Przy obecnej technice i kolorowych laserówkach dodrukowywanie pieczątek (nawet na zdjęciach) jest proste jak plunięcie do pisuaru....Martens pisze:Podrobienie legitymacji hdk nie jest takie proste - w tym wypadku działa na korzyść jej "staromodność" (pieczątki, podpisy, zdjęcie wklejane a nie wskanowane itd.), ale być może inne dokumenty są bardziej przyjazne dla fałszerzy..
Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Gdyby zacząć dokładnie weryfikować prawdziwość dokumentów uprawniających do bezpłatnych przejazdów to wyszłoby na jaw jak wielka jest skala problemu. Nowe książeczki krwiodawcy to jeden z najprostszych dokumentów do podrobieniaMartens pisze:Tylko, czy skala zjawiska jest na tyle duża, żeby przymuszać wszystkich posiadaczy uprawnień do wyrabiania SWKM?
A to święte słowa. Kiedy nie było jeszcze możliwości kodowania uprawnień na SWKM posługiwałem się z konieczności książeczkami - najpierw odznaki zhdk, a po zmianie przepisów - hdk. Na kilkadziesiąt kontroli RAZ zostałem poproszony o pokazanie strony ze zdjęciem (w książeczce hdk). W pozostałych wypadkach wystarczał rzut oka na okładkę... Może więc trzeba zacząć od staranniejszego wykonywania obowiązków przez kontrolerów.Premo pisze:Gdyby zacząć dokładnie weryfikować prawdziwość dokumentów uprawniających do bezpłatnych przejazdów
Dowody osób starszych mają też po kilka-kilkanaście lat i problemu jakoś nie ma.Premo pisze:Książeczki ze zdjęciem mają często po kilka-kilkanaście lat więc weryfikacja przez spojrzenie na zdjęcie jest utrudniona
Może przestań usprawiedliwiać nieróbstwo?
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Popracuj w Mobilisie, to zmienisz zdanieWolfchen pisze:Zdania nie zmienię. Jak się pracuje, to się pracuje solidnie, a nie odwala fuszerkę.
Tylko po co na siłę łapać kogoś, kto ewentualnie ma minimalnie niezgodne zdjęcie w jakiejś legitymacji (a potem jeszcze okaże się że było dobre...), jeśli w autobusie w tym samym czasie jest przynajmniej kilka osób, które po prostu nie mają biletu?Wolfchen pisze:Zdania nie zmienię. Jak się pracuje, to się pracuje solidnie, a nie odwala fuszerkę.
noidea
Ja się odnosiłem do stwierdzenia, że w ogóle nie patrzą na zdjęcie.Adam G. pisze:Tylko po co na siłę łapać kogoś, kto ewentualnie ma minimalnie niezgodne zdjęcie w jakiejś legitymacji (a potem jeszcze okaże się że było dobre...), jeśli w autobusie w tym samym czasie jest przynajmniej kilka osób, które po prostu nie mają biletu?
Bo to, że człowiek się zmienia z wyglądu, to oczywiste.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Wiele zależy też od tego ile osób jest w pojeździe i odległości pomiędzy przystankami. Przy małej ilości ludzi kontrole są bardziej dokładneMiki996 pisze:Dzisiaj byłem kontrolowany i kontroler się przyłożył , bo sprawdzał legitymację a w szczególności porównywał zdjęcie z karty z tym na legitymacji. Więc to chyba zależy od tego czy komuś się chce czy nie. No i rzeczywiście że pojawiają się teraz w pojedynkę.
- vernalisadonis
To i też ma trochę swoją wadę, bo jak gapowicz jest na drugim końcu, to bez problemu może skasować bilet.Miki996 pisze:No i rzeczywiście że pojawiają się teraz w pojedynkę.
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej