System Pobierania Opłat za Przejazdy ZTM

Moderator: JacekM

asq

Post autor: asq » 10 kwie 2013, 14:53

następny nawiedzony. i co, jak wątek zniknie to automatycznie dziura przestanie istnieć, a wiedza na jej temat wyparuje z umysłów ludzi?

wawadasielubic

Post autor: wawadasielubic » 10 kwie 2013, 15:09

a myslisz że dzieki temu forum ile osob nauczyło sie to robic??

asq

Post autor: asq » 10 kwie 2013, 15:10

a jak myślisz, cwany kolego, ile osób przede mną wpadło na ten pomysł, tylko postanowiło go nie upubliczniać, żeby kraść tak długo jak się da?

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 10 kwie 2013, 15:10

asq pisze:czyli zrobili sobie system w 2010, ktory mial przeciwdzialac wałkom na kartach, ale potem przyszlo giodo i kazalo im usunac wszystkie dane. security fail? :-)
Aby zaspokoić GIODO wystarczyłoby oddzielić od siebie bazy skasowań i WKM-ek. Testowałem tego typu rozwiązanie przy pewnym rządowym projekcie - podział tabel na 2 bazy. Byli wniebowzięci.
Z innej beki są o wiele łatwiejsze i skuteczniejsze sposoby na śledzenie obywatela zza biurka niż jego karta miejska.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

wawadasielubic

Post autor: wawadasielubic » 10 kwie 2013, 15:12

asq pisze:a jak myślisz, cwany kolego, ile osób przede mną wpadło na ten pomysł, tylko postanowiło go nie upubliczniać, żeby kraść tak długo jak się da?
no nie wiem ale wydaje mi sie ze mało

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 10 kwie 2013, 15:13

asq pisze:a jak myślisz, cwany kolego, ile osób przede mną wpadło na ten pomysł, tylko postanowiło go nie upubliczniać, żeby kraść tak długo jak się da?
A teraz przez tych co upublicznili promocja się szybko skończy...
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

asq

Post autor: asq » 10 kwie 2013, 15:13

MisiekK pisze:Aby zaspokoić GIODO wystarczyłoby oddzielić od siebie bazy skasowań i WKM-ek.
gdyby te łosie o tym wiedzieli to nie skarżyli by się prasie że nie mogą wykrywać, bo giodo.
MisiekK pisze:Z innej beki są o wiele łatwiejsze i skuteczniejsze sposoby na śledzenie obywatela zza biurka niż jego karta miejska.
zza biurka pracownika ztm?
i don't think so. jak ktoś patrzy w logi btsów, albo ma wjazd na satelitę, to na pewno, ale to ztm nie pomoże :)

[ Dodano: Śro 10 Kwi, 2013 15:14 ]
MisiekK pisze:A teraz przez tych co upublicznili promocja się szybko skończy...
generalnie o to chodzi :boohoo:

(pomijając niewielką nadzieję, na to że coś się w narodzie zmieni i w przyszłości zamawiający pomyśli o supporcie i bezpieczeństwie)

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 10 kwie 2013, 15:18

asq pisze:gdyby te łosie o tym wiedzieli to nie skarżyli by się prasie że nie mogą wykrywać, bo giodo.
Wiesz, że istnieje prawda czasu i prawda ekranu? :) Rzecznicy (ogólnie) są od mówienia określonych, poprawnych zdań.
asq pisze:zza biurka pracownika ztm?
Nie, myślę o służbach.
Informacje z kart ZTM są zbyt szczątkowe, żeby cokolwiek z tego wnioskować i nikt poważnie nie będzie tego brał pod uwagę. A jak nie jeździsz metrem to możesz miesiącami karty nigdzie nie przykładać.
asq pisze:i don't think so. jak ktoś patrzy w logi btsów,
Dokładnie w tą stronę idę. Do tego karty bankomatowe, kredytowe itd.
asq pisze:(pomijając niewielką nadzieję, na to że coś się w narodzie zmieni i w przyszłości zamawiający pomyśli o supporcie i bezpieczeństwie)
Nie jestem optymistą. Zbyt wielu systemom robiłem swego czasu audyty bezpieczeństwa. W 90% robi się cokolwiek jak spadnie protokół z listą błędów lub dojdzie do sytuacji niesportowej (często w przypadku namierzenia sprawcy nie robi się nic, bo sprawca przecież jest i można go pognębić)

wawadasielubic

Post autor: wawadasielubic » 10 kwie 2013, 15:20

a moze to nie tylko karty ztm a moze tez i karty parkingowe, venturillo i wiele innych tez wchodzi w gre hakerów?? NAJWŻNIEJSZE ŻE JUZ DZIALAJA I WERYFIKAUJA TE NIEZGODNOSCI !

asq

Post autor: asq » 10 kwie 2013, 15:22

tak, ZDM też ma problem, chyba nawet większy niż ZTM. ale to forum nie dla drogowców :)
veturilo nie jest zagrożone - na poprzedniej stronie dopiero o tym było.

[ Dodano: Śro 10 Kwi, 2013 15:23 ]
wawadasielubic pisze:NAJWŻNIEJSZE ŻE JUZ DZIALAJA I WERYFIKAUJA TE NIEZGODNOSCI !
dream on =D>

wawadasielubic

Post autor: wawadasielubic » 10 kwie 2013, 15:30

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 10 kwie 2013, 15:31

Kopia wcześniejszego tekstu / tematu Gazety - nic nowego...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

wawadasielubic

Post autor: wawadasielubic » 10 kwie 2013, 15:32

ale mowili o tym w radiu

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 10 kwie 2013, 15:42

Radio Zet pisze:Niektórzy twierdzą, że co drugi student jeździ komunikacją na "sfałszowany bilet".
Litości, za chwilę podadzą, że sprzedaż biletów spadła o 100% :)

asq

Post autor: asq » 10 kwie 2013, 15:46

dobrze, dobrze, powinni jeszcze napisać, że osoby które nie mają lewego biletu atakują w metrze zombie :)
im więcej sensacji tym lepiej dla nas.

Zablokowany