O chłodzeniu i niechłodzeniu
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Przecież ustawiona temperatura nie wpływa na to, jakie powietrze, zimniejsze czy cieplejsze, leci spod sufitu. W naszych wozach reguluje się termostat, który włącza bądź wyłącza klimę kiedy uzna, że temperatura jest OK. Jeśli uważasz, że chłodzi za słabo, to jedyne co możesz, to wymusić ciągłą pracę klimatyzacji, powtarzając wymuszenie co pół godziny, bo po 30 minutach się i tak wyłączy. Na temperaturę powietrza wdmuchiwanego do wozu nie mamy najmniejszego wpływu. Podobnie działają pokrętła w 85XX, regulują temperaturę pożądaną we wnętrzu, a nie temperaturę wdmuchiwanego powietrza.
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Człowiek cały spocony, ale tłok taki, że nie sposób zdjąć kurtki. Za to włączony jest gorący nawiew, a okna są zablokowane. Po pasażerach widać, że im za gorąco, ale większość cierpliwie znosi udrękę, bo co na to poradzić? - pisze nasz czytelnik
Im nowszy pojazd, tym gorzej
Ja powiem więcej, byłem bliski pójścia ze skargą do kierowcy, bo strasznie piździło z klimy w wozach, na które trafiałem. Tylko... czy musimy ciągnąć po raz enty dyskusję o tym komu jest za zimno, a komu za ciepło? Ludzie mają wahania temperatury optymalnej i wszystkim nie dogodzisz. Tyle.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
A moim Alpino klimę miałem tylko ja. W drugiej klasie dmuchało ciepłym. Poświęciłem się i w cholerę to wyłączyłem, za to otworzyłem (samo odblokowanie nie wystarcza) okna.ashir pisze:Głównie trafiałem na wozy z Ostrobramskiej, pojedynczo też na te z Redutowej i Stalowej. Nawet wracając przed 20, SU18 ładnie chłodziło. Oczywiście ajentów to nie tyczyło, ale ich jakoś szczęśliwie omijałem.
List jak zwykle porusza ważną kwestię, jak zwykle w idiotyczny sposób. Nie wiem, gdzie oni widzieli grzejącego Swinga - jechałem ostatnio naprawdę wieloma, w każdym klimatyzacja działała idealnie (nie było ani za zimno, ani za ciepło).
Zgadzam się w przypadku autobusów - na taki z włączoną klimatyzacją jeszcze w tym sezonie nie trafiłem. Społeczeństwo zrobiło się jakby bardziej przepisowe - widzą naklejki "klimatyzacja - nie otwierać okna" i istotnie tego nie robią. Efekt jest taki, że wchodzę do dusznego i rozgrzanego Mercedesa, w którym nie jest otwarte żadne okno... Nie otwierają też w SU10, mimo że te klimatyzacji nie mają.
Kierowcom też chyba wyłączyło się myślenie - nagminną sytuacją jest niewyłączenie niesprawnego systemu klimatyzacji, przez co luki dachowe otwierają się i zamykają w losowych momentach, zamiast pozostać otwarte przez cały czas jazdy. Zapominają, że oprócz klimy jest też opcja wywietrznika (w większości wozów z możliwością przełączenia na wlot/wylot).
A na 179 parę dni temu przetestowałem w tym sezonie klimę po raz pierwszy. W kabinie chłodziła umiarkowanie (wychodziło na to samo co jazda z otwartym oknem), u pasażerów niestety chłodziła beznadziejnie. Włączyła się, AC na pulpicie się pojawiło, ale i tak znacznie lepiej było ludziom pootwierać okna i luki dachowe. Więc nie osądzajcie pochopnie kierowców - oni często naprawdę nie mają żadnego wpływu na to, czy klima działa
Zgadzam się w przypadku autobusów - na taki z włączoną klimatyzacją jeszcze w tym sezonie nie trafiłem. Społeczeństwo zrobiło się jakby bardziej przepisowe - widzą naklejki "klimatyzacja - nie otwierać okna" i istotnie tego nie robią. Efekt jest taki, że wchodzę do dusznego i rozgrzanego Mercedesa, w którym nie jest otwarte żadne okno... Nie otwierają też w SU10, mimo że te klimatyzacji nie mają.
Kierowcom też chyba wyłączyło się myślenie - nagminną sytuacją jest niewyłączenie niesprawnego systemu klimatyzacji, przez co luki dachowe otwierają się i zamykają w losowych momentach, zamiast pozostać otwarte przez cały czas jazdy. Zapominają, że oprócz klimy jest też opcja wywietrznika (w większości wozów z możliwością przełączenia na wlot/wylot).
A na 179 parę dni temu przetestowałem w tym sezonie klimę po raz pierwszy. W kabinie chłodziła umiarkowanie (wychodziło na to samo co jazda z otwartym oknem), u pasażerów niestety chłodziła beznadziejnie. Włączyła się, AC na pulpicie się pojawiło, ale i tak znacznie lepiej było ludziom pootwierać okna i luki dachowe. Więc nie osądzajcie pochopnie kierowców - oni często naprawdę nie mają żadnego wpływu na to, czy klima działa
noidea
Dziś sporo podróży komunikacją miałem, Pesa strasznie gorąco niby dmucha ale ciepłem, Solarisy 15 metrowe ciepło mimo otwartych luków dachowych oraz okien, Solarisy 18 metrowe chyba klimatyzacja econ włączona, na koniec dnia trafiłem na Ikarusa na 509 wiatr we włosach jeśli klima nie działa lub jest niesprawna to właśnie Ikarus na gorące dni jest najlepszym wyborem.
Pozdrawiam. Szerokiej drogi.
Ikarus
Ikarus
- R-9 Chełmska
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Dziś było pod 26 stopni podobno. Tak czy siak, jeszcze trzy tygodnie temu był mróz - ludzie się naprawdę jednak muszą trochę zaaklimatyzować...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Komentarze pod artykułem boskie. Artykuł z jękiem, że gorące, a komenty, że zimno. Warto się zdecydować na jakieś zeznania.Glonojad pisze:Dziś było pod 26 stopni podobno. Tak czy siak, jeszcze trzy tygodnie temu był mróz - ludzie się naprawdę jednak muszą trochę zaaklimatyzować...
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
W U18 Mobilisu oczywiście klimy brak... Podczas jazdy jeszcze szło wytrzymać, ale przy dłuższych postojach na światłach bywało niefajnie. Ale pasażerowie też mądrzy inaczej, w gniocie na 195 było otwarte chyba jedno okno 
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.