Awarie i wypadki kolejowe na Mazowszu
Moderator: JacekM
2013-01-03 16:56Na odcinku Pruszków - Grodzisk Mazowiecki pociąg Przewozów Regionalnych nr 33051 rel. Warszawa - Łódź potrącił człowieka ze skutkiem śmiertelnym. Ruch pociągów na torach dalekobieżnych został wstrzymany - pociągi dalekobieżne kierowane będą torami podmiejskimi.
Z powodu wypadku i zmian w organizacji ruchu pociągi "Kolei Mazowieckich - KM" kursujące linią Warszawa - Skierniewice mogą być opóźnione około 20 minut. Opóźnienia mogą ulegać zmianie.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Gdzie w tramwajach tyle trupów?
Ale Zieloni i tak Ci powiedzą, że to przez nadmiar grodzenia
Ale Zieloni i tak Ci powiedzą, że to przez nadmiar grodzenia
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Zielony nie jestem, ale akurat tramwaje można by grodzić mniej. Mam tu na myśli między innymi Nowowiejską i przystanek Metro Politechnika w kierunku placu Zbawiciela.Glonojad pisze:Ale Zieloni i tak Ci powiedzą, że to przez nadmiar grodzenia
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
A kuku!przewoz pisze:To co będą mówić, jak od Włoch do Grodzia będą stały ekrany akustyczne
http://wyborcza.pl/1,126565,13134473,PK ... zeciw.html
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Też byłem takiego zdania, ale patrząc, co rowerzyści wyczyniają tam (jak i w okolicach innych przystanków), zmieniłem je niestety.Poc Vocem pisze:Zielony nie jestem, ale akurat tramwaje można by grodzić mniej. Mam tu na myśli między innymi Nowowiejską i przystanek Metro Politechnika w kierunku placu Zbawiciela.Glonojad pisze:Ale Zieloni i tak Ci powiedzą, że to przez nadmiar grodzenia
A jakieś inne miejsca? Jeśli tramwaj nie ma być "słodką bimbą przyjaźnie dzwoniącą i turlającą się od śmietnika do śmietnika z prędkością 25 km/h" - jak chcieliby choćby maniacy z SSC - to musi móc się rozpędzić, a żeby to było bezpieczne - żadnego przechodzenia poza legalnymi przejściami. Niestety.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Ja natomiast z perspektywy czasu doszedłem do wniosku, że lepsze jest zwiększone prawdopodobieństwo przejechania przez rowerzystę niż niemożność zdążenia na uciekającą 15. Prawdę powiedziawszy to rowerzyści i tak cudaczą na Nowowiejskiej i przystanków do tego nie potrzeba. Wystarczy ładny szeroki chodnik.
[ Dodano: |3 Sty 2013|, 2013 22:17 ]
[ Dodano: |3 Sty 2013|, 2013 22:17 ]
Delikatnie zauważę, że ulic się jakoś nie grodzi, a większość wypadków z udziałem pieszych ma miejsce na przejściach. Czy na zachodzie tory się grodzi? Bo z tego co widziałem to raczej nie.Glonojad pisze:A jakieś inne miejsca? Jeśli tramwaj nie ma być "słodką bimbą przyjaźnie dzwoniącą i turlającą się od śmietnika do śmietnika z prędkością 25 km/h" - jak chcieliby choćby maniacy z SSC - to musi móc się rozpędzić, a żeby to było bezpieczne - żadnego przechodzenia poza legalnymi przejściami. Niestety.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No to nie wiem, gdzie jest Monachium (polecam pętlę Sendliger Tor)... choć oczywiście pytanie, czy "aż tak". W każdym razie trzeba pamiętać, że na tym mitycznym Zachodzie praworządność jest jednak co do zasady większa. I nie jest to jedynie kwestia "nieprzegradzania naturalnych ciągów pieszych" bo Polacy to potrafią 5 m od przejścia legalnego przełazić "bo krócej".
A zresztą - poziom respektowania ulic przez pieszych jest większy, niż torów - wystarczy popatrzeć na to, co się dzieje na dowolnym skrzyżowaniu ze światłami, gdy tramwaj podjedzie w czasie czerwonego dla pieszych - wysiadają, przechodzą na czerwonym przez tory (często nawet przed tramwajem) i stają przed ulicą.
A zresztą - poziom respektowania ulic przez pieszych jest większy, niż torów - wystarczy popatrzeć na to, co się dzieje na dowolnym skrzyżowaniu ze światłami, gdy tramwaj podjedzie w czasie czerwonego dla pieszych - wysiadają, przechodzą na czerwonym przez tory (często nawet przed tramwajem) i stają przed ulicą.
Kolejny...
pod 8952
pod 8952
Pociąg nr 8952 rel. Siedlce (18:28) Warszawa Zachodnia (20:10) na szlaku Siedlce - Mrozy potrącił człowieka ze skutkiem śmiertelnym.
Jeden tor na tym odcinku został wyłączony z ruchu. Pociągi będą kursować jednotorowo dwukiwrunkowo ze zmniejszoną prędkością w miejscu wypadku.
Z powodu wypadku pociągi na linii Warszawa - Siedlce mogą być opóźnione około 20 minut. Opóźnienia mogą ulegać zmianie.
WWK bez porannej awarii to nie WWK:
Awaria urządzeń sterowania ruchem kolejowym na stacji Warszawa Rembertów
2013-01-07 05:55
Z powodu awarii urządzeń sterowania ruchem na stacji Warszawa Rembertów, na linii Warszawa - Siedlce nastąpiła przerwa w ruchu pociągów.
Pociągi na linii Warszawa - Siedlce będą opóźnione. Opóźnione będą także pociągi na linii średnicowej podmiejskiej.
Generalnie usterkę usunięto zupełnie po 7 rano, ale 1,5h problemów było i w sumie jeszcze występują, szczególnie, że chyba każdy obieg pociągów siedleckich dostał po tyłku, więc pół dnia będą się z tym bujać.Aktualizacja godz. 6:10
Na stacji Warszawa Rembertów przywrócono możliwość prowadzenia ruchu pociągów po prowizorycznym zabezpieczeniu uszkodzonych urządzeń sterowania ruchem.