Raczej wyjazd, który nie miał jak wyjechać.stront pisze:Tak poza tym to widziałem jeszcze 31 na Mickiewicza (solówka z Woli), ale nie wiem, czy to zabłąkana owieczka, czy wyjazd z zajezdni na trasę.
Objazdy i inne okresowe zmiany tras - 2012
Moderator: Wiliam
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Teoretycznie mógł jeszcze Okopową i Popiełuszki do Potockiej, zawrotka na pętli i dalej Słowackiego i Mickiewicza.pietia pisze:To którędy wyjechał? Przez Nw. Bemowo-Młociny-Marymoncką?
--------------------------------------------------------------------------
TRASBUS - Historia warszawskiej komunikacji miejskiej
http://www.trasbus.com
TRASBUS - Historia warszawskiej komunikacji miejskiej
http://www.trasbus.com
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Jakoś około 14 widziałem 111 jadące Jagiellońską od Starzyniaka do RatuszowejBastian pisze:Walas pisze:105, 151 jechało przez Pl.Zawiszy. 520 jechało jak chciało-jedni skręcali na Pl. Starynkiewicza w Żelazną, inni jechali do Pl. Zawiszy.Nadal nic nie bije wspomnianych wcześniej 105 na Dolnej i 14 na Potokumobil one pisze:Ja zaś widziałem linię 143 krańcującą na przyst : POMNIK LOTNIKA ( przy wejściu na Skrę)
oraz 128 na RozbraciePrócz tego 166 na Czerniakowskiej
-
bartoni722
Czy na ten czas nie można by było wszystkich linii, które jakkolwiek planowo zahaczają o Centrum, kierować do najbliższych stacji metra/kolei i ani kroku dalej? Przecież każdy z łbem na głowie widząc 3 poważne marsze blokujące większość głównych ulic w Warszawie i praktycznie wszystkie tramwajowe W-E w Warszawie może zauważyć, że jedynym sprawnym środkiem komunikacji w Centrum jest metro i kolej. A tak jakieś 105 na Dolnej, 519 na Bankowym i 182 na Trasie Siekierkowskiej - normalne to chyba nie jest, a i korzystanie z czegoś takiego to żadna przyjemność/korzyść. W ogóle w tych autobusach był ktokolwiek poza kierowcą?
Takie rozwiązanie byłoby sensowne, gdyby w Warszawie istniały co najmniej 2-3 linie metra, w różnych kierunkach. Rzeczone 182 najbliższą stację metra mija dopiero przy Polibudzie, a stację kolejową w ogóle dopiero na Zachodnim, a przecież z dojazdem w te miejsca były już kłopoty. Podobnie np. 190 - z metrem styka się tylko na Bankowym, który właśnie przez pewien czas był zablokowany. Proponowany manewr byłby może do zrobienia w odniesieniu do linii, krańcujących w centrum, przynajmniej niektórych, np. 105 rzeczywiście sensowniej było od Daszyńskiego skierować do Zawiszy (przesiadka na kolej), tamże można było zakrańcować 175, 517 (od strony Ursusa) i może jeszcze parę innych
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Tak. Lud i tak nie ma alternatywy, bo jaką miał dla 111 jadącego przez Starzyniaka? Żadnej. Bo nic innego do Waszyngtona i na Gocław i tak by tych ludzi nie dowiozło. No i jeśli wszyscy wiedzą, że w centrum jest burdel, a nikt nie zna ani skali bałaganu, ani tego, czy i co jeszcze będzie kierowane objazdami, to ciężko wymagać od pasażerów, żeby planowali podróż i kombinowali z przesiadkami.Piter232 pisze:W ogóle w tych autobusach był ktokolwiek poza kierowcą?
I jeszcze jedno: teoretycznie wszystkie przystanki na trasie imrowizowanego objazdu są stałe. Naprawdę tak musi być? Ludzie nie mają problemów z wciśnięciem NŻ, jeśli chcą wysiąść, a większość takich zatrzymań to wietrzenie wozu bez wyraźnej potrzeby, bo przecież takiego 182 na Siekierkowskiej nikt się nie spodziewa, więc raczej nie powinien chcieć wsiadać. A objazd to w większości przypadków opóźnienie, więc może fajnie byłoby dać możliwość zmniejszenia go?
Odważę się stwierdzić, że dla Pragi Metro Dw. Gdański był najbliższą pewną lokalizacją, która a) nie zostanie zablokowana b) daje możliwość przedostania się gdziekolwiek dalej. Z drugiej strony byłaby to chyba nawet Wilanowska (lub Pole Mokotowskie, nie wiem jak wyglądała sytuacja z biegiem). I tylko o to mi chodzi - żeby na czas, kiedy po centrum Warszawy inaczej niż piechotą i metrem się po prostu nie przemieścisz (czyli nie przymierzając całe popołudnie 11 listopada) - ludzie mieli pewnik, że jednak do tego metra dotrą. I żeby autobusy nie musiały jeździć "byle dalej, byle bliżej pierwotnego celu", bo chyba więcej z tego szkody niż pożytku dla tych rejonów, które nie były w żaden sposób zablokowane. Bo 105 na Dolnej mogłoby już dawno lecieć z powrotem na Górczewską, gdyby zatrzymało się przynajmniej gdzieś w okolicy stacji Metra. Tak mi się tylko wydaje, mogę nie mieć racji, ale wydaje mi się to logiczneSzeregowy_Równoległy pisze:Tak. Lud i tak nie ma alternatywy, bo jaką miał dla 111 jadącego przez Starzyniaka?
Tyle że gdyby np. 190 dowiozło już ludzi do tego metra przy Gdańskim, to równie dobrze możnaby je puścić dalej przez Babkę i Okopową na Wolę (tak zresztą chyba jeździło), tym bardziej, że i od strony Woli Dw. Gdański był pewnie najbliższą dostępną stacją metra. Łatwiej byłoby skracać linie N-S, np. 116 czy 503 od północy właśnie do Gdańskiego, a od południa Dolną do którejś ze stacji górnomokotowskich, czy też wspomniane przeze mnie niektóre linie, i tak kończące w "problematycznym" rejonie. Z liniami W-E tak czy tak byłby kłopot
ZTM pisze:Budowa centralnego odcinka II linii metra – zamknięcie wschodniej jezdni ulicy Marszałkowskiej
W związku z zamknięciem wschodniej jezdni ulicy Marszałkowskiej (odc. Sienkiewicza – Rysia) od dnia 17.11.2012 od początku kursowania linii dziennych (linie nocne od początku kursowania w nocy z 16 na 17) do odwołania (najprawdopodobniej do dnia 21.11.2012) wprowadza się następujące trasy objazdowe tylko w jednym kierunku:
151 objazd tylko w kierunku krańca MŁYNÓW
GOCŁAW – ... – Aleje Ujazdowskie – Nowy Świat – Aleje Jerozolimskie – Krucza – Szpitalna – pl. Powstańców Warszawy – Mazowiecka – pl. Małachowskiego – Królewska – Grzybowska – ... – MŁYNÓW
171 objazd tylko w kierunku krańca NOWE BEMOWO
TORWAR – ... – Książęca – Nowy Świat – Aleje Jerozolimskie – Krucza – Szpitalna – pl. Powstańców Warszawy – Mazowiecka – pl. Małachowskiego – Królewska – Marszałkowska – pl. Bankowy – ... – NOWE BEMOWO
520 objazd tylko w kierunku krańca ZNANA
MARYSIN – ... – Waryńskiego – pl. Konstytucji – Marszałkowska – Złota – Górskiego – Szpitalna – pl. Powstańców Warszawy – Mazowiecka – pl. Małachowskiego – Królewska – Marszałkowska – pl. Bankowy – ... – ZNANA
N42 objazd tylko w kierunku krańca OS. GÓRCZEWSKA
DW. CENTRALNY – Emilii Plater – Aleje Jerozolimskie – Marszałkowska – Złota – Górskiego – Szpitalna – pl. Powstańców Warszawy – Mazowiecka – pl. Małachowskiego – Królewska – Marszałkowska – pl. Bankowy – ... – OS. GÓRCZEWSKA
N45 objazd tylko w kierunku krańca KAROLIN
DW. CENTRALNY – Emilii Plater – Aleje Jerozolimskie – Marszałkowska – Złota – Górskiego – Szpitalna – pl. Powstańców Warszawy – Mazowiecka – pl. Małachowskiego – Królewska – Grzybowska – ... – KAROLIN
N95 objazd tylko w kierunku krańca KLEMENSIEWICZA
DW. CENTRALNY – Emilii Plater – Aleje Jerozolimskie – Marszałkowska – Złota – Górskiego – Szpitalna – pl. Powstańców Warszawy – Mazowiecka – pl. Małachowskiego – Królewska – Grzybowska – ... – KLEMENSIEWICZA
W tym czasie zawieszone zostaje funkcjonowanie przystanków METRO ŚWIĘTOKRZYSKA 02 oraz KRÓLEWSKA 02.
-
bartoni722