Łukasz pisze:Glonojad pisze:A ci w kółko o odprzystankowieniu 509 na Jagiellońskiej... ludzie, do cholery, czym Tarchomin ma dojechać do punktów docelowych właśnie na Jagiellońskiej, skoro innej linii, niż 509, tam nie ma? Zejdźcie na ziemię.
Czy mi się wydaje, czy słyszałem kiedyś o E-x do Wileńskiego?
Tak, była wersja z E-6.
Glonojad pisze:tarantula01 pisze:
I według danych producenta w autobusach MAN może jechać 175 osób, a w tramwaju 200.
Przy tym samym standardzie napełnienia? Nie pogrążaj się głębiej - 175 osób to 10 osób na metr bieżący autobusu - przy układzie foteli 2+2. Policz sobie, ile podłogi do stania zostaje pasażerom stojącym.
Przy szerokości autobusu 2,5 m, 10 os/2,5 m daje średnio 4 os/m2. Tak wiem, że przy siedzeniach 2+2 4 osoby siedzą jak lordy, a 6 stoi na sobie, ale taka średnia wychodzi.
Glonojad pisze:tarantula01 pisze: Bo na priorytet na światłach przy układzie docelowym Światowida 2x3 to bym nie liczył.
Przeciwnie, w układzie docelowym szansa na priorytet jest większa. Znacząco przeprojektowany przekrój daje spore nadwyżki przepustowości, które umożliwią 'bezkarne' uprzywilejowanie tramwajów.
2x3 pasy ruchu na Światowida, to 2 x 10,5 m jezdni + 8 m szerokości torowiska + 2 m szerokości przystanku = 31 m do przejścia przez pieszego, czyli czerwone dla tramwaju / samochodu musi się wyświetlać przez co najmniej 31 m / 1,2 m/s = ok. 26 s (tyle pieszy potrzebuje na przejście spokojnym krokiem tych 31 m) + czas zielonego migającego (5 s) + czas ewakuacji (ok.8 s) da 39 s czerwonego w cyklu, którego nie skrócisz (bo inaczej każesz pieszym - starszym osobom - biegać po pasach).
Jeśli Światowida byłaby w przekroju 2 x 2 z poszerzeniem do 3 pasów ruchu na wlotach na skrzyżowaniach, to szerokość Światowida byłaby 2 x 3,5 m + 8 m torowiska + 2 m przystanku + 2 x 3,5 m poszerzonej jezdni = 27,5 m, które pieszy przechodzi w 23 s + 5 s zielone migające + 8 s czasu ewakuacji (trzeba się ewakuować z szerszej jezdni: 3 pasy ruchu) = 36 s czerwonego w cyklu. Łatwiej jest zrobić priorytet, gdy na pewno przez 39 s trzeba wyświetlać czerwone, czy gdy to samo czerwone trzeba wyświetlać przez 36 s?
KwZ pisze:Tarantulo, podajesz pewne liczby pasażerów, które mieszczą się w tramie lub autobusie. Podaj, przy jakich standardach napełnienia (os/m2). Dwuskład akwariów ma 250 osób, a i to chyba ma mniejsze zatłoczenie niż te autobusy...
Próbowałem szukać standardów napełnienia autobusów i tramwajów przy których podawane są te wartości pojemności, ale nigdzie nie znalazłem.