Sieciowy Pociąg Techniczny?
Niestety nie miałem czasu na czekanie na niego.
Moderator: JacekM
Pasażerom to i po nic, ale jakoś pociągi przynajmniej da się zidentyfikować. Gdzieś w systemie i tak by siedziały, w końcu nie wyobrażam sobie, żeby kasjerka mi wpisywała ręcznie "Bolesław Prus", skoro 1801 jest kilka razy szybciejMeWa pisze:A tak w ogóle po co u nas te numery? Jeszcze w życiu w codziennych i niecodziennych podróżach u nas w Polsce nie było mi one do niczego potrzebne.
Dzięki temu numerowi można zidentyfikować relację, terminy kursowania i kierunek pociągu... PLK tego nie musi zmieniać, ważniejsze jest to, co widzi pasażer, więc może by tak szybciej wprowadzać jedno i drugie: numery łamane (pełne) i nazwę pociągu. Dwie informacje zmieszczą się na bilecie, a pasażer dostanie komplet informacji. Ale jednocześnie to samo musi być na rozkładach i tablicach. Na rozkładach to i jest, ale na tablicach jak widać nie bardzo poprawnie (w przypadku Warszawy Wschodniej każdy pociąg jadący na zachód będzie miał numer inny niż na bilecie...). Jeżeli takie głupoty mają być wyświetlane, to niech ich w ogóle nie będzie, choć UIC poleca [chyba] to umieszczać...Przede wszystkim – czy PLK nie mogłaby nadać pociągom jednego, niezmiennego numeru – bo obecny system to patologia
A jak nie będzie łamany, to się nie da?przewoz pisze:Dzięki temu numerowi można zidentyfikować relację, terminy kursowania i kierunek pociągu...
On w PLK już jest łamany w zasadzie i wszystko się da zidentyfikowaćBastian pisze:A jak nie będzie łamany, to się nie da?
Nieparzyste: OD kilometra "0" w górę. Parzyste: w odwrotnym kierunku. Lotniskowe od Zachodniej jadą po linii nr 8 do Krakowa, która ma swój początek na Zachodnim właśnie, i do Lotniska będzie numer nieparzysty. Z Lotniska - Parzysty, zmieni się potem, bo od Wschodniej do Modlina znowu kilometry rosną. Nie ma tu nic wspólnego z prowincjami etcWojtekE65 pisze:Ale np w przypadku lotniskowych do Modlina taki 113346/7 już na Zachodniej wyświetlany jest jako 113347. Zawsze myślałem że te w stronę Centralnej (i ogólnie - Warszawy) mają parzyste, te na prowincje mają nieparzyste.