[KM] Górny Mokotów

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 25 paź 2012, 18:06

Bastian pisze:Zamiast 184, zamiast 184 :idea:
Raczej dopiero po otwarciu Powstańców, które nie wiadomo kiedy nastąpi. Z drugiej strony jednak przyszła mi do głowy nieco przerażająca idea 422 z Chomiczówki na PTK.
KwZ pisze:Trasę popieram, ale ta częstotliwość to nadpodaż, na pewno na Ochocie. 191 wystarczy. Bo chyba nie chcemy ciąć 191 na rzecz skróconego 517?! [ale wątek o 517 zamknięty od półtora roku, albo nie umiem znaleźć nowszego]
Tak, faktycznie na odcinku do Beresteckiej te linie się będą kanibalizować. Z drugiej strony jednak 167 nie zwiedza obecnie tylko tejże Beresteckiej i jakoś strasznej konkurencji 130 nie robi. Chociaż może to właśnie Berestecka jest kluczowa dla tego zagadnienia :-k .

Wreszcie jednak aby takie 130 w ogóle miało sens musi wjeżdżać w Ochotę możliwie głęboko. Najbardziej naturalna jest albo Reduta albo Szczęśliwice, na które dokładam dodatkowo 167B (docelowo skomasowane ze 184). Co jest jeszcze istotne względem 130, widziałbym na tej trasie raczej autobusy krótkie niż przegubowe, a podaż na Wawelskiej musi równać się ~constans, więc podnoszę nieco częstotliwość 130 względem 167.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 25 paź 2012, 18:18

Poc Vocem pisze:Z drugiej strony jednak 167 [...] jakoś strasznej konkurencji 130 nie robi.
167 i 130 na Ochocie mają trasy prostopadłe.

Twierdzę, że potok na skręcie 130 pod centralnym jest znikomy. Czy słusznie?
Poc Vocem pisze:podaż na Wawelskiej musi równać się ~constans, więc podnoszę nieco częstotliwość 130 względem 167.
Mówisz, że obecna podaż na 167 między Bitwy a Polem Mokotowskim musi być utrzymana? Po co? To właśnie tutaj na 167 jest nadpodaż i dlatego chcemy je dzielić, żeby zaoszczędzić na tym odcinku.

Czy inni podzielają moje stanowisko?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

MichalJ

Post autor: MichalJ » 25 paź 2012, 18:24

Ty to byś skasował i 130, bo na skręcie puste, i 167, bo potok nie taki. Nie ma tak dobrze.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 25 paź 2012, 18:27

Nie kasował?

Skasował relację skrętną pod Centralnym. Sama relacja Berestecka - Centrum to zastąpienie 130(+127?) przez 117N.

Relację 167 Ochota - Mokotów zastąpił przez mniejsze 130.

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 25 paź 2012, 18:29

KwZ pisze:Twierdzę, że potok na skręcie 130 pod centralnym jest znikomy.
Bo i wartość tranzytowa połączenia żadna. Niemniej kasując 167, tę niewielką ilość musimy też wsadzić do nowego 130. Zresztą jechałem 130 pod Centralnym kilka razy, niekiedy w naprawdę dziwnych porach i nigdy nie widziałem mniej niż 20 osób na skręcie. A to znaczy, że nawet w DS musimy doliczyć te 60 pas/h na nowym 130 na Wawelskiej. Czyli, jak na weekendowe standardy, jeden autobus na godzinę więcej.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 25 paź 2012, 18:36

No ok, ale z tego wynika częstotliwość 12/12/15, a nie 8 coś tam?
Zresztą i tak my sobie tu dyskutujemy, ale poważna analiza musi opierać się o twarde dane w kluczowych miejscach: 130 na Chałubińskiego, 167 na Wawelskiej.

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 25 paź 2012, 18:40

Ale od robienia poważnych analiz to nie jesteśmy my, tylko ZTM. Bo niestety przynajmniej ja na nadmiar wolnego czasu nie narzekam.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 25 paź 2012, 18:44

Tak tak, ja pisałem w tym sensie. Zresztą te dane ZTM pewnie już ma.

ness

Post autor: ness » 25 paź 2012, 19:49

Szczyt poranny 167 (co 10 minut) jezdzi generalnie zawalone z ochoty na mokotow (od bitwy do wawelskiej gdzies z 2/3 wymiana pasazerow na nowych), w druga strone gorzej, ale tez nie jest zle.
Szczyt popoludniowy w przeciwnym kierunku sporo stojacych na wawelskiej i znow spora wymiana miedzy lotnikiem a bw. W przeciwna zdarzaja sie kursy z wolnymi siedzacymi.
Mowa o 'scislym' szczycie tj 7-7.30 rano i ok 16.30-17 popoludniu.
Spuszczanie tego na 12/15 solo to slaby pomysl w szczycie, przez reszte dnia moze byc.
Minus jest taki ze ani bezposrednio na bw ani przy PM nie ma zapetlic linii - dodatkowe minuty jezdzenia na pusto po batorego/grojeckiej/dickensa.
Nic specjalnie by sie nie oszczedzilo na dzieleniu tych linii. BW - MPM to 10-12 minut. BW - naruciak to 3-5 minut. Bw - szczesliwice to samo (na papierze bo dickensa stoi centralnie). MPM - rakowiecka to ze 4-5 min w jedna i tyle samo w druga (zakladajac ze chcemy podstawiac sie na przystanki w niepodleglosci).
W sumie wychodzi na zero taka zmiana, za krotki odcinek.
Specjalnej poprawy punktualnosci tez nie ma sie co spodziewac. Od siekierek do BW korki sa praktycznie tylko na bartyckiej (maksymalnie do budexpo) i mini koreczek do gagarina na wislostradzie. Reszta albo luzna albo po buspasie. Burdel zaczyna sie dopiero za bitwy, wiec regularnosc na 167 bylaby dosc podobna. Niby ze szczesliwic mozna sterowac, a z siekierek nie, ale moze ztm zacznie w koncu sterowac busami zdalnie przez terminale skoro i tak sa one sledzone.

130 zbyt rzadko trafiam poza dolna. Tam ma niezle branie.

W okolicach gusu wiekszy problem jest ze 143 ktore jezdzi nieprzyzwoicie puste w przeciwpotoku, przydaloby sie je podciagnac gdzies dalej na ochote, najlepiej przez banacha (ze zdjeciem czesci porannych dodatkow ze 188). To co jest na wawelskiej-kopinskiej w szczytach na obecna chwile starcza.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 25 paź 2012, 20:12

Poc Vocem pisze: 167A(8/15/15) SIEKIERKI-SANKTUARIUM - ... - al. Niepodległości - Batorego - Rakowiecka - RAKOWIECKA-SANKTUARIUM
167B(10/15/20) SZCZĘŚLIWICE - Szczęśliwicka - Bitwy Warszawskiej - ... - CHOMICZÓWKA
Zamieniły Ci się częstotliwości.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 paź 2012, 20:59

Bastian pisze:
Glonojad pisze:Zwłaszcza, jeśli ma pełnić w al. Niepodległości funkcję, którą na Marszałkowskiej pełnią tramwaje.
Mógłbym próbować się zgodzić, gdyby nie to, że widzę bardzo duże różnice w funkcji, które pełnią al. Niepodległości i Marszałkowska. Te pierwsze ani nie mają tyle handlu, ani biur i innych miejsc pracy, ani większych węzłów komunikacyjnych (chyba tylko Wierzbno, Pola i Wilanowskiej nie licząc). 174 na al. Niepodległości wystarcza lub prawie wystarcza.
Biur trochę jest, są mieszkania, są knajpy, są ośrodki kultury... uważam, że w tak ścisłej zabudowie choćby z uwagi na osoby o ograniczonej sprawności linia co 10, niechby i na solówkach, powinna być. To nie jakieś śpiące dalekie Bielany, to jednak "salon Mokotowa" (niechby i nieco smrodliwy ze względu na biegnącą przezeń autostradę).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 26 paź 2012, 21:12

Glonojad pisze:linia co 10, niechby i na solówkach, powinna być.
Znaczy, proponujesz dzisiejsze 7,5 (szczyt poranny) rozrzedzić? 8-(
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 paź 2012, 21:28

Szczyt poranny rządzi się specyficznymi prawami. Najdurniejsze linie są w stanie wygenerować jakiśtam popyt. Ja mówię o pewnym gwarantowanym standardzie. Bo obecne 15 w międzyszczycie czy 20 w DS to już poniżej standardów jest.

Z drugiej strony - szczyt poranny pokazuje, że pewien potencjał tam jest.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 26 paź 2012, 21:37

A tak w ogóle - 174 jeździ do Zachęty po coś, czy dlatego, że na dworcu nie ma miejsca? Są pasażerowie na tym odcinku?

Pan Piotr
(XXXX)

Post autor: Pan Piotr » 26 paź 2012, 23:26

MichalJ pisze:A tak w ogóle - 174 jeździ do Zachęty po coś, czy dlatego, że na dworcu nie ma miejsca? Są pasażerowie na tym odcinku?
Przy RONDZIE ONZ sporo osób wsiada. W szczycie ze wszystkimi miejscami siedzącymi zajętymi odjeżdża z KRÓLEWSKIEJ. W drugą stronę jadąc w kierunku ZACHĘTY tłok potrafi być do przystanku KRÓLEWSKA przy Zielnej.

ODPOWIEDZ