(!) Tramwajem na Tarchomin

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 lip 2013, 22:34

tarantula01 pisze: I według danych producenta w autobusach MAN może jechać 175 osób, a w tramwaju 200.
Przy tym samym standardzie napełnienia? Nie pogrążaj się głębiej - 175 osób to 10 osób na metr bieżący autobusu - przy układzie foteli 2+2. Policz sobie, ile podłogi do stania zostaje pasażerom stojącym.

Zresztą na "przegubowcu" był kiedyś artykuł dość jasno rozprawiający się z bzdurami wpisywanymi w papiery przez producentów.

[ Dodano: Pią 19 Lip, 2013 22:42 ]
tarantula01 pisze: Bo na priorytet na światłach przy układzie docelowym Światowida 2x3 to bym nie liczył.
Przeciwnie, w układzie docelowym szansa na priorytet jest większa. Znacząco przeprojektowany przekrój daje spore nadwyżki przepustowości, które umożliwią 'bezkarne' uprzywilejowanie tramwajów.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 19 lip 2013, 22:53

ZTM przyjmuje 150-170 na przegubowy autobus, a 210 na swinga.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 lip 2013, 22:56

W przetargu na obsługę linii przegubowych wpisał 125 osób.

I nie wiem, skąd Ci się wzięło 210 w Swingu - ani to 5 osób na metr, ani 6,7.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 19 lip 2013, 23:00

I nie wiem, skąd Ci się wzięło 210 w Swingu - ani to 5 osób na metr, ani 6,7.
Nie wiem skąd im się to wzięło. Może był pomiar przeprowadzony ;-)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 lip 2013, 23:04

Są takie miejsca, gdzie w świnkach notuje się 270 paxów...

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 19 lip 2013, 23:08

W ostatniej 9 z Gocławka do miasta nawet więcej.
miłośnik 13N

Awatar użytkownika
winnux8

Post autor: winnux8 » 19 lip 2013, 23:52

Szybkość osiągnię się przez małą liczbę przystanków oddalonych od siebie dosyć znacznie, jak na średnią warszawską. Bo na priorytet na światłach przy układzie docelowym Światowida 2x3 to bym nie liczył.
Czyli szybkość porównywalna z autobusem :| Może tutaj z priorytetem by się nie udało, ale spróbować nie zaszkodzi! Zresztą, z taką ilością protestów nie jestem pewien czy skończy się na 2x3.
126: Nowodwory - Mehoffera - Modlińska - Klasyków - Czołowa - Marywilska!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 lip 2013, 23:54

Nawet, jeśli, to zawsze to większa zdolność przewozowa.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 20 lip 2013, 16:18

Tarantulo, podajesz pewne liczby pasażerów, które mieszczą się w tramie lub autobusie. Podaj, przy jakich standardach napełnienia (os/m2). Dwuskład akwariów ma 250 osób, a i to chyba ma mniejsze zatłoczenie niż te autobusy...
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 20 lip 2013, 18:54

Łukasz pisze:
Glonojad pisze:A ci w kółko o odprzystankowieniu 509 na Jagiellońskiej... ludzie, do cholery, czym Tarchomin ma dojechać do punktów docelowych właśnie na Jagiellońskiej, skoro innej linii, niż 509, tam nie ma? Zejdźcie na ziemię.
Czy mi się wydaje, czy słyszałem kiedyś o E-x do Wileńskiego?
Tak, była wersja z E-6.
Glonojad pisze:
tarantula01 pisze: I według danych producenta w autobusach MAN może jechać 175 osób, a w tramwaju 200.
Przy tym samym standardzie napełnienia? Nie pogrążaj się głębiej - 175 osób to 10 osób na metr bieżący autobusu - przy układzie foteli 2+2. Policz sobie, ile podłogi do stania zostaje pasażerom stojącym.
Przy szerokości autobusu 2,5 m, 10 os/2,5 m daje średnio 4 os/m2. Tak wiem, że przy siedzeniach 2+2 4 osoby siedzą jak lordy, a 6 stoi na sobie, ale taka średnia wychodzi.
Glonojad pisze:
tarantula01 pisze: Bo na priorytet na światłach przy układzie docelowym Światowida 2x3 to bym nie liczył.
Przeciwnie, w układzie docelowym szansa na priorytet jest większa. Znacząco przeprojektowany przekrój daje spore nadwyżki przepustowości, które umożliwią 'bezkarne' uprzywilejowanie tramwajów.
2x3 pasy ruchu na Światowida, to 2 x 10,5 m jezdni + 8 m szerokości torowiska + 2 m szerokości przystanku = 31 m do przejścia przez pieszego, czyli czerwone dla tramwaju / samochodu musi się wyświetlać przez co najmniej 31 m / 1,2 m/s = ok. 26 s (tyle pieszy potrzebuje na przejście spokojnym krokiem tych 31 m) + czas zielonego migającego (5 s) + czas ewakuacji (ok.8 s) da 39 s czerwonego w cyklu, którego nie skrócisz (bo inaczej każesz pieszym - starszym osobom - biegać po pasach).
Jeśli Światowida byłaby w przekroju 2 x 2 z poszerzeniem do 3 pasów ruchu na wlotach na skrzyżowaniach, to szerokość Światowida byłaby 2 x 3,5 m + 8 m torowiska + 2 m przystanku + 2 x 3,5 m poszerzonej jezdni = 27,5 m, które pieszy przechodzi w 23 s + 5 s zielone migające + 8 s czasu ewakuacji (trzeba się ewakuować z szerszej jezdni: 3 pasy ruchu) = 36 s czerwonego w cyklu. Łatwiej jest zrobić priorytet, gdy na pewno przez 39 s trzeba wyświetlać czerwone, czy gdy to samo czerwone trzeba wyświetlać przez 36 s?
KwZ pisze:Tarantulo, podajesz pewne liczby pasażerów, które mieszczą się w tramie lub autobusie. Podaj, przy jakich standardach napełnienia (os/m2). Dwuskład akwariów ma 250 osób, a i to chyba ma mniejsze zatłoczenie niż te autobusy...
Próbowałem szukać standardów napełnienia autobusów i tramwajów przy których podawane są te wartości pojemności, ale nigdzie nie znalazłem.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
MJ
(Jachim)

Post autor: MJ » 27 sie 2013, 21:05

Dziś jechałem ostatnim kursem linii 42 i to co widziałem mnie zaskoczyło: mianowicie z Młocin jechało, aż 17 osób. Chyba mieszkańcy Tarchomina zaczęli powoli odkrywać ten tramwaj.

Awatar użytkownika
winnux8

Post autor: winnux8 » 27 sie 2013, 21:08

Jachim pisze:Dziś jechałem ostatnim kursem linii 42 i to co widziałem mnie zaskoczyło: mianowicie z Młocin jechało, aż 17 osób. Chyba mieszkańcy Tarchomina zaczęli powoli odkrywać ten tramwaj.
Nikt nie kwestionował, że ludzie wracając z roboty nie wykorzystują tej linii (z czego jestem bardzo zadowolony ;-) )
126: Nowodwory - Mehoffera - Modlińska - Klasyków - Czołowa - Marywilska!

Awatar użytkownika
MJ
(Jachim)

Post autor: MJ » 27 sie 2013, 21:11

winnux8 pisze:
Jachim pisze:Dziś jechałem ostatnim kursem linii 42 i to co widziałem mnie zaskoczyło: mianowicie z Młocin jechało, aż 17 osób. Chyba mieszkańcy Tarchomina zaczęli powoli odkrywać ten tramwaj.
Nikt nie kwestionował, że ludzie wracając z roboty nie wykorzystują tej linii (z czego jestem bardzo zadowolony ;-) )
Sam też jakbym regularnie tamtędy wracał to by mi pasowało. Parę tygodni temu jak jechałem przedostatnim kursem to tylko ze mną 3 osoby.

ashir

Post autor: ashir » 27 sie 2013, 21:13

To rzeczywiście tłumy jechały tym Swingiem Duo. Bywały kursy, które miały nawet do 40 osób, ale w przeciwpotoku nie jest wcale takie rzadkie jak jedzie 0 osób, albo 1-2 na kurs. ;-)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 27 sie 2013, 21:52

winnux8 pisze:
Ba, nikt nie kwestionował, że w szczcyei ta linia się przydaje. Ale dlatego linia ta jeździ tylko w szczycie.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

ODPOWIEDZ