.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 02 wrz 2012, 14:00

przewoz pisze:Jeździ tam łącznie z 8 obiegów. Na 3-4 spokojnie można wrzucić 19We. Z resztą już tam zaglądają okazjonalnie, zarówno z Legionowa (najczęściej), jak i z Miłosnej (raczej awaryjnie), a 27We jeżdżą sobie zarówno na S9 jak i S1...
Tylko że z tego co słyszałem i zauważyłem to te wpuszczanie 19WE i 35WE na Lotnisko odbywa się w największej ilości na linii S3C/S.
Na S2 co innego niż 27WE jeździ oficjalnie jako awaryjnie.

[ Dodano: |2 Wrz 2012|, 2012 14:02 ]
Glonojad pisze:Co innego zagospodarowywać nadwyżkę, a co innego planowo zakładać olewanie założeń projektu. Choć cholera wie, co sobie we wniosku o dofinansowanie wpisali.
Dofinansowanie z UE na zakup taboru na linie lotniskową dotyczyło chyba tylko linii S2, ale głowy nie dam sobie uciąć.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 02 wrz 2012, 17:15

Linię S2 czy linię o określonej trasie? :>
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 02 wrz 2012, 20:36

Specjalnie dla Ciebie napiszę - na trasę Sulejówek -Miłosna - Warszawa Lotnisko Chopina - teraz zrozumiał ?
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 02 wrz 2012, 21:19

Wiedząc, jak są pisane a potem sprawdzane projekty unijne, pytanie uściślające JackaM wcale takie niepozbawione sensu nie było.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 wrz 2012, 22:12

Super, to w pytaniach jesteśmy obcykani. Teraz jeszcze jakby kto odpowiedź jaką znał...

ze strony SKM dowiemy się, że oba kierunki są równoważne:
Dostawcą taboru (13 ezt) jest firma Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz Spółka Akcyjna z siedzibą w Bydgoszczy.
Pojazdy kursowały będą z Lotniska Okęcie do Dworca Warszawa Wschodnia co piętnaście minut (3 na godzinę), a od Dworca Warszawa Wschodnia, naprzemiennie co pół godziny do Legionowa i Sulejówka Miłosnej.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Jacek Z.

Post autor: Jacek Z. » 02 wrz 2012, 22:47

Glonojad pisze:Super, to w pytaniach jesteśmy obcykani. Teraz jeszcze jakby kto odpowiedź jaką znał...
Moim zdaniem "zarżnąć" S3, na to konto wzmacniając S2, S9 i KML.

Już na początku idei połączeń lotniskowych ktoś racjonalnie myślący skonstatował, że osoba przylatująca na jedno warszawskie lotnisko raczej nie będzie chciała się dostać na drugie, tylko do centrum - lub z okolic centrum do lotniska.

Sensem ekonomicznym takich długich linii jest, że jeżeli pojazd np. jedzie mocno zapełniony z punktu A do punktu B, dość pusty na odcinku od B do C, zaś wraca napchany z C do B, i z B do A znowu pustawy, to frekwencja i opłacalność na całej trasie się uśrednia...

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 02 wrz 2012, 22:56

Moim zdaniem "zarżnąć" S3, na to konto wzmacniając S2, S9 i KML.
KML chcesz wzmacniać taborem SKM?

Jacek Z.

Post autor: Jacek Z. » 02 wrz 2012, 23:06

rufio198 pisze:KML chcesz wzmacniać taborem SKM?
Nie :lol: Tak mi się wydawało, że może trochę niejasno to napisałem...

Chodzi mi o to, że gdyby nie było S3, pasażerowie mogliby się przesiąść na trzy pozostałe linii, którym automatycznie wzrosłaby frekwencja i opłacalność. A na to konto można by było np. dodać czwarty obieg na S9, a na Średnicę w luki po S3S wrzucić dodatkowe kursy S2.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 wrz 2012, 5:54

rufio198 pisze: KML chcesz wzmacniać taborem SKM?
Taborem, oczywiście, nie - ale slotami jak najbardziej.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

metron

Post autor: metron » 03 wrz 2012, 8:51

michalek^ pisze:Z SKMki w Legionowie NIGDY nie zacznie korzystać więcej osób jak Legionowo chociaż w części nie zamieni 7setek na porządną dowozówke... Pociągi z Legionowa cieszą się popularnością jedynie rano, kiedy można spokojnie na tą stacje dojechać... potem jeżdżą nią ludzie którym jest bliżej na stacje niż iść na 731... SKM na lotnisko Legionowu potrzebna jest jak trzecia dziura w nosie.
Postulat o dowozówce z Legionowa całkowicie słuszny. Niestety obecnie nie do zrealizowania, gdyby taka linia powstała miasto musiałoby sfinansować ją w 100% a nikt się raczej do tego nie pali. Pokazały to pseudo- konsultacje na temat dowozówki w Legionowie kiedy robiono wszystko aby maksymalnie zniechęcić do takiej linii
W efekcie pociągi poza szczytem jadą puste bo mało komu chce się iść do pociągu niemal tyle samo co podróż pociągiem do Warszawy, doliczając do tego ciągłe mieszanie w rozkładach, brak pewności że za miesiąc będzie pociąg który pasował w poprzednim rozkładzie
Komu chce się niemal co miesiąc wertować rozkład i dopasowywać pociągi

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 03 wrz 2012, 9:14

metron pisze: gdyby taka linia powstała miasto musiałoby sfinansować ją w 100%
A dlaczego nie miałaby to być linia L-x?

Awatar użytkownika
Vilén

Post autor: Vilén » 03 wrz 2012, 10:55

Akurat KML to się bardziej nadaje do ubicia, niż wzmocnienia, jako relacja szkodliwa dla pasażerów linii gdańskiej – rozdzielająca ruch pomiędzy dwa dworce, i zapychająca tory pociągami kończącymi w pół linii.

Awatar użytkownika
michalek^

Post autor: michalek^ » 03 wrz 2012, 11:36

A dlaczego nie miałaby to być linia L-x?
Takiej możliwości akurat nikt nie chce przyjąć- ludzie zasłaniają się brakiem biletów 20, 40, 60 minutowych, obawiają się długich kolejek do kierowcy, przez sprzedaż biletów jednorazowych. Oczywiście- ja jako posiadacz WKM nie widzę problemu.

ODPOWIEDZ