Rower...
Moderatorzy: Tyrystor, Szeregowy_Równoległy
"Trzeba być prawdziwym mężczyzną by nosić rajtuzy" (znaczy się kalesony).Duma raczej młodzieńcza, niż męska
A poważniej. Nie narzekać, i zakładać, jak załatwisz stawy kolanowe (i ogólnie jakiekolwiek) to życzę powodzenia na kolejnych 50 lat...
Wiem co mówię bo kontuzja kolana (ironia właśnie rowerowa)praktycznie wyeliminowała mnie ze sportów np. biegowych.
Czy warto lepiej jest kupić rower w całości, czy może poskładać samemu ?
Rower składany samodzielnie prawie zawsze będzie korzystniej skonfigurowany od kupionego w sklepie. Generalnie za tę samą cenę będzie miał lepszy osprzęt.
Jest tylko jedno duże "ale".
Czy jesteś w stanie rower złożyć?
Do tego potrzebujesz narzędzi i wiedzy na temat kompatybilności poszczególnych podzespołów (np. suporty mają różną długość ramion a przy źle założonym/dobranym suporcie nie wyregulujesz napędu lub wręcz go nie zamontujesz korby bo okaże się, że suport ma za krótkie ramiona/inny typ mocowania).
Montaż roweru to wbrew pozorom skomplikowana sprawa (zwłaszcza że poszczególni producenci osprzętu bardzo często mają wygrzane na to by tworzyć jakieś "standardy" - np. Shimano ma wszystko pod obwarowany patentami "standard shimano", własne rozwiązania napędu, zamki centerlock i temu podobne) i śrubokrętem tego nie zrobisz.
Pytanie jeszcze co uznasz za amortyzaorTylko,że ja poruszam się bardziej po leśnych terenachNiby utwardzone, ale amortyzatory się przydają
Fakt amortyzacja się przydaje ale z drugiej strony "amortyzator" za 100 pln to rurki z elastometrem w środku i o jakiejś większej amortyzacji ciężko tu mówić.
"Spóźniony pociąg przyspieszony relacji xyz, przyjedzie z opóźnieniem ok. 25 minut. Opóźnienie może ulec powiększe... zmianie"
Chłopie, mnie trzeba by było zmuszać maczetą, żebym założył jakiekolwiek kalesony - chroniczna awersja do czegokolwiek przylegającego do nóg.Aligator pisze:"Trzeba być prawdziwym mężczyzną by nosić rajtuzy" (znaczy się kalesony).
A poważniej. Nie narzekać, i zakładać, jak załatwisz stawy kolanowe (i ogólnie jakiekolwiek) to życzę powodzenia na kolejnych 50 lat...
Ale i na to jest rozwiązanie - pod portki "wierzchnie" (zwykle standardowe BDU, względnie od munduru) zakładam po prostu polarowe dresy. Cieplutko i miło, a dyskomfortu brak.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Tego się domyślałem... Niestety sprawy de facto techniczne u mnie mają niski poziomAligator pisze:Czy jesteś w stanie rower złożyć?
Transport to życie, transport to pasja, transport to miłość, rzecz jasna 
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A to w wojsku tak wolno?Wolfchen pisze: Ale i na to jest rozwiązanie - pod portki "wierzchnie" (zwykle standardowe BDU, względnie od munduru) zakładam po prostu polarowe dresy. Cieplutko i miło, a dyskomfortu brak.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Pisałem o ubiorze cywilnym lub mundurze wyjściowymGlonojad pisze:A to w wojsku tak wolno?
Cóż, jakie wióry wpychasz pod mundur, to już Twoja sprawa (z wierzchu nie mogą być widoczne), najwyżej masz potem problem z tym, że Ci przemokły
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Myślałem, że bielizna też jest przydziałowo-formalna 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Wyobrażasz sobie przegląd?Glonojad pisze:Myślałem, że bielizna też jest przydziałowo-formalna
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
W postaci ekwiwalentu pieniężnego, czasy zsw przeminęły.Glonojad pisze:Myślałem, że bielizna też jest przydziałowo-formalna
Zresztą, gdybym miał wyłącznie w przydziałowym umundurowaniu trzymać wartę, to bym chyba zimą był w postaci kostki lodu.
Kiedyś się zdarzałoBastian pisze:Wyobrażasz sobie przegląd?![]()
Też kiedyś miałęm. Zmieniło się to gdy miałem konieczność "wietrzyć się" przy -15Chłopie, mnie trzeba by było zmuszać maczetą, żebym założył jakiekolwiek kalesony - chroniczna awersja do czegokolwiek przylegającego do nóg.
Generalnie pal licho co zakłądasz, byleby ochronić stawy przed wyziębieniem bo jeden raz wystarczy żeby spaskudzić człowiekowi życie.
"Spóźniony pociąg przyspieszony relacji xyz, przyjedzie z opóźnieniem ok. 25 minut. Opóźnienie może ulec powiększe... zmianie"
Ja dziś ruszyłem rowerem do lasu. Minus taki,że mimo wydeptanej ścieżki to strasznie rower podskakuje ,ale jest na to sposób. Dzięki zapalonym narciarzom,którzy wędrują dzielnie na biegówkach wyrobili doskonałą trasę,wystarczy tylko odpowiednio wpasować się kołem i trzymać się tej koleiny.
A poczuć się można prawie jak maszynista pociągu... Gorzej jak wypadniesz z toru
A poczuć się można prawie jak maszynista pociągu... Gorzej jak wypadniesz z toru
Transport to życie, transport to pasja, transport to miłość, rzecz jasna