Ścieżki i pasy rowerowe
Moderator: Wiliam
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Jest to najlepsze rozwiązanie, jeśli za wszelką cenę chcemy wcisnąć rowery na Tamkę. Tylko mam wątpliwości, czy wciskanie rowerów kosztem pieszych to dobry pomysł.
Ale czemu kosztem pieszych? Przejście przez jezdnię z jednym pasem w każdym kierunku naprawdę nie jest jakimś kolosalnym wyzwaniem. Poza tym czy na Tamce pieszy oczekujący na wysepce nie był skutecznie zasłaniany przez znak stojący na początku tejże i nakazujący objeżdżanie jej z prawej strony?Szeregowy_Równoległy pisze:Tylko mam wątpliwości, czy wciskanie rowerów kosztem pieszych to dobry pomysł.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
I tak pod górę nie jeżdżą. Wsiadają do autobusów. Nawet z veturilo się ładują.KwZ pisze:Ok, to zaproponuj inne miejsce na podjazd rowerów na górę. Przypominam, że następne obecnie istniejące to Agrykoli.
Nie, znak był niższy niż piesi. Pieszy na wysepce był świetnie widoczny. A dzisiaj, jeżdżąc w szczycie pod górę, nie widziałem, czy ktokolwiek na pasach jest, bo stojące w korku w dół samochody zasłaniały. Natężenie ruchu na Tamce raczej sugerowałoby chronić pieszych, niż pozbawiać ich wysepki żeby rowerzyści mogli mieć możliwość, z której i tak nie korzystają, podjechać pod górę.bepe pisze:Ale czemu kosztem pieszych? Przejście przez jezdnię z jednym pasem w każdym kierunku naprawdę nie jest jakimś kolosalnym wyzwaniem. Poza tym czy na Tamce pieszy oczekujący na wysepce nie był skutecznie zasłaniany przez znak stojący na początku tejże i nakazujący objeżdżanie jej z prawej strony?Szeregowy_Równoległy pisze:Tylko mam wątpliwości, czy wciskanie rowerów kosztem pieszych to dobry pomysł.
Szeregowy, nie wiem, jak ci to powiedzieć. Uważasz, że rowerzyści to całe zło tego świata czy jak? Jeszcze raz: którędy mają jeździć?
Tamka - Świętokrzyska to byłaby bardzo dobra trasa, pozwalałaby wjechać do Śródmieścia. Jeśli teraz nie jeżdżą, to dlatego, że Świętokrzyska jest wyłączona z ruchu. Sam bym ją jeździł 3x w tygodniu, gdyby nie to.
I nie wmówisz mi, że wszyscy veturilowcy ładują się do autobusów
Tamka - Świętokrzyska to byłaby bardzo dobra trasa, pozwalałaby wjechać do Śródmieścia. Jeśli teraz nie jeżdżą, to dlatego, że Świętokrzyska jest wyłączona z ruchu. Sam bym ją jeździł 3x w tygodniu, gdyby nie to.
I nie wmówisz mi, że wszyscy veturilowcy ładują się do autobusów
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Oboźna jest dostępna.KwZ pisze:Ok, to zaproponuj inne miejsce na podjazd rowerów na górę. Przypominam, że następne obecnie istniejące to Agrykoli.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A osobówki to w ogóle Tamką jeżdżą? Przecież jest de facto ślepa.KwZ pisze:Szeregowy, nie wiem, jak ci to powiedzieć. Uważasz, że rowerzyści to całe zło tego świata czy jak? Jeszcze raz: którędy mają jeździć?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Ja samochodem przejeżdżam przez Kopernika. Nic skomplikowanego.KwZ pisze:Ok, może być. Tylko wymyśl jeszcze, jak to podłączyć do Świętokrzyskiej (lub przebić jakoś na zachód, ale to jeszcze trudniejsze).
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Pod górę raczej nie jeżdżą, ale dużo samochodów z Kopernika wyjeżdża i zjeżdżają w dół.Glonojad pisze:A osobówki to w ogóle Tamką jeżdżą? Przecież jest de facto ślepa.KwZ pisze:Szeregowy, nie wiem, jak ci to powiedzieć. Uważasz, że rowerzyści to całe zło tego świata czy jak? Jeszcze raz: którędy mają jeździć?
Mogliby po jezdni, szczególnie w dół. No i czy piesi to całe zło? Czemu dobre, dla pieszych, rozwiązania mają być usuwane, żeby rowerzystom dobrze robić? Lata olewania potrzeb rowerzystów będzie się nadrabiać waląc po tyłkach wszystkie inne grupy użytkowników dróg i to będzie OK?KwZ pisze:Szeregowy, nie wiem, jak ci to powiedzieć. Uważasz, że rowerzyści to całe zło tego świata czy jak? Jeszcze raz: którędy mają jeździć?
Wszyscy nie, niemniej spotkanie rowerzysty jadącego Tamką pod górę łatwe nie jest.KwZ pisze:I nie wmówisz mi, że wszyscy veturilowcy ładują się do autobusów
No i z punktu widzenia rowerzystów ten pas w dół też chyba idealny nie jest? Szczególnie jego zakończenie przed Kruczkowskiego? Pas się kończy, znaki nakazują rowerzystom zjazd na pas dla samochodów.
Tylko czy pas ma być wąski tak, aby się go nie dało wyprzedzić? Czy też szeroki, że jak akurat nie będzie rowerzysty, to samochód będzie zachęcony do szybszej jazdy?Szeregowy_Równoległy pisze:Mogliby po jezdni, szczególnie w dół.
Nie uważam pieszych za zło. Nie dzwonię nawet na takich, co chodzą po ścieżce rowerowej. Ale uważam, że korzyści z tej ścieżki rowerowej są większe niż z wysepki, skoro do przejścia i tak są raptem dwa pasy. I tyle.
A że zakończenie tej ścieżki jest kiepskie, to sam pisałem, że potrzebne jest doprowadzenie jej do mostu.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Nawet nie do mostu, ale niech się zmienia w prawy pas. Wtedy można nawet będzie wyprzedzić autobus zgodnie z przepisami.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... _2014.html
Bardzo, bardzo, bardzo mi się podoba ten pomysł. Dokładnie w tę stronę trzeba iść, a nie napuszczać pieszych i rowerzystów na siebie. Oby się udało zrealizować.
Bardzo, bardzo, bardzo mi się podoba ten pomysł. Dokładnie w tę stronę trzeba iść, a nie napuszczać pieszych i rowerzystów na siebie. Oby się udało zrealizować.

O, nawet nie dr B. Pomysł jest ciekawy i raczej słuszny, nie wiem tylko czy przyjemnie się będzie jeździło tak blisko torów. Gdy jakiś motorowy postanowi przycisnąć może być nieprzyjemnie, to w końcu duża masa jest, więc i spory pęd powietrza. Niemniej sam pomysł jest ciekawy i wart stosowania.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
-
Autobus Czerwon
- Kontakt: