Zapomniane tory w Warszawie
Moderator: JacekM
Na ul. Długiej w Łajskach. Tory są jednak utrzymywane i systematycznie koszone. Być może będą w przyszłości eksploatowane w ruchu pasażerskim.Siecool pisze:A Wieliszew jest nieczynny od dawna, nie ma potrzeby tam jeździć, poza tym na drugim czy trzecim przejeździe jest zabetonowany przejazd.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
Problematyczny jeszcze jest przejazd na ulicy Modlińskiej w Wieliszewie. Tory częściowo są zalane asfaltem a dokładnie rozjeżdżonym (zdeformowanym) z powodu upałów.Bernard pisze:Na ul. Długiej w Łajskach. Tory są jednak utrzymywane i systematycznie koszone. Być może będą w przyszłości eksploatowane w ruchu pasażerskim.Siecool pisze:A Wieliszew jest nieczynny od dawna, nie ma potrzeby tam jeździć, poza tym na drugim czy trzecim przejeździe jest zabetonowany przejazd.
Kiedyś udało mi się odtworzyć układ torowy na terenie Fortu Bema. Mimo pocięcia przez Prymasa i S-8 nasypów to śladów wciąż jest bardzo dużo, także w Lasku na Kole, gdzie można znaleźć podkłady. Jednak ten tor jest dla mnie tajemnicą, musiał być wytyczony już po 1945r (nie widać go na zdjęciach lotniczych). Możliwe, że łączył się z linią kolejki wąskotorowej, prowadzącej wzdłuż szosy fortecznej do Fortu Wawrzyszew lub niedaleko pętli tramwajowej przy kościółku św. Jozefata.
15/12/2005-12/7/2019
- fik
- Naczelne Chamidło
No to jeszcze wigówka 1:25k z 1943 (uwaga, duży jpg) z linią na zachód od fortu Bema. Przeznaczenie i rozstaw mnie osobiście nie znane.
the only thing that closes quicker than our caskets be the factories
- Bastian
- Sułtan Maroka
TLG pisze:z linią kolejki wąskotorowej, prowadzącej wzdłuż szosy fortecznej do Fortu Wawrzyszew
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Śmieszne jest znikanie i pojawianie się fortu na różnych mapach, albo przerwa w przebiegu toru na obszarze fortu. I wcale te zabiegi nie zaczynają się w okresie stalinizmu.
Nawiasem mówiąc, teren obecnie zajęty przez al. AK na zdjęciu z 1945 jest częścią cmentarza - z chyba świeżo założonymi kwaterami, alejkami w kształcie podkowy, chyba nawet z grobami... Wzdłuż samej Powązkowskiej cmentarz sięgał już dawniej aż pod kościół... Wie ktoś coś o historii tego miejsca? Wiem, mogłem zapytać ciotkę (ona projektowała zieleń cmentarną przy którymś porządkowaniu Powązek Wojskowych gdzieś koło 1970) jak jeszcze żyła...
I jeszcze jedno - nie wierzę, że nie było robionych zdjęć fotogrametrycznych obszaru Warszawy (i nie tylko) w czasach PRL. Oczywiście wtedy ściśle tajne spalić przed przeczytaniem, ale gdzieś te materiały do cholery muszą być. A jakoś kompletnie nic nie chce wypłynąć.
Nawiasem mówiąc, teren obecnie zajęty przez al. AK na zdjęciu z 1945 jest częścią cmentarza - z chyba świeżo założonymi kwaterami, alejkami w kształcie podkowy, chyba nawet z grobami... Wzdłuż samej Powązkowskiej cmentarz sięgał już dawniej aż pod kościół... Wie ktoś coś o historii tego miejsca? Wiem, mogłem zapytać ciotkę (ona projektowała zieleń cmentarną przy którymś porządkowaniu Powązek Wojskowych gdzieś koło 1970) jak jeszcze żyła...
I jeszcze jedno - nie wierzę, że nie było robionych zdjęć fotogrametrycznych obszaru Warszawy (i nie tylko) w czasach PRL. Oczywiście wtedy ściśle tajne spalić przed przeczytaniem, ale gdzieś te materiały do cholery muszą być. A jakoś kompletnie nic nie chce wypłynąć.
Oddział IX SGWP (no, teraz, to pewnie archiwum)?MichalJ pisze:Oczywiście wtedy ściśle tajne spalić przed przeczytaniem, ale gdzieś te materiały do cholery muszą być.
Żeby było śmieszne, klauzul nie zdjęto z dużej ilości dokumentów z PRLu. Po prostu tego było tak dużo, że nie ma mocy przerobowych, żeby to odtajnić.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 255 | 414 | 523 | N43
Dwa lata temu wg bipu Warszawy pphu Zaplecze istniałoSiecool pisze:... o bocznicy Przedsiębiorstwa Produkcyjno-Handlowo-Usługowego "Zaplecze" sp. z o.o. w stacji Warszawa Praga. Prawdopodobnie to jest właśnie ta bocznica, choć nazwa firmy się zupełnie nie zgadza, nie mówiąc o tym, że ta firma już nie istnieje.
http://pphuzaplecze.bip.um.warszawa.pl/default.htm
A bocznica była chyba w miejscu gdzie dziś jest Marywilska 44
- Bastian
- Sułtan Maroka
No to o tej ja przecież pisałemaqqaqq pisze:A bocznica była chyba w miejscu gdzie dziś jest Marywilska 44
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
O ilde dobrze Ciebie zrozumiałem, to pisałeś o tej bocznicy co idzie mostem nad kanałem Żerańskim. Od tej właśnie bocznicy odchodziły tory w prawo - jedne przy odnodze kanału, a drugie w kierunku Zaplecza. Były też chyba tory w kierunku więzienia na Białołęce. Ślady bocznicy do Zaplecza możesz zobaczyć w google earth przesuwając znacznik czasu do zdjęcia z 18.10.2006.rBastian pisze:No to o tej ja przecież pisałemaqqaqq pisze:A bocznica była chyba w miejscu gdzie dziś jest Marywilska 44
- Bastian
- Sułtan Maroka
No ale ja to wszystko wiem
Była kwestia obecności tej bocznicy na mapie UTK...
Była kwestia obecności tej bocznicy na mapie UTK...