Lider Trading spełnia ten warunek.Frencher pisze: Solbus raczej tego nie spełni.
Autobusy dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje
W tym zapisie jest mowa o dostawie autobusów miejskich o łącznej wartości 35 milionów, nie wyszczególniono jakich konkretnie. Lider Trading oferuje nie tylko Solbusy.Frencher pisze:To kto kupił od nich w ciągu ostatnich 3 lat autobusy przegubowe napędzane gazem za kwotę min 55 milionów złotych netto?
15/12/2005-12/7/2019
Dla mnie to w ogóle jest jakaś niegospodarność, z jednej strony miasto likwiduje bilety pracownicze by zaoszczędzić, MZA zamyka ORT oraz R-6, ale zarazem miasto daje zielone światło i kasę na zakup taboru w dobie kryzysu finansowegoPlesim pisze:Ale w obecnej sytuacji firmy i w dodatku ładować się w gaz?
Według mnie to będzie głównie wojna między Solarisem, a Solbusem, bo z tego co widzę to Solbus może startować w obu przetargach.Frencher pisze:A co do zwykłych przegubów, to będzie jak ostatnio - wojna na ścięcie kosztów pomiędzy Solarisem a Mercedesem z ich Conecto.
Zwróćcie uwagę, że według SIWZ (rozdz. 13) można uzyskać dodatkowe punkty (skromne, bo skromne, bo najważniejsza i tak jest cena) za:
- podział szyby czołowej: 0 punktów za szybę jednoczęściową, max za szybę podzieloną na 3 części
- podział pionowy na części poszyć zewnętrznych ścian bocznych w całym pasie podokiennym : 0 punktów za poszycie nie dzielone pionowo, a max punktów za dzielone pionowo i dodatkowo poziome na górne i dolne.
Nie liczy się już estetyka, tylko łatwość i "taniość" napraw powypadkowych (no bo skoro mają to robić teraz zajezdnie...)... Dlatego dodatkowe punkty są przewidziane także za zabezpieczenie antykorozyjne wystarczające na cały okres eksploatacji (nie gwarancji) i unifikacja silnika (czyli producent zaoferuje swój własny silnik)
A do tego tego homologacja dot. palności, emisje spalin, zużycie paliwa i emisja CO2...
- podział szyby czołowej: 0 punktów za szybę jednoczęściową, max za szybę podzieloną na 3 części
- podział pionowy na części poszyć zewnętrznych ścian bocznych w całym pasie podokiennym : 0 punktów za poszycie nie dzielone pionowo, a max punktów za dzielone pionowo i dodatkowo poziome na górne i dolne.
Nie liczy się już estetyka, tylko łatwość i "taniość" napraw powypadkowych (no bo skoro mają to robić teraz zajezdnie...)... Dlatego dodatkowe punkty są przewidziane także za zabezpieczenie antykorozyjne wystarczające na cały okres eksploatacji (nie gwarancji) i unifikacja silnika (czyli producent zaoferuje swój własny silnik)
A do tego tego homologacja dot. palności, emisje spalin, zużycie paliwa i emisja CO2...
Prawdę mówiąc jest mi obojętne kto wygra - Solbus czy Solaris.Flash8222 pisze:Według mnie to będzie głównie wojna między Solarisem, a Solbusem, bo z tego co widzę to Solbus może startować w obu przetargach.Frencher pisze:A co do zwykłych przegubów, to będzie jak ostatnio - wojna na ścięcie kosztów pomiędzy Solarisem a Mercedesem z ich Conecto.
Ważne aby pieniądze nie poszły do takich fim jak Marcedes (z ich Conecto produkowanym w Turcji) czy innych firm, które traktują Polskę jako miejsce z tanią siłą roboczą do montowania autobusów z ich części i podzespołów.
Chciałbym aby pieniądze zostały w naszej gospodarce, aby ludzie u nas mieli prace przy montowaniu tych pojazdów, oraz aby podwykonawcy z naszego kraju mieli dla kogo produkować części i elementy wyposażenia. Choć nie ukrywam, iż bardzo bym się cieszył z podwójnej wygranej Solbusa
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą
Jakim cudem? Solbus w obu przypadkach nie spełnia warunków doswiadczenia (w przypadku gazowców wymagane doświadczenie jest dość kosmiczne).Flash8222 pisze:Według mnie to będzie głównie wojna między Solarisem, a Solbusem, bo z tego co widzę to Solbus może startować w obu przetargach.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Zaraz - w doświadczeniu mowa jest o dostawie autobusów miejskich - żadnych innych oczekiwań. Solbus dostarczył w przeciągu ostatnich trzech lat co najmniej 82 autobusy 10- i 12-metrowe, licząc nawet po 700 000 netto za sztukę to daje 57 400 000 zł - czyli spełnienie wymagań (w zakresie autobusów) w obu przetargach (zakładając, że wszystko sprzedali poprzez Lider Trading, które mogło przecież sprzedawać jeszcze coś innego niż Solbusy w rozpatrywanej kategorii). Nikt nie oczekuje doświadczenia w gazowcach, ani nawet przegubach...Wolfchen pisze:Jakim cudem? Solbus w obu przypadkach nie spełnia warunków doswiadczenia (w przypadku gazowców wymagane doświadczenie jest dość kosmiczne).Flash8222 pisze:Według mnie to będzie głównie wojna między Solarisem, a Solbusem, bo z tego co widzę to Solbus może startować w obu przetargach.
No właśnie jak dla mnie to dokładnie tak. Zapis w SIWZ: "W okresie 3 lat przed upływem terminu składania oferty o udzielenie zamówienia, a jeżeli okres działalności jest krótszy - w tym okresie: zrealizowali zamówienia odpowiadające swoim rodzajem dostawie stanowiącej przedmiot zamówienia (dostawa autobusów miejskich), o łącznej wartości co najmniej 55.000.000,00 zł (pięćdziesiąt pięć milionów złotych) netto; (...)". Dla gazowców jest tylko różnica w kwocie (35, a nie 55 mln).konri pisze:A czy w przetargu na 47 przegubowców zasilanych ON, wymagane doświadczenie to dostarczenie w ciągu 3 lat autobusów miejskich o łącznej wartości 55 mln zł (bez rozróżnienia czy są to przeguby czy solówki)Bo jeśli tak, to Autosan spełnia wymóg doświadczenia