System Pobierania Opłat za Przejazdy ZTM
Moderator: JacekM
-
Aby zaspokoić GIODO wystarczyłoby oddzielić od siebie bazy skasowań i WKM-ek. Testowałem tego typu rozwiązanie przy pewnym rządowym projekcie - podział tabel na 2 bazy. Byli wniebowzięci.asq pisze:czyli zrobili sobie system w 2010, ktory mial przeciwdzialac wałkom na kartach, ale potem przyszlo giodo i kazalo im usunac wszystkie dane. security fail?
Z innej beki są o wiele łatwiejsze i skuteczniejsze sposoby na śledzenie obywatela zza biurka niż jego karta miejska.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
-
A teraz przez tych co upublicznili promocja się szybko skończy...asq pisze:a jak myślisz, cwany kolego, ile osób przede mną wpadło na ten pomysł, tylko postanowiło go nie upubliczniać, żeby kraść tak długo jak się da?
gdyby te łosie o tym wiedzieli to nie skarżyli by się prasie że nie mogą wykrywać, bo giodo.MisiekK pisze:Aby zaspokoić GIODO wystarczyłoby oddzielić od siebie bazy skasowań i WKM-ek.
zza biurka pracownika ztm?MisiekK pisze:Z innej beki są o wiele łatwiejsze i skuteczniejsze sposoby na śledzenie obywatela zza biurka niż jego karta miejska.
i don't think so. jak ktoś patrzy w logi btsów, albo ma wjazd na satelitę, to na pewno, ale to ztm nie pomoże
[ Dodano: Śro 10 Kwi, 2013 15:14 ]
generalnie o to chodziMisiekK pisze:A teraz przez tych co upublicznili promocja się szybko skończy...
(pomijając niewielką nadzieję, na to że coś się w narodzie zmieni i w przyszłości zamawiający pomyśli o supporcie i bezpieczeństwie)
Wiesz, że istnieje prawda czasu i prawda ekranu? Rzecznicy (ogólnie) są od mówienia określonych, poprawnych zdań.asq pisze:gdyby te łosie o tym wiedzieli to nie skarżyli by się prasie że nie mogą wykrywać, bo giodo.
Nie, myślę o służbach.asq pisze:zza biurka pracownika ztm?
Informacje z kart ZTM są zbyt szczątkowe, żeby cokolwiek z tego wnioskować i nikt poważnie nie będzie tego brał pod uwagę. A jak nie jeździsz metrem to możesz miesiącami karty nigdzie nie przykładać.
Dokładnie w tą stronę idę. Do tego karty bankomatowe, kredytowe itd.asq pisze:i don't think so. jak ktoś patrzy w logi btsów,
Nie jestem optymistą. Zbyt wielu systemom robiłem swego czasu audyty bezpieczeństwa. W 90% robi się cokolwiek jak spadnie protokół z listą błędów lub dojdzie do sytuacji niesportowej (często w przypadku namierzenia sprawcy nie robi się nic, bo sprawca przecież jest i można go pognębić)asq pisze:(pomijając niewielką nadzieję, na to że coś się w narodzie zmieni i w przyszłości zamawiający pomyśli o supporcie i bezpieczeństwie)
-
-