Informacja pasażerska
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
W Macrosystemach też ten przystanek jest, czy tylko w Grodziu i emzetkowskich R&G?
Tu to pikuś, a jak w ostatni weekend był objazd Myszkowskiej i Nowego Światu to autobusy z elektrodechami (SU18 - 83xx i 85xx) jeżdżące na liniach skierowanych na planowy objazd wyświetlały wewnątrz pojazdu tylko przystanki krańcowe i napis: "Trasa Zmieniona", natomiast w innych elektrodechy były czarne (Many - 34xx). Porażka.MichalJ pisze:Oczywiście zapowiedzi nieczynnego przystanku Riviera niedasie wyłączyć. Porażające - najbardziej potencjalnie elastycznego medium przekazywania informacji niedasie aktualizować (już nie mówię online, ale chociaż codziennie), tylko wiesza się kartki...
Metoda "przez czwórkę"ashir pisze:wyświetlały wewnątrz pojazdu tylko przystanki krańcowe i napis: "Trasa Zmieniona"
Linia 155: 1966-2011
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
- fik
- Naczelne Chamidło
Bo mało kto chce ryzykować odbicie się od szyby i szyderczego uśmiechu/środkowego palca kierowcy. Prawie zawsze wysiadam pierwszymi drzwiami na Mewa Politechnika 01 i w 20-30% przypadków muszę panu przypominać, że jego pojazd posiada pierwsze drzwi.Pawel_ pisze: Bo nikt z nich nie korzysta (no, prawie)
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Zamontuj mi dobre ogrzewanie w kabinie, to pierwsze drzwi będę otwierać zawsze, bez problemu. Do tego zmniejsz uszczelkę w owych drzwiach, bo niestety w sporej ilości wozów, po otwarciu - zasłania ona widok z lustra na pozostałe drzwi. Na tyle poważnie, że albo muszę pierwsze drzwi zamknąć w pierwszej kolejności, dopiero potem pozostałe, albo zamykać licząc na to, że może nikt już nie wysiada.fik pisze:Bo mało kto chce ryzykować odbicie się od szyby i szyderczego uśmiechu/środkowego palca kierowcy. Prawie zawsze wysiadam pierwszymi drzwiami na Mewa Politechnika 01 i w 20-30% przypadków muszę panu przypominać, że jego pojazd posiada pierwsze drzwi.Pawel_ pisze: Bo nikt z nich nie korzysta (no, prawie)
Tu masz przynajmniej dwa racjonalne argumenty, które powodują że nie lubię otwierać pierwszych drzwi (choć oczywiście jeśli ktoś koniecznie tego pragnie, zwykle nie robię problemów).
noidea
- fik
- Naczelne Chamidło
Ja rozumiem niechęć. Nie rozumiem jednak sytuacji, w której pasażer po jasnym wyartykułowaniu uprzejmej prośby jest żołnierskimi słowami spuszczany na bambus; nie rozumiem sytuacji, w której kierowcy nie korzystają z CG, tylko otwierają na oścież wszystkie pary drzwi - poza pierwszymi, itd, itp.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Też tego nie rozumiemfik pisze:Ja rozumiem niechęć. Nie rozumiem jednak sytuacji, w której pasażer po jasnym wyartykułowaniu uprzejmej prośby jest żołnierskimi słowami spuszczany na bambus; nie rozumiem sytuacji, w której kierowcy nie korzystają z CG, tylko otwierają na oścież wszystkie pary drzwi - poza pierwszymi, itd, itp.
[ Dodano: |28 Lis 2012|, 2012 23:44 ]
Libero, SU10 - tu przy otwarciu pierwszych drzwi zwykle wystaje uszczelka, do tego do kabiny wlatuje mróz.Pawel_ pisze:Adamie G., masz na myśli Libero?
SU12-2 - tu mróz nie wlatuje, ale uszczelka też potrafi wystawać.
noidea
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Przesadzasz. SU10 akurat ma zabudowaną kabinę i całkiem wydajne (jeśli jest sprawne) ogrzewanie. Problem był, jak nie było jednej z szyb przy kabinie, ale chyba je wstawiono do wszystkich SU10? W Libero jest faktycznie zimno.Adam G. pisze:Przy ujemnych temperaturach w SU10 niemal na pewno przestanę, lecz z pewnością będzie to szło w parze z informacją dla osób które chciałyby przez te drzwi wysiąść ("bardzo proszę o przejście do drugich drzwi"), no i nie będzie dotyczyło sytuacji w której w wozie jest tłok.
Twierdzisz, że ta wystająca uszczelka pierwszych drzwi w SU12-2 (dla przypomnienia: z otwartymi drzwiami od kabiny niejednokrotnie jeździłem i na widoczność w lusterku nie narzekałem) ci aż tak przeszkadza, że otwieranie pierwszych drzwi staje się problemem? Napisałeś to dla krotochwili, prawda? To nie było poważnie?Adam G. pisze:SU12-2 - tu mróz nie wlatuje, ale uszczelka też potrafi wystawać.
Prawie wszystkich. A "prawie", jak wiemy, robi wielką różnicę. Zresztą dziesiątki nie zawsze dobrze grzeją (choć jest z tym, o dziwo, coraz lepiej).Szeregowy_Równoległy pisze:Przesadzasz. SU10 akurat ma zabudowaną kabinę i całkiem wydajne (jeśli jest sprawne) ogrzewanie. Problem był, jak nie było jednej z szyb przy kabinie, ale chyba je wstawiono do wszystkich SU10?
Uszczelka połówki drzwi od kabiny jakimś cudem zasłania widok mniej niż ta z drugiej połówki. W U12-2 zresztą i tak ludzie sami sobie otwierają drzwi, niezbyt mam wpływ na to, czy ktoś nie zechce wysiąść pierwszymi.Szeregowy_Równoległy pisze:Twierdzisz, że ta wystająca uszczelka pierwszych drzwi w SU12-2 (dla przypomnienia: z otwartymi drzwiami od kabiny niejednokrotnie jeździłem i na widoczność w lusterku nie narzekałem) ci aż tak przeszkadza, że otwieranie pierwszych drzwi staje się problemem? Napisałeś to dla krotochwili, prawda? To nie było poważnie?
noidea
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
To chcesz na pasażerach odbijać sobie pretensje do... samego siebie, że wyjechałeś bądź przejąłeś wóz z niesprawnym ogrzewaniem? Bo jeśli jest ci zimno, to ogrzewanie jest niesprawne, czyli... to nie wina pasażera, a pojazdu.Adam G. pisze:Prawie wszystkich. A "prawie", jak wiemy, robi wielką różnicę. Zresztą dziesiątki nie zawsze dobrze grzeją (choć jest z tym, o dziwo, coraz lepiej).Szeregowy_Równoległy pisze:Przesadzasz. SU10 akurat ma zabudowaną kabinę i całkiem wydajne (jeśli jest sprawne) ogrzewanie. Problem był, jak nie było jednej z szyb przy kabinie, ale chyba je wstawiono do wszystkich SU10?
Żadna uszczelka w U12-2 nie utrudnia obserwacji w prawym lusterku w takim stopniu, żeby usprawiedliwiało to nie otwieranie którychkolwiek drzwi, jeśli pasażer sobie życzy. Ponad 2 lata codziennej pracy w U12-2 mam za sobą, nie zaskoczysz mnieAdam G. pisze:]Uszczelka połówki drzwi od kabiny jakimś cudem zasłania widok mniej niż ta z drugiej połówki. W U12-2 zresztą i tak ludzie sami sobie otwierają drzwi, niezbyt mam wpływ na to, czy ktoś nie zechce wysiąść pierwszymi.
Spoko, lepiej jest zjechać i kazać czekać pasażerom iść pieszo, bo drugiej brygady nie maSzeregowy_Równoległy pisze:To chcesz na pasażerach odbijać sobie pretensje do... samego siebie, że wyjechałeś bądź przejąłeś wóz z niesprawnym ogrzewaniem? Bo jeśli jest ci zimno, to ogrzewanie jest niesprawne, czyli... to nie wina pasażera, a pojazdu.
Kabiny nie są szczelne i przy większym mrozie będzie to wyraźnie czuć nawet jeśli ogrzewanie będzie całkowicie sprawne.
noidea
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Jeśli chcesz jeździć wozem, który ma niesprawne ogrzewanie, to zaciskasz zęby (żeby nie grzechotały) i jeździsz tak, żeby pasażer nie odczuwał niesprawności wozu. Czyli: otwierasz pierwsze drzwi, jeśli pasażer ma potrzebę z nich skorzystać. Też mi się zdarzało jeździć czymś niedogrzanym, ale skoro się zdecydowałem, to konsekwentnie, kurwiąc po cichu i pod nosem na temat Działu Utrzymania Taboru, otwierałem wszystkie drzwi, bo CG też dość często nie działa tak, jak powinien. Takie życie.