Solbus SM12
Ja za to się przejechałem 1204. W miarę ok, zrywny. Na plus nowy sygnał dźwiękowy przy otwieraniu/zamykaniu drzwi. Niestety chyba nawiew (przy silniku) brzmi jak załączenie się wentylatora w Ikarusie automacie. Po prostu chamski hałas. Ciekawi mnie czemu klimatyzator jest przesunięty w tył zamiast nad rzeźnią.
Według mnie te wyświetlacze są czytelne, a na pewno czytelniejsze od tych w Małych Solbusikachdrapka pisze:przedni mógłby być czytelniejszy
Linia 155: 1966-2011
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
Dzisiaj pierwszy raz się przejechałem Solbusem SM12. Wyświetlacze są trochę niewyraźne. Biegnąc nie mogłem z daleka rozpoznać czy to było 147 czy 117. Nie rozumiem dlaczego nie ma poręczy przy pierwszych drzwiach (przymocowanych do kabiny kierowcy). Jest bardzo przydatna - na przykład starszym osobom łatwiej wsiąść i wysiąść z autobusu trzymając się jej. Przycisk NŻ w pierwszych drzwiach jest bardzo nisko zamocowany. Teraz plusy: silnik nie ma natarczywego dźwięku. Jest dość cichy i nie przeszkadza. Autobus jest w miarę zrywny, i nie zamula ruszając. Sterownik kierowcy jest wyraźny i zawiera dużo informacji na pierwszy rzut oka. Jak będzie z informacją pasażerską - zobaczymy w najbliższych tygodniach. Autobus nie jest zły, ale przydałoby się zmienić kilka rzeczy.
Co? Ten silnik jest o wiele głośniejszy niż w solarisach. Solbusa jeszcze nie widać, ale za to już go słychaćFurniszczur pisze:Teraz plusy: silnik nie ma natarczywego dźwięku. Jest dość cichy i nie przeszkadza. Autobus jest w miarę zrywny, i nie zamula ruszając.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Nie wiem co wam przeszkadza w samym dźwięku silnika. Mruczy przyjemnie, a jak wchodzi na obroty, a wchodzi bardzo chętnie, to wręcz... przemawia, szepce do ucha
Odejście to cudo ma świetne, chciałbym zobaczyć starcie Solbusa z Mastero na długiej prostej ze startu zatrzymanego, bo nie jestem przekonany, czy Mastero by dało radę Solbusa dojść
Natomiast irytuje mnie jeden drobiazg: głośniki od zapowiedzi są fabrycznie gówniane, czy 1209 jest wyjątkiem? Głośność zapowiedzi optymalna (moim zdaniem powinny być dość głośne), ale głośniki nie dają rady. Charczą i skrzeczą. Na minus również dźwięk otwierania/zamykania drzwi. Po pierwsze: jest irytujący. Po drugie: po jasną cholerę brzęczy, jak drzwi się otwierają? Nie rozumiem również, czemu ten
piszczek piszczy również podczas zamykania? Przed zamknięciem - OK, ale w trakcie? No i po trzecie: zamykanie drzwi trwa znacznie dłużej niż w SU. Pewnie kierowcy się połapią, że to reguluje się tak samo, jak w SU, więc niedługo problem powinien zniknąć. Z punktu widzenia kierowcy to dość istotne, bo do złapania zielonego światła po ruszeniu z przystanku z reguły brakuje pojedynczych sekund, więc szkoda je tracić czekając pół dnia aż drzwi się łaskawie zamkną.
Natomiast irytuje mnie jeden drobiazg: głośniki od zapowiedzi są fabrycznie gówniane, czy 1209 jest wyjątkiem? Głośność zapowiedzi optymalna (moim zdaniem powinny być dość głośne), ale głośniki nie dają rady. Charczą i skrzeczą. Na minus również dźwięk otwierania/zamykania drzwi. Po pierwsze: jest irytujący. Po drugie: po jasną cholerę brzęczy, jak drzwi się otwierają? Nie rozumiem również, czemu ten