Flixbus (d. PolskiBus)
Moderator: JacekM
PB zwiększy od 10 stycznia liczbe połączen do Krakowa i Zakopanego. Do Krakowa (i Kielc) teraz będzie jeździl 5x dziennie a do Zakopanego 3x dziennie (dochodzi kurs wyjeżdżający z Warszawy o 14 i dojeżdżający do Zakopanego późnym wieczorem)
Widac że zamiast nowych tras stawiają na razie na pewniaki, tam gdzie już i tak mają sporo klientow.
Widac że zamiast nowych tras stawiają na razie na pewniaki, tam gdzie już i tak mają sporo klientow.
- vernalisadonis
Mogli by raczej stawiać na nowe trasy niezwiązane z Warszawą. Przecież inni też podróżują z np. Wrocławia do Poznania, albo w innych relacjach.
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
- R-9 Chełmska
Zgodnie z przewidywaniami, ceny biletów PolskiegoBusa poszły w górę (przynajmniej na linii P9). Do tej pory maksymalna stawka przy rezerwacji internetowej wynosiła 13+1 zł. Bilet kupowany na miejscu, tuż przed odjazdem, kosztował natomiast 15 zł. Obecnie maksymalna stawka przy rezerwacji internetowej wynosi 18+1 zł. Przypuszczam, że bilet na miejscu to teraz wydatek 20 zł (czyli już tyle samo co PKS Polonus, choć i tak nadal szybciej i wygodniej).
Owszem, jest spory. Dziś rano, gdy jechałem P9 do Warszawy, około 75% miejsc było zajętych. Jutro na dwa popołudniowe kursy do Warszawy wszystkie bilety są już wyprzedane. To właśnie w weekendy jest największa frekwencja, dlatego - jak się dzisiaj dowiedziałem - podwyżka dotyczy właśnie tylko tych dni. Od poniedziałku do piątku ceny zostały po staremu. Linia P9 była dotąd jedną z nielicznych (a może nawet jedyną?), na których PolskiBus nie różnicował cen w zależności od dnia tygodnia.Piottr pisze:Znaczy, że popyt jest duży na tej relacji.
- R-9 Chełmska
Trzeba jednak pamiętać, że w weekendy jeździ o połowę mniej kursów...MZ pisze:To właśnie w weekendy jest największa frekwencja, dlatego - jak się dzisiaj dowiedziałem - podwyżka dotyczy właśnie tylko tych dni
A oni nie różnicują w zależności od zapełnienia? Aczkolwiek ja nie widzę sensu sprzedaży biletów za złotówkę na kursy, które i tak będą zapełnione w 100%...MZ pisze:Linia P9 była dotąd jedną z nielicznych (a może nawet jedyną?), na których PolskiBus nie różnicował cen w zależności od dnia tygodnia
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Ale to chyba i tak działa na zasadzie, że pierwszy bilet jest za złotówkę, pięć kolejnych za 5 złotych, potem pięć następnych za 8 złotych, a od dwudziestego kupionego biletu do ostatniego jest już cena maksymalna na danej trasie (nie wiem, ile jest biletów w poszczególnych cenach, dlatego to tylko przykładowe wyliczenia).R-9 Chełmska pisze:A oni nie różnicują w zależności od zapełnienia? Aczkolwiek ja nie widzę sensu sprzedaży biletów za złotówkę na kursy, które i tak będą zapełnione w 100%...
Nie, na niektórych trasach i szczególnie wypełnionych kursach juz drugi bilet kosztuje czasami 10 zł, z kolei na kursy slabiej wypelnione jest duzo większa dostępność tanich biletów.MZ pisze:Ale to chyba i tak działa na zasadzie, że pierwszy bilet jest za złotówkę, pięć kolejnych za 5 złotych, potem pięć następnych za 8 złotych, a od dwudziestego kupionego biletu do ostatniego jest już cena maksymalna na danej trasie (nie wiem, ile jest biletów w poszczególnych cenach, dlatego to tylko przykładowe wyliczenia).R-9 Chełmska pisze:A oni nie różnicują w zależności od zapełnienia? Aczkolwiek ja nie widzę sensu sprzedaży biletów za złotówkę na kursy, które i tak będą zapełnione w 100%...
A ja zauważyłem, że na wszystkich liniach cena od poniedziałku do czwartku jest zawsze niższa niż w piątek, sobotę i niedzielę. Dlatego np. do Częstochowy na tramwaje wybrałem się w środku tygodnia...MZ pisze:Linia P9 była dotąd jedną z nielicznych (a może nawet jedyną?), na których PolskiBus nie różnicował cen w zależności od dnia tygodnia.