Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

Informacja pasażerska i oznaczenia linii kolejowych w WWK

Moderator: JacekM

kebe

Post autor: kebe » 01 kwie 2013, 17:07

Dziś na WWO zaobserwowałem coś ciekawego. Może ktoś wie o co chodzi z tym SPT ?
Obrazek

Sieciowy Pociąg Techniczny?
Niestety nie miałem czasu na czekanie na niego.

WojtekE65

Post autor: WojtekE65 » 01 kwie 2013, 18:29

Blisko - służbowy przejazd techniczny.
Jak to ktoś z moich kolegów zażartował - o jakiś dyrektor jedzie - służbowy pociąg dostał :grin:

przewoz

Post autor: przewoz » 02 kwie 2013, 21:35

Miałem kiedyś opisać pewną ciekawą sytuację związaną z SIP, zapomniałem, więc ją opiszę teraz.

Dlaczego nadmiar informacji może szkodzić, a w szczególności podawanie błędnych informacji?

Jakiś czas temu czekałem sobie na hali podmiejskiej na pociąg, obok mnie małżeństwo (chyba), które komentowało zakupiony przed chwilą bilet mniej więcej tak:
- Warszawa - Kraków, 2 klasa, pociąg [teraz zmyślam, nie pamiętam dokładnie] 1313.
- A na tablicy jest zobacz taki za 5 minut z peronu 1.
- Ale on ma numer 1312, to nasz będzie następny...

Słysząc to wtrąciłem się szybko i powiedziałem, że to na pewno o ten pociąg chodzi, bo im się numery zmieniają. Nie tłumaczyłem, bo mieli mniej niż 5 minut i skierowałem na peron 1, bo by zostali na bank.

Na bilecie pewnie wypisany numer "od Centralnej", czyli 1313, a na tablicy numer właściwy na odc Wschodnia - Centralny, czyli 1312, a może już odwrotnie. Nieważne. Chodziło właśnie o taką sytuację. To byli pasażerowie IC/Ex. Może i niektórzy pasażerowie są idiotami i nie znajdą swojego pociągu nawet kiedy się im powie wprost. Ale nawet ci inteligentni mogą polec, kiedy podaje im się błędne wiadomości! Nie można i na bilecie i na tablicy podać 1312/3? Jednej, zbieżnej informacji? Niedasie? Świeżaki z pociągów TLK będą się nie raz dziwić.

Awatar użytkownika
Vilén

Post autor: Vilén » 02 kwie 2013, 22:28

Przede wszystkim – czy PLK nie mogłaby nadać pociągom jednego, niezmiennego numeru – bo obecny system to patologia, czasem można znaleźć pociągi, które zmieniają numer nawet 5 razy…

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 kwie 2013, 22:35

A tak w ogóle po co u nas te numery? Jeszcze w życiu w codziennych i niecodziennych podróżach u nas w Polsce nie było mi one do niczego potrzebne.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

szparag

Post autor: szparag » 02 kwie 2013, 22:53

MeWa pisze:A tak w ogóle po co u nas te numery? Jeszcze w życiu w codziennych i niecodziennych podróżach u nas w Polsce nie było mi one do niczego potrzebne.
W kasie szybciej wydają miejscówkę/bilet jak od razu podasz numer pociągu.

przewoz

Post autor: przewoz » 02 kwie 2013, 23:05

MeWa pisze:A tak w ogóle po co u nas te numery? Jeszcze w życiu w codziennych i niecodziennych podróżach u nas w Polsce nie było mi one do niczego potrzebne.
Pasażerom to i po nic, ale jakoś pociągi przynajmniej da się zidentyfikować. Gdzieś w systemie i tak by siedziały, w końcu nie wyobrażam sobie, żeby kasjerka mi wpisywała ręcznie "Bolesław Prus", skoro 1801 jest kilka razy szybciej :)

Dla pasażera faktycznie powinna być widoczna nazwa, tylko nie wszystkie pociągi te nazwy mają.
Przede wszystkim – czy PLK nie mogłaby nadać pociągom jednego, niezmiennego numeru – bo obecny system to patologia
Dzięki temu numerowi można zidentyfikować relację, terminy kursowania i kierunek pociągu... PLK tego nie musi zmieniać, ważniejsze jest to, co widzi pasażer, więc może by tak szybciej wprowadzać jedno i drugie: numery łamane (pełne) i nazwę pociągu. Dwie informacje zmieszczą się na bilecie, a pasażer dostanie komplet informacji. Ale jednocześnie to samo musi być na rozkładach i tablicach. Na rozkładach to i jest, ale na tablicach jak widać nie bardzo poprawnie (w przypadku Warszawy Wschodniej każdy pociąg jadący na zachód będzie miał numer inny niż na bilecie...). Jeżeli takie głupoty mają być wyświetlane, to niech ich w ogóle nie będzie, choć UIC poleca [chyba] to umieszczać...

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 03 kwie 2013, 8:06

Bo dla PLK numery powinny się łamać, ale to nie powinno wychodzić na zewnątrz. Dla pasażera (czyli dla systemów: informacyjnego, handlowego itd) powinien być jeden numer, tez z uruchomienia najlepiej.

No i PLK mogłaby wprowadzić wyjątek dla pociągów kursujących przez średnicę i łamać im numery na Wschodnim, nie Centralnym...
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 03 kwie 2013, 9:03

przewoz pisze:Dzięki temu numerowi można zidentyfikować relację, terminy kursowania i kierunek pociągu...
A jak nie będzie łamany, to się nie da? :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

WojtekE65

Post autor: WojtekE65 » 03 kwie 2013, 9:21

Ale np w przypadku lotniskowych do Modlina taki 113346/7 już na Zachodniej wyświetlany jest jako 113347. Zawsze myślałem że te w stronę Centralnej (i ogólnie - Warszawy) mają parzyste, te na prowincje mają nieparzyste. Może w przypadku KM9 zmiana następuje na Zachodnim.

przewoz

Post autor: przewoz » 03 kwie 2013, 9:26

Bastian pisze:A jak nie będzie łamany, to się nie da?
On w PLK już jest łamany w zasadzie i wszystko się da zidentyfikować :) Dla kolejarzy jest to czytelne. Ale dla pasażera niezrozumiałe tak samo jak oznaczenia KMxxx.
Najważniejsze dla mnie jest, żeby to samo było i na wyświetlaczu i na bilecie i na rozkładzie, a nie w każdym miejscu co innego.
WojtekE65 pisze:Ale np w przypadku lotniskowych do Modlina taki 113346/7 już na Zachodniej wyświetlany jest jako 113347. Zawsze myślałem że te w stronę Centralnej (i ogólnie - Warszawy) mają parzyste, te na prowincje mają nieparzyste.
Nieparzyste: OD kilometra "0" w górę. Parzyste: w odwrotnym kierunku. Lotniskowe od Zachodniej jadą po linii nr 8 do Krakowa, która ma swój początek na Zachodnim właśnie, i do Lotniska będzie numer nieparzysty. Z Lotniska - Parzysty, zmieni się potem, bo od Wschodniej do Modlina znowu kilometry rosną. Nie ma tu nic wspólnego z prowincjami etc ;)

MichalJ

Post autor: MichalJ » 03 kwie 2013, 9:34

Tradycja łowiecka jest taka, że numer pociągu się łamie na Zachodniej, pomimo tego, że zero kilometrażu jest na Centralnej.

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 03 kwie 2013, 9:37

Ale po co w ogóle coś łamać? Pociąg nie może mieć od początku do końca tego samego numeru?
Obrazek

przewoz

Post autor: przewoz » 03 kwie 2013, 9:52

Dla kolejarzy będzie to numer nielogiczny.

Tak jak mówiłem: wystarczy wyświetlać spójne informacje, albo nie wyświetlać ich wcale. Do tej pory ludzie żyli jakoś widząc na wyświetlaczu: "7:30 Bielsko Biała Gł; Sosnowiec, Katowice, Ex Beskidy".

Teraz im podadzą "1411 7:30 Bielsko Biała Gł; Sosnowiec, Katowice, Ex Beskidy", na bilecie klient zobaczy 1412 Katowice... i ma problem.
Tak więc albo wyświetlamy wszędzie to samo, albo nic. Numer pociągu dla kolejarzy zostawmy w spokoju.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 03 kwie 2013, 18:25

Bastian pisze:
przewoz pisze:Dzięki temu numerowi można zidentyfikować relację, terminy kursowania i kierunek pociągu...
A jak nie będzie łamany, to się nie da? :>
Kierunku jazdy - nie.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

ODPOWIEDZ