Co w dzielnicy Ursynów piszczy

Moderator: Wiliam

kam

Post autor: kam » 25 mar 2013, 13:32

Polecam taki spacer z dziećmi, wózkiem itd.
Zresztą te 600 m, to niby gdzie jest?

bepe

Post autor: bepe » 25 mar 2013, 13:36

draco pisze:Jakbym miał jechać z północnego Ursynowa na Trakt Królewski to pojechałbym metrem i doszedł te 600 metrów.
Prawie zawsze 195 w oklice UW wychodzi szybciej. Jedynie ekstremalne korki na Dolinie Służewieckiej mogą sprawić, że dojazd metrem wyjdzie szybciej niż autobusem.

Poza tym też trzeba wiedzieć, dokąd się jedzie. Bo jak np. do Łazienek, to metrem dojazd jest zawsze sporo dłuższy niż autobusem.

Awatar użytkownika
eustachu

Post autor: eustachu » 25 mar 2013, 16:24

Nie widzę otwartego tematu, więc ten zakładam.
ZTM: "...195 – Likwidacja linii. Zostanie zastąpiona przez linie 166, 179. 210 i 503."
Gorszych bzdur nie czytałem - to jest jedna z najważniejszych linii w mieście, jestem przeciw!
Poszukiwane: - #A015 #A077 #1021 #1061 #1069 #4900 #8108 #8159

pietia

Post autor: pietia » 25 mar 2013, 16:53

Czy jedna z najważniejszych, to nie wiem, ale na pewno ważniejsza niż 166 czy 210. Natomiast sam pomysł pożenienia 195 z 503 nie jest zły, pytanie tylko, czy to raczej 195 nie powinno wchłonąć 503 (z tym,że do Konwiktorskiej, a nie Piłsudskiego)
A tak w ogóle, to dyskusja nt. 195 toczy się już w wątku ursynowskim, a nie wiem, czy jest sens tworzyć oddzielny temat dla każdej proponowanej zmiany

drapka

Post autor: drapka » 26 mar 2013, 12:06

Lukasz436 pisze:Jak był złożony projekt do UD (w którym 185 jechało po Ursynowie podobnie jak 195) to został skrytykowany przez samego burmistrza, na forum także była krytyka.

Jak widać to był dobry projekt ponieważ teraz takiego zastępstwa nie będzie. Nie będzie także częstego 503(195).
Złe projekty w poprzednim etapie stają się dobrymi projektami, gdy mądrosć etapu się zmienia. Np. mój projekt dotyczący przeniesienia z Nowoursynowskiej na Dolinę Służewiecką linii przyspieszonych był zły, gdy go składałem, a gdy złozył go ktoś inny - okazał sie dobry. Mając do wyboru 195 lub 185 wybrano 195, mając do wyboru 185 lub ciemną (no mniejsza o to, co) - oczywistym jest, że się wybiera 185. Ja jednak (co juz zaznaczałem) optowałbym za puszczeniem po trasie 195 linii 166.
Choćby z tego względu, że SGGW od strony Nowoursynowskiej i tak pozostanie z dobrymi przesiadkami na Trakt (ze 148, zresztą nie oszukujmy się, to nie 166 jest tam kręgosłupem, a dojazd na Trakt i tak zapewnia 503). Do dyskusji jest, gdzie (i czy) wyciągać ją za Ursynowem Płd w głąb Ursynowa. A jeśli SGGW potrzebuje rekompensaty - może to być 185 - i może ono jechać nawet na Kabaty jak 166.

[ Dodano: Wto 26 Mar, 2013 12:12 ]
draco pisze:Jakbym miał jechać z północnego Ursynowa na Trakt Królewski to pojechałbym metrem i doszedł te 600 metrów.
Trakt Królewski nie zaczyna się na Foksal, metro nie jeżdzi pod Surowieckiego i parę jeszcze drobiazgów trzeba uwzględnić, żeby nie zabrnąć w niebezpieczną logikę, że Ursynów, Natolin, Bielany należy pozbawić jakiejkolwiej komunikacji naziemnej z tytułu istnienia metra
Popatrz, jaka franca!

bepe

Post autor: bepe » 26 mar 2013, 12:38

drapka pisze:
Lukasz436 pisze:Jak był złożony projekt do UD (w którym 185 jechało po Ursynowie podobnie jak 195) to został skrytykowany przez samego burmistrza, na forum także była krytyka.

Jak widać to był dobry projekt ponieważ teraz takiego zastępstwa nie będzie. Nie będzie także częstego 503(195).
Złe projekty w poprzednim etapie stają się dobrymi projektami, gdy mądrosć etapu się zmienia.
Wysłałem już w piątek maila do UD przez formularz kontaktowy, jak prosili na fejsie. Ciekawe, co odpiszą i czy w ogóle odpiszą cokolwiek.

Awatar użytkownika
Marvin

Post autor: Marvin » 26 mar 2013, 15:04

Przed ogłoszeniem cięć sądziłem, że to 166 zostanie skasowane, na odcinku Nowoursynowska-Kabaty zastąpi je 195 (co dla mieszkańców Romera/Surowieckiego i tak jest równoznaczne z likwidacją 195), na Ludnej 127 (tu trafiłem) i pozostaje Praga, na której 166 puste nie jeździ, ale nie jest bardziej niezbędne niż 130 na Ochocie.

Ale propozycje padły takie, jakie padły.
Przesiadka na Ursynowie Płn. z 179 w 503 oczywiście nie rekompensuje braku 195. Dobrą rekompensatą byłoby wydłużenie 179 na Stegny, co zapewni jednoperonową przesiadkę w wielu relacjach na przyst. Dolina Służewiecka. Jasne, że to zagrozi regularności i punktualności linii, ale z drugiej strony, 192 jakoś może utykać przy lewoskrętach w z Al. Wilanowskiej w Puławską i z Puławskiej w Pileckiego.

Odnośnie pomysłów wycofania 166 spod SGGW: jest to ważna linia przede wszystkim dla osiedli wzdłuż Rosoła od Belgradzkiej do Ciszewskiego. Tam samo 179 nie wystarczy. No i łączy nie tylko SGGW z Traktem Królewskim, relacja Kabaty/Natolin-SGGW też jest popularna.

Awatar użytkownika
Daniel_FCB
(kaczofob)

Post autor: Daniel_FCB » 26 mar 2013, 15:40

Marvin pisze:Przesiadka na Ursynowie Płn. z 179 w 503 oczywiście nie rekompensuje braku 195. Dobrą rekompensatą byłoby wydłużenie 179 na Stegny,
A ja bym radził zostawić 179 w spokoju. Jeszcze tego brakuje, żeby dowozówka na Stryjeńskich zależała od sytuacji na skrzyżowaniu Doliny z Al. Wilanowską.
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM

Awatar użytkownika
Marvin

Post autor: Marvin » 26 mar 2013, 15:52

Daniel_FCB pisze:Jeszcze tego brakuje, żeby dowozówka na Stryjeńskich zależała od sytuacji na skrzyżowaniu Doliny z Al. Wilanowską.
Tylko że dowozówka na Przy Bażantarni zależy od sytuacji na skrzyżowaniu Al. Wilanowskiej z Puławską.

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 26 mar 2013, 16:17

bepe pisze:
drapka pisze: Złe projekty w poprzednim etapie stają się dobrymi projektami, gdy mądrosć etapu się zmienia.
Wysłałem już w piątek maila do UD przez formularz kontaktowy, jak prosili na fejsie. Ciekawe, co odpiszą i czy w ogóle odpiszą cokolwiek.
Ja tym bardziej wyślę, przypominając poprzedni projekt. Bo 195 w obecnej formie jest czystym żartem, który już za długo trwa.

bepe

Post autor: bepe » 26 mar 2013, 16:38

Marvin pisze:Dobrą rekompensatą byłoby wydłużenie 179 na Stegny, co zapewni jednoperonową przesiadkę w wielu relacjach na przyst. Dolina Służewiecka.
Nie. 179 jest dobrą linią i zupełnie nie ma potrzeby jej ruszać. Też kiedyś myślałem, że 179 można by wyciągnąć na Stegny (nawet tu chyba o tym pisałem), ale koszty (zarówno koszty brygadowe, jak i ryzyko utknięcia w korku na Dolinie) są wyższe niż potencjalne korzyści. Przetrasowanie 185 na Romera sprawi, że dojazd do ZP Dolina Służewiecka będzie miał praktycznie cały Ursynów oprócz zachodniej części Kabat, a to dzięki 503 (Płaskowickiej, Dereniowa, Gandhi), 148 (Gandhi, Nugat, SGGW), 166 (Wąwozowa, Rosoła, Belgradzka, SGGW) i nowemu 185 (Roentgena, Ciszewskiego, Romera, Surowieckiego, Bartoka, może też Płaskowickiej, gdyby miało jeździć od Natolina Płn.). Nawet gdyby 179 wydłużyć na Stegny, nikt przy zdrowych zmysłach nie jeździłby tym ze Stryjeńskich na Dolinę.
Marvin pisze: Tylko że dowozówka na Przy Bażantarni zależy od sytuacji na skrzyżowaniu Al. Wilanowskiej z Puławską.
Czy jeśli jedni mają źle to znaczy, ze innym też należy pogorszyć?

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 26 mar 2013, 16:43

Marvin pisze:
Daniel_FCB pisze:Jeszcze tego brakuje, żeby dowozówka na Stryjeńskich zależała od sytuacji na skrzyżowaniu Doliny z Al. Wilanowską.
Tylko że dowozówka na Przy Bażantarni zależy od sytuacji na skrzyżowaniu Al. Wilanowskiej z Puławską.
To skrócić 192 do Centrum Onkologii i po sprawie. Na końcowym odcinku zazwyczaj jeździ mało osób.

Awatar użytkownika
Marvin

Post autor: Marvin » 26 mar 2013, 17:02

bepe pisze:Nawet gdyby 179 wydłużyć na Stegny, nikt przy zdrowych zmysłach nie jeździłby tym ze Stryjeńskich na Dolinę.
Ze Stryjeńskich nie. Z Romera i Surowieckiego, no najdalej od Reala. Zresztą teraz nikt nie jeździ 179 ze Stryjeńskich na Bartoka.
bepe pisze:Czy jeśli jedni mają źle to znaczy, ze innym też należy pogorszyć?
Należy organizować komunikację wg jednolitych zasad, a nie od Sasa do lasa: jednej dowozówce korki przeszkadzają, a drugiej już nie.
Lukasz436 pisze:To skrócić 192 do Centrum Onkologii i po sprawie. Na końcowym odcinku zazwyczaj jeździ mało osób.
Można skrócić do przystanku Poleczki 02 (w kierunku Wilanowskiej), a z powrotem Romera, Herbsta i w lewo w Pileckiego.
No i popieram 185 przez Surowieckiego/Romera, to w dużym stopniu rozwiąże problem braku 195 i pozwoli nie mieszać przy 179.

szparag

Post autor: szparag » 26 mar 2013, 19:02

Marvin pisze:Należy organizować komunikację wg jednolitych zasad, a nie od Sasa do lasa: jednej dowozówce korki przeszkadzają, a drugiej już nie.
Znakomitą zasadą jest takie tworzenie tras by korki w jednej części miasta nie wpływały na transport w innej części miasta. To ze 192 są problemy.

Budzisz

Post autor: Budzisz » 27 mar 2013, 21:44

W związku ze zmianami jakie ZTM proponuje odnośnie przebiegu linii 210, chciałbym zabrać głos. Proponowany nowy przebieg linii na odcinku Ursynowskim (jak i obecny przebieg) w bardzo dużej części dubluje się z trasą linii 136 (w proponowanych zmianach obie linie mają kończyć na tym samym krańcu). Chciałbym zaproponować następujący przebieg linii 210 (na odcinku Ursynowskim): Al. Ken - Beli Bartoka - Jastrzębowskiego - Al. KEN - Ciszewskiego - Roentgena - Płaskowickiej - Natolin Płn. Taki przebieg linii pozwoli na zastąpienie likwidowanego 195, na ulicy Beli Bartoka, dzięki temu mieszkańcy ulicy Jastrzębowskiego nie stracą jedynej linii, a także nie będzie się ona dublowała ze 136.

ODPOWIEDZ