Tarchomin i Nowodwory (II)

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
sprinter
(ziuuu.ex.1205)

Post autor: sprinter » 12 cze 2013, 21:46

Czyli odcinamy Modlińską od Rudy i Potoku, tak? Jakoś nie widzę tego pomysłu. Aktualnie 511 jeździ dobrze zapełnione. Jest sens to zmieniać?
15, 116, 122, 157, 181, 185, 186, 205, 518, N46 :mewa:
Phototrans | Omni-Bus | WGKM

lookasz84

Post autor: lookasz84 » 13 cze 2013, 20:14

sprinter pisze:Jakoś nie widzę tego pomysłu. Aktualnie 511 jeździ dobrze zapełnione. Jest sens to zmieniać?
Samo się zmieni, jak zaczną przebudowywać Most Grota, co mam nadzieję w końcu nastąpi. Wtedy nie widzę innej opcji jak tylko do Młocin.

Awatar użytkownika
Górnik

Post autor: Górnik » 13 cze 2013, 20:54

bepe pisze:
Dantte pisze:Co nie zmienia faktu, że nagminne jest oczekiwanie na pusty autobus na Marymoncie przy przepuszczaniu tego, w którym nie ma jak usiąść
Na Młocinach tarchodworzanie robią to samo. Tak sobie myślę, czy ZTM czasem nie przedobrzył ze 101+E-6.
Zależy w jakich godzinach...
To czy E-6 będzie niezabieralne czy puste jest loterią:
-Metro przyjedzie = glonojad.
-Metro przyjedzie tuż przed odjazdem = miejsca siedzące.

Najgorsze są momenty gdy E-6 przestaje kursować. Wczoraj w ogóle była tragiczna sytuacja bo wypadła brygada 101 odjeżdżająca o 20.10 (ostatnie E-6 odjeżdża 20.04) i zapełnienie dwóch ITSów upchnęło się w jednym.

Jeszcze jedno: zauważyłem że pasażerowie odkryli wreszcie dwójkę. W popołudniowym szczycie na Młocinach czeka na nią dość sporo osób, a zapełnienie uniemożliwia swobodne poruszanie się po wagonie(!). Jednak popołudniowe kursy z Najstarszych Świdrów nadal wożą po 3-4 osoby.

Awatar użytkownika
winnux8

Post autor: winnux8 » 13 cze 2013, 21:07

Jeszcze jedno: zauważyłem że pasażerowie odkryli wreszcie dwójkę. W popołudniowym szczycie na Młocinach czeka na nią dość sporo osób, a zapełnienie uniemożliwia swobodne poruszanie się po wagonie(!). Jednak popołudniowe kursy z Najstarszych Świdrów nadal wożą po 3-4 osoby.
Tak jak mówiłem, w szczycie to się sprawdza jak najbardziej, ale poza ni cholery, z tego się powinno zrobić linię szczytową dopóki nie będzie pętli na Mehoffera.
126: Nowodwory - Mehoffera - Modlińska - Klasyków - Czołowa - Marywilska!

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 13 cze 2013, 21:20

Górnik pisze:Metro przyjedzie = glonojad.
Ten to raczej tramwajem :term:
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 14 cze 2013, 7:12

Górnik pisze:Jednak popołudniowe kursy z Najstarszych Świdrów nadal wożą po 3-4 osoby.
A czego oczekiwałeś?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 cze 2013, 7:49

Górnik pisze: Jeszcze jedno: zauważyłem że pasażerowie odkryli wreszcie dwójkę. W popołudniowym szczycie na Młocinach czeka na nią dość sporo osób, a zapełnienie uniemożliwia swobodne poruszanie się po wagonie(!).
Twój Radny, Wojciech T., twierdzi, że jest to 30 osób.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 14 cze 2013, 9:03

MichalJ pisze:O ile mi wiadomo, to przejście nigdy nie było czynne. Najpierw stało niewykończone, potem to dostał jakiś Monar czy Markot na noclegownię, potem jakoś zdziczało. A teraz to nie wiem.
Przejście było czynne na 100% w okolicach roku 1990. Wpierw owszem stało nieczynne, potem przejście otwarto - na ścianach były listwy (nie wiem czy drewniane czy metalowe) chyba pomarańczowe. Oprócz tego dużo szklanych gablot - jak np. pod pl. Na Rozdrożu. W pomieszczeniu pod pętlą bardzo króciutko funkcjonował barek. Z powodu szybkiej dewastacji przejście zamknięto, potem przekazano w użytkowanie Kotańskiemu.
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
Matrix2441

Post autor: Matrix2441 » 21 cze 2013, 19:27

Ciekawa jest odpowiedź ZTM-u na mój postulat w sprawie kasacji 314. Otóż:
ZTM pisze:Wyjaśniamy, że podstawową rolą linii 314 jest zapewnienie mieszkańcom osiedli zlokalizowanych wzdłuż ul. Odkrytej i ul. Nowodworskiej dowozu do linii tramwajowej 2 umożliwiającej kontynuowanie podróży do stacji metra MŁOCINY i dalej – metrem – do centrum miasta. Proponowana przez Pana likwidacja linii 314 i zastąpienie jej innymi liniami odcinkowo skutkowałoby praktyczną likwidacją takiego sposobu odbywania podróży. Równocześnie proponowane przez Pana zmiany tras linii 516 i 211 skutkowałyby likwidacją innych lokalnych połączeń: w przypadku linii 516 byłaby to utrata dogodnego dojazdu do szkoły (przystanek MEHOFFERA), a w przypadku linii 211 utrata dojazdu do przychodni i Urzędu Dzielnicy (przystanek CERAMICZNA).

Informujemy także, że prowadzone są w sposób cykliczny pomiary wykorzystania linii autobusowych i tramwajowych w mieście, w tym linii tramwajowej 2 i linii autobusowej 314. Średni potok pasażerski z linii 314 do tramwaju linii 2 w godzinie szczytu porannego (pomiędzy godzinami 7 a 8), zmierzony ostatnim pomiarem (28 maja 2013 r.) wynosił 196 osób. Nie możemy zatem zgodzić się, że z linii 314 nie korzystają pasażerowie oraz że linia 2 jest zbędna. Nadmieniamy, że obecnie nie ma możliwości zwiększenia częstotliwości kursowania autobusów łączących Nowodwory i Tarchomin ze stacją metra MŁOCINY. Tym samym istotnym jest, aby do korzystania z linii tramwajowej 2 zachęcić jak największą grupę pasażerów, odciążając tym samym linie E i 101. Działania podjęte przez ZTM przynoszą efekt – pomiary wykazują, że liczba pasażerów w tramwaju w analogicznej jak wyżej godzinie szczytu porannego wynosi ok. 440 osób. Reasumując, obecnie nie widzimy uzasadniania dla całkowitej likwidacji linii autobusowej 314 jak i linii tramwajowej 2.

Jednocześnie uwzględniając znacznie mniejsze zapotrzebowanie na przewozy w godzinach poza szczytem na okres wakacyjny zostaje zawieszone kursowanie linii autobusowej 314 i linii tramwajowej 2 w godzinach międzyszczytowych.
No super - 314 przewozi między 7, a 8 niecałe 200 osób, 2-ka przewiezie przez tą godzinę 440 osób, czyli tyle, ile E-8 w 4 kursy, czyli... 16 minut. Więc w ciągu godziny wyjdzie tego ponad 1500 osób. I jaka tu logika?
Napiszę oczywiście odwołanie, ale nie wiem czy do nich coś dotrze.

Awatar użytkownika
winnux8

Post autor: winnux8 » 21 cze 2013, 20:51

Matrix2441 pisze:Ciekawa jest odpowiedź ZTM-u na mój postulat w sprawie kasacji 314. Otóż:
ZTM pisze:Wyjaśniamy, że podstawową rolą linii 314 jest zapewnienie mieszkańcom osiedli zlokalizowanych wzdłuż ul. Odkrytej i ul. Nowodworskiej dowozu do linii tramwajowej 2 umożliwiającej kontynuowanie podróży do stacji metra MŁOCINY i dalej – metrem – do centrum miasta. Proponowana przez Pana likwidacja linii 314 i zastąpienie jej innymi liniami odcinkowo skutkowałoby praktyczną likwidacją takiego sposobu odbywania podróży. Równocześnie proponowane przez Pana zmiany tras linii 516 i 211 skutkowałyby likwidacją innych lokalnych połączeń: w przypadku linii 516 byłaby to utrata dogodnego dojazdu do szkoły (przystanek MEHOFFERA), a w przypadku linii 211 utrata dojazdu do przychodni i Urzędu Dzielnicy (przystanek CERAMICZNA).

Informujemy także, że prowadzone są w sposób cykliczny pomiary wykorzystania linii autobusowych i tramwajowych w mieście, w tym linii tramwajowej 2 i linii autobusowej 314. Średni potok pasażerski z linii 314 do tramwaju linii 2 w godzinie szczytu porannego (pomiędzy godzinami 7 a 8), zmierzony ostatnim pomiarem (28 maja 2013 r.) wynosił 196 osób. Nie możemy zatem zgodzić się, że z linii 314 nie korzystają pasażerowie oraz że linia 2 jest zbędna. Nadmieniamy, że obecnie nie ma możliwości zwiększenia częstotliwości kursowania autobusów łączących Nowodwory i Tarchomin ze stacją metra MŁOCINY. Tym samym istotnym jest, aby do korzystania z linii tramwajowej 2 zachęcić jak największą grupę pasażerów, odciążając tym samym linie E i 101. Działania podjęte przez ZTM przynoszą efekt – pomiary wykazują, że liczba pasażerów w tramwaju w analogicznej jak wyżej godzinie szczytu porannego wynosi ok. 440 osób. Reasumując, obecnie nie widzimy uzasadniania dla całkowitej likwidacji linii autobusowej 314 jak i linii tramwajowej 2.

Jednocześnie uwzględniając znacznie mniejsze zapotrzebowanie na przewozy w godzinach poza szczytem na okres wakacyjny zostaje zawieszone kursowanie linii autobusowej 314 i linii tramwajowej 2 w godzinach międzyszczytowych.
No super - 314 przewozi między 7, a 8 niecałe 200 osób, 2-ka przewiezie przez tą godzinę 440 osób, czyli tyle, ile E-8 w 4 kursy, czyli... 16 minut. Więc w ciągu godziny wyjdzie tego ponad 1500 osób. I jaka tu logika?
Napiszę oczywiście odwołanie, ale nie wiem czy do nich coś dotrze.
A czego ty się spodziewałeś... HGW odtrąbiła "sukces" i to musi być utrzymane...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 21 cze 2013, 21:23

A biedny "pisarz", tak jak w przypadku tego pierwszego pisma, pomyśli sobie: "ech, ma rację, a ja mu muszę odpisać jakieś kocopoły..."
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Matrix2441

Post autor: Matrix2441 » 22 cze 2013, 13:39

Dobrze prawisz, Bastaianie. Jak zacząłem tą odpowiedź czytać, to mi się od razu humor poprawił. Skoro kiedyś z Targówka do Szpitala Bródnowskiego były 3 autobusy z nienajgorszą częstotliwością, a teraz jest jeden co pół godziny, bo inne skasowali "z oszczędności", to po kiego wała tyle tych wypierdków na te Stare Świdry jedzie? Ja polityki tego ZTM-u nie zrozumiem.

Georg

Post autor: Georg » 22 cze 2013, 13:43

Bo trzeba przyzwyczaić ludzi do tramwajów, żeby nie było narzekania jak uwalą ekspresy. Będzie do wyboru zapchane 101 i luźny, częsty tramwaj, to ludzie w końcu zaczną wybierać tramwaj (nawet mimo przesiadki), zwłaszcza jak do bezpośredniego 101 się nie zmieszczą.

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 22 cze 2013, 13:51

Georg pisze:Bo trzeba przyzwyczaić ludzi do tramwajów, żeby nie było narzekania jak uwalą ekspresy. Będzie do wyboru zapchane 101 i luźny, częsty tramwaj, to ludzie w końcu zaczną wybierać tramwaj (nawet mimo przesiadki), zwłaszcza jak do bezpośredniego 101 się nie zmieszczą.
Postawię taką ryzykowną tezę, że gdyby tzw. tramwaj na Tarchomin, który wcale, ale to wcale, na na Tarchomin nie dojeżdża stanowił choć cień sensownej oferty nie trzeba by ludzi do niego zachęcać. I dlatego, gdy linia sensu nabierze, tj. wjedzie głębiej w osiedle, ludzie zapewne z ulgą powitają odejście ekspresów, a straty tej jednej czy dwóch minut nikt nie zauważy...
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Awatar użytkownika
winnux8

Post autor: winnux8 » 22 cze 2013, 14:30

Georg pisze:Bo trzeba przyzwyczaić ludzi do tramwajów, żeby nie było narzekania jak uwalą ekspresy. Będzie do wyboru zapchane 101 i luźny, częsty tramwaj, to ludzie w końcu zaczną wybierać tramwaj (nawet mimo przesiadki), zwłaszcza jak do bezpośredniego 101 się nie zmieszczą.
Szkoda, że nie mieli takiej taktyki przy 214 na Płudy, bo to jest bardzo dobry pomysł, tylko mało rozreklamowany i dlatego padł - powinni to powtórzyć, ale z podobną taktyką jak do 314.

Zablokowany