Wesoły kierowca
Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy
Raz czy dwa, gdy lot trwał dłużej niż 1-2h, miałem sytuacje, że kapitan przez jakieś 3-5 min. w trakcie lotu opowiadał nieco o samolocie, jakim lecimy, o prędkościach, wysokościach etc.Tyrystor pisze:Nawet w samolocie personel tyle nie nawija podczas podróży
Ale to było max 5 min. i było to nieco ciekawsze niż "O, witam nowych pasażerów na pokładzie" powtarzane średnio co 1.5 min.
Ode mnie w tej kwestii...
Pan kierowca wygląda na sympatycznego, ale:
1. Kierowca jest - jak sama nazwa nas informuje - od kierowania, w tym przypadku autobusem. Jeśli pana ciągnie do zabawiania gawiedzi i mikrofonu, to niech zatrudni się jako wodzirej albo w radiu.
2. Szlag jasny by mnie trafił i krew nagła zalała, gdybym spędził w autobusie z tym panem więcej niż dystans dwóch przystanków. Naprawdę, bardziej interesująca wydaje się być gazeta i iPod niż okrzyki powitalne kierowane do pasażerów.
Nie chciałbym wyjść na SuperPolaka, który na wszystko narzeka, ale pan przesadza. Wystarczy zwykła uprzejmość jaką prezentuje wielu kierowców i motorniczych w Warszawie, nie trzeba od razu robić kabaretu...
Uwaga - dla dzisiejszych fanów i antyfanów "wesołego kierowcy" - jeździ dzisiaj A414 na 511. Wystarczyło mi wysłuchać to, co mówił, gdy stał autobusem, którym kierował na przystanku na którym czekałem na mój autobus, i spojrzeć na miny ludzi znajdujących się w owym 511. Jedni zadowoleni, inni oburzeni/zażenowani. Zdecydowanie zaliczam się do tych drugich. O ile, IMO, mikrofon powinien być wykorzystywany w autobusach/tramwajach częściej (np. w przypadku zmiany trasy - powiedzieć przystanek, dwa przed objazdem, że zmienia się trasę, bądź w przypadku zepsucia się głosowego zapowiadania przystanków bądź po prostu jako zapowiadanie przystanków, gdy go nie ma w danym wozie, lub nawet), to ten pan przesadza w drugą stronę. Fajnie, że się stara - ale moim zdaniem nie wychodzi mu to za dobrze.
2 3 4 5 6 7 8 9
10 11 12
13 14
15 17
10 11 12
13 14
15 17
hafilip84 pisze:A myślisz, że gdzie indziej jest inaczej?
Dokładnie! Raz na początku jest ok, fajne. Ale co przystanek? Na linii zwykłej? Nie.BJ pisze:Raz czy dwa, gdy lot trwał dłużej niż 1-2h, miałem sytuacje, że kapitan przez jakieś 3-5 min. w trakcie lotu opowiadał nieco o samolocie, jakim lecimy, o prędkościach, wysokościach etc.Tyrystor pisze:Nawet w samolocie personel tyle nie nawija podczas podróży
Ale to było max 5 min. i było to nieco ciekawsze niż "O, witam nowych pasażerów na pokładzie" powtarzane średnio co 1.5 min.
Dokładnie! Dokładnie! Jak ktoś chce być zabawiany, niech będzie. Ale w autobusie to nie zabawia, a przeszkadza...BJ pisze:Ode mnie w tej kwestii...
Pan kierowca wygląda na sympatycznego, ale:
1. Kierowca jest - jak sama nazwa nas informuje - od kierowania, w tym przypadku autobusem. Jeśli pana ciągnie do zabawiania gawiedzi i mikrofonu, to niech zatrudni się jako wodzirej albo w radiu.
2. Szlag jasny by mnie trafił i krew nagła zalała, gdybym spędził w autobusie z tym panem więcej niż dystans dwóch przystanków. Naprawdę, bardziej interesująca wydaje się być gazeta i iPod niż okrzyki powitalne kierowane do pasażerów.
Nie chciałbym wyjść na SuperPolaka, który na wszystko narzeka, ale pan przesadza. Wystarczy zwykła uprzejmość jaką prezentuje wielu kierowców i motorniczych w Warszawie, nie trzeba od razu robić kabaretu...
PS: Ciekawe, czy na jakiejś praskiej nocce, może N63 (
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11
-
bartoni722
Przed chwilą był w Uwadze 
- slawek4876
- Kontakt:
Na drogę także powinien patrzyć, bo to podstawa. W autobusach z ITS jest to dobre, że podając informacje dla pasażerów nie trzeba przytrzymywać guzika tak jak to by trzeba było robić w solarisach ,,osiemnastkach''. Dlatego ,,wesoły kierowca'' może ustawić mikrofon do ust i cały czas podawać komunikaty. Czy to jest bezpieczne?? Hmmm. To zależy od kierowcy, od jego podzielności uwagi. Ja tam nic nie mam przeciwko informowaniu przez mikrofon, ale według mnie to powinny być ważniejsze informacje o trasie np jaką ulica jedzie autobus itp.JasieK pisze:A dzisiaj ma A4272/516
![]()
Z tego co widziałem podczas jazdy prawie wcale nie patrzy się na drogę, tylko spogląda w lustro przestrzeni pasażerskiej i nawija...
Pewien człowiek z firmy Mobilis
Prowadzenie usług / sprzątanie nagrobków i opieka nad grobami
Prowadzenie usług / sprzątanie nagrobków i opieka nad grobami