Na Joliot-Curie bardzo by cierpieli, gdyby zabrać im dwójki i skierować przez al. Niepodległości?Georg pisze:Drugi to dowóz pacjentów z Instytutu przy Spartańskiej do metra. Jak skasujesz 318, to będziesz musiał coś dać w zamian.
[KM] Górny Mokotów
Moderator: Wiliam
Takich ludzi jest tak dużo, że aż na taksówkę starczy. Co masz na Wiśniowej takiego, że tramwaje nie wystarczą?Boerner pisze:Moim zdaniem autobus na Krasickiego i Kazimierzowskiej jednak jest potrzebny. Jeśli chcę z Krasickiego dojechać na Wiśniową, to co ? Iść do tramwaju na Puławską lub do metra ? Ciąg poprzeczny w tym przypadku ≠ wygoda. A jeśli ktoś ma 70< + wózek to już może mieć problem, a takim osobom autobus co 30 min. wystarcza (chociaż ja wolałbym, żeby chodził do ~22)
Po drugie, nie da się zapewnić wszystkich możliwych relacji. Jeśli chcę ze Żwirka dojechać na Zachodni, to co?
I to nawet niekoniecznie ze względu na sam Instytut Reumatologii, co okoliczne bloki.bepe pisze:Na Joliot-Curie bardzo by cierpieli, gdyby zabrać im dwójki i skierować przez al. Niepodległości?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Wiśniowa to tylko przykład. Oczywiście, że nie można zapewnić wszystkich relacji, dlatego jeździ tam autobus północ-południe, wozi ludzi wzdłuż Kazimierzowskiej i zapewnia dojazd do metra - tylko tyle. Nic ponad to, co jest niezbędne.KwZ pisze:Takich ludzi jest tak dużo, że aż na taksówkę starczy. Co masz na Wiśniowej takiego, że tramwaje nie wystarczą? Po drugie, nie da się zapewnić wszystkich możliwych relacji.
-
michael112
Według mnie zabieranie jedynego autobusu skądkolwiek jest po prostu barbarzyństwem. Jak już zauważyliście, przystanek Wiktorska nie ma ciągu poprzecznego. A i przy Goszczyńskiego jakoś przez tyle lat nikt nie kwapi się, żeby zbudować tak prozaiczną rzecz jak przystanek dla 222. (BTW: czy w planach lokalizacji tego przystanku uwzględniacie także linię 218?). W dodatku Boerner dobrze wyjaśnił inny powód dla potrzeby zachowania takiego połączenia. Nie rozumiem nawet, dlaczego ZTM wycofał stamtąd komunikację w weekend.
BTW: Jaka jest różnica brygadowa dla linii 218 pomiędzy trasą do Rakowieckiej a do Królikarni? I czy w ogóle coś w ten sposób zyskaliśmy?
Ja za to mam inną propozycję dla Kazimierzowskiej: ściślej mówiąc dwie propozycje, bowiem aktualne 318 też mi się nie bardzo podoba (Gdyby było całotygodniowe i jeżdżące do późna wieczór, to jeszcze co innego.)
Propozycja no. 1):
linia 119: MIĘDZYLESIE (KOMBAJNISTÓW) - ... - al. Witosa - Beethovena - Sobieskiego - Dolna - Puławska - Odyńca - Krasickiego - Kazimierzowska - Narbutta - Wiśniowa - Rakowiecka (powrót: Rakowiecka - Kazimierzowska) Rakowiecka - al. Niepodległości - ... - RAKOWIECKA-SANKTUARIUM
Ta propozycja jest rozwinięciem wcześniejszej idei skierowania jej Dolną i Puławską, śladem 130. Jako że 130 jakoś nie wybiera się do krainy wiecznych odjazdów, proponuję Kazimierzowską właśnie.
Ta linia, jak widać, nie obsłuży całego ciągu, bo trudno ciągnąć 119 Puławską aż do Woronicza żeby obsłużyć w całości. Jednak zapewnia przyzwoitą (linia jeździ chyba regularnie, a jej częstotliwość pasuje do Kazimierzowskiej) i całotygodniową obsługę głównej części tego ciągu.
Przy okazji, dorzuciłem jeszcze jedną zmianę, która powinna nastąpić niezależnie od skierowania jej na Kazimierzowską czy nie - wycofanie z Bobrowieckiej, co powinno nastąpić już w chwili wprowadzenia tam 107. Jaki jest sens, żeby to 119 tłoczyło się na zapchanej zaparkowanymi samochodami ulicy, skoro dociera tam już inna linia?
Propozycja no. 2):
linia 700: PAŃSKA - ... - al. Niepodległości - Woronicza - Krasickiego - Kazimierzowska - Narbutta - Wiśniowa - Rakowiecka (powrót: Rakowiecka - Kazimierzowska) Rakowiecka - al. Niepodległości - ... - DW. CENTRALNY
Wcielić w życie można to od zaraz ze względu na wspominany już wielokrotnie brak obsługi Kazimierzowskiej w weekend. Poza tym, usunięcie linii z al. Niepodległości nijak nie wpłynie na jakość obsługi tej ulicy ze względu na niską częstotliwość 700. Zmiana trasy spowoduje tylko niewielkie wydłużenie czasu przejazdu, a co za tym idzie, nie powinna skutkować obniżeniem częstotliwości ani zwiększenia liczby brygad linii.
Z drugiej strony, da ona przynajmniej pozór że Kazimierzowską kursuje autobus przez cały tydzień niezależnie od tego, czy 318 przetrwa czy nie i czy zrealizujemy mój pomysł no. 1.
W wypadku skierowania 119 na Kazimierzowską według mojego pomysłu, proponuję puszczenie 700 Kazimierzowską i tak, ze względu na brak pełnej obsługi ciągu przez to pierwsze.
Ponadto, jestem również za uruchomieniem przystanków GOSZCZYŃSKIEGO dla 222, a w miarę możliwości również dla 218. Zawsze to coś pomoże.
Tyle tylko, że wtedy nazwa GOSZCZYŃSKIEGO nie bardzo będzie pasowała dla tego przystanku. Problem polega na tym, że nie bardzo można znaleźć bardziej odpowiednią nazwę. Jedyny rozsądny pomysł to KRASICKIEGO, tyle że ta nazwa jest już zajęta. Chyba że obecną KRASICKIEGO przemianujemy na PARK DRESZERA BR. ZACHODNIA, a PARK DRESZERA na PARK DRESZERA BR. WSCHODNIA lub coś podobnego. Nazwy niestety zbyt długie.
BTW: Jaka jest różnica brygadowa dla linii 218 pomiędzy trasą do Rakowieckiej a do Królikarni? I czy w ogóle coś w ten sposób zyskaliśmy?
Ja za to mam inną propozycję dla Kazimierzowskiej: ściślej mówiąc dwie propozycje, bowiem aktualne 318 też mi się nie bardzo podoba (Gdyby było całotygodniowe i jeżdżące do późna wieczór, to jeszcze co innego.)
Propozycja no. 1):
linia 119: MIĘDZYLESIE (KOMBAJNISTÓW) - ... - al. Witosa - Beethovena - Sobieskiego - Dolna - Puławska - Odyńca - Krasickiego - Kazimierzowska - Narbutta - Wiśniowa - Rakowiecka (powrót: Rakowiecka - Kazimierzowska) Rakowiecka - al. Niepodległości - ... - RAKOWIECKA-SANKTUARIUM
Ta propozycja jest rozwinięciem wcześniejszej idei skierowania jej Dolną i Puławską, śladem 130. Jako że 130 jakoś nie wybiera się do krainy wiecznych odjazdów, proponuję Kazimierzowską właśnie.
Ta linia, jak widać, nie obsłuży całego ciągu, bo trudno ciągnąć 119 Puławską aż do Woronicza żeby obsłużyć w całości. Jednak zapewnia przyzwoitą (linia jeździ chyba regularnie, a jej częstotliwość pasuje do Kazimierzowskiej) i całotygodniową obsługę głównej części tego ciągu.
Przy okazji, dorzuciłem jeszcze jedną zmianę, która powinna nastąpić niezależnie od skierowania jej na Kazimierzowską czy nie - wycofanie z Bobrowieckiej, co powinno nastąpić już w chwili wprowadzenia tam 107. Jaki jest sens, żeby to 119 tłoczyło się na zapchanej zaparkowanymi samochodami ulicy, skoro dociera tam już inna linia?
Propozycja no. 2):
linia 700: PAŃSKA - ... - al. Niepodległości - Woronicza - Krasickiego - Kazimierzowska - Narbutta - Wiśniowa - Rakowiecka (powrót: Rakowiecka - Kazimierzowska) Rakowiecka - al. Niepodległości - ... - DW. CENTRALNY
Wcielić w życie można to od zaraz ze względu na wspominany już wielokrotnie brak obsługi Kazimierzowskiej w weekend. Poza tym, usunięcie linii z al. Niepodległości nijak nie wpłynie na jakość obsługi tej ulicy ze względu na niską częstotliwość 700. Zmiana trasy spowoduje tylko niewielkie wydłużenie czasu przejazdu, a co za tym idzie, nie powinna skutkować obniżeniem częstotliwości ani zwiększenia liczby brygad linii.
Z drugiej strony, da ona przynajmniej pozór że Kazimierzowską kursuje autobus przez cały tydzień niezależnie od tego, czy 318 przetrwa czy nie i czy zrealizujemy mój pomysł no. 1.
W wypadku skierowania 119 na Kazimierzowską według mojego pomysłu, proponuję puszczenie 700 Kazimierzowską i tak, ze względu na brak pełnej obsługi ciągu przez to pierwsze.
Ponadto, jestem również za uruchomieniem przystanków GOSZCZYŃSKIEGO dla 222, a w miarę możliwości również dla 218. Zawsze to coś pomoże.
Tyle tylko, że wtedy nazwa GOSZCZYŃSKIEGO nie bardzo będzie pasowała dla tego przystanku. Problem polega na tym, że nie bardzo można znaleźć bardziej odpowiednią nazwę. Jedyny rozsądny pomysł to KRASICKIEGO, tyle że ta nazwa jest już zajęta. Chyba że obecną KRASICKIEGO przemianujemy na PARK DRESZERA BR. ZACHODNIA, a PARK DRESZERA na PARK DRESZERA BR. WSCHODNIA lub coś podobnego. Nazwy niestety zbyt długie.
Kolejny, który chce komuś zabrać jedyny autobus. Przystanek Joliot-Curie jest obsługiwany tylko przez 222.bepe pisze:Na Joliot-Curie bardzo by cierpieli, gdyby zabrać im dwójki i skierować przez al. Niepodległości?
A o strefach dojścia słyszałeś może? Nie? No to radzę się dokształcić.michael112 pisze:Według mnie zabieranie jedynego autobusu skądkolwiek jest po prostu barbarzyństwem.
I dla kogo ten łamaniec? Naprawdę myślisz, e jest potrzeba dowożenia KOGOKOLWIEK z Krasickiego do Puławskiej? Tam to się nawet żołnierz po wdepnięciu na minę byłby w stanie się doczołgać. Propozycji nr 2 nie skomentuję, bo to opcja typu "zróbmy z dziadowskiej i nikomu niepotrzebnej linii nieusuwalną, a na pewno będzie lepsza".michael112 pisze:Propozycja no. 1):
TO JEST W STREFIE DOJŚCIA. Naprawdę.michael112 pisze:Ponadto, jestem również za uruchomieniem przystanków GOSZCZYŃSKIEGO dla 222, a w miarę możliwości również dla 218. Zawsze to coś pomoże.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
Za to Twoja "strefa dojścia' szwankuje... Strefa dojścia do logicznego myślenia, empatii dla ludzi korzystających z KM, oraz strefa dojścia do rozumu...Poc Vocem pisze:A o strefach dojścia słyszałeś może?
Powtarzasz się. Zmień płytę.Poc Vocem pisze:TO JEST W STREFIE DOJŚCIA. Naprawdę.
Linia 155: 1966-2011
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
-
michael112
Może i tak, tylko pytanie, czy w takim wypadku 218 nie będzie za bardzo pokręcone?bepe pisze:Dlatego pytam. Może warto puścić tam w zamian 218?
No cóż. Poc Vocem nie bardzo wie, do czego służy komunikacja miejska. Jest ona chyba po to, żeby można było dojechać, a nie iść na piechotę. Oczywiście, co innego, jeżeli autobus nie jest w stanie wjechać na daną ulicę. Tutaj jest.mobil one pisze:Za to Twoja "strefa dojścia' szwankuje... Strefa dojścia do logicznego myślenia, empatii dla ludzi korzystających z KM, oraz strefa dojścia do rozumu...Poc Vocem pisze:A o strefach dojścia słyszałeś może?Powtarzasz się. Zmień płytę.Poc Vocem pisze:TO JEST W STREFIE DOJŚCIA. Naprawdę.
Tak, ale 222 dowozi w inne miejsca niż 174, 700, a wracająca 18 nie dowiezie do pl. Trzech Krzyży czy Nowego Światu.bepe pisze: A często jest tak, że jak gdzieś jeździ tylko jedna linia, a niedaleko jest przystanek z kilkoma, to ta jedna linia wcale nie cieszy się wielkim powodzeniem
Moja propozycja: wchłonięcie 318 przez 210: Emilii Plater-...-Waryńskiego-Puławska-Rakowiecka-Kazimierzowska-Krasickiego-Woronicza-Puławska-...-Ursynów Płn.
W ten sposób mamy: obsłużenie Kazimierzowskiej i Krasickiego codziennie od rana do wieczora, dojazd do metra Politechnika i Centrum, Dw. Centralny i tramwaje na Puławskiej. Wycofanie z Madalińskiego niczego złego nie uczyni (117, 138), Wołoska ma tramwaje, Woronicza też. Na pewno zaoszczędzamy 2 brygady na 318. Jedyną rzeczą do rozpatrzenia byłaby budowa przystanku "Wielicka" jeszcze na Krasickiego, przed skrętem w Woronicza.
Ale nie chodzi o to, żeby cokolwiek komukolwiek zabierać. Chodzi o przesunięcie trasy o 400 metrów na południe w celu zapewnienia komunikacji z metrem rejonowi, który do metra ma stosunkowo niedaleko, ale tej komunikacji jest pozbawiony. Jak sam piszesz, każdy, kto chce jechać gdzieś indziej niż jeździ 222 i tak musi iść na Woronicza albo al. Niepodległości. Więc raczej nic złego by się nie stało, gdyby dwójki także pojechały koło metra.michael112 pisze:Tak, ale 222 dowozi w inne miejsca niż 174, 700, a wracająca 18 nie dowiezie do pl. Trzech Krzyży czy Nowego Światu.
Proponowałbym puścić w zamian 218 trasą w obu kierunkach MW - ... - Woronicza - Joliot-Curie - Malczewskiego - al. Niepodległości - Woronicza - (powrót Puławska - Malczewskiego - Krasickiego - Woronicza) KRÓLIKARNIA. Trochę to pokręcone, ale na tym odcinku nikomu nie powinno poważnie zaszkodzić.
Albo wygiąć trasę 218 przez Spartańską, a dwójki zostawić w spokoju tak jak są.