Wojsko Polskie

Moderator: Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 18 paź 2013, 14:09

Jakiś czas temu pojawiły się na branżowym forum się dość prawdopodobne dane dot. obsady najważniejszych stanowisk w Dowództwie Generalnym RSZ (Dowództwo Operacyjne przechodzi w Dowództwo Operacyjne RSZ w obecnym składzie, który będzie jedynie poszerzony):
Z-ca dowódcy generalnego: gen. dyw. Jerzy Michałowski
Szef Sztabu - gen. dyw. Ireneusz Bartniak
Inspektor WL - gen. dyw. Janusz Bronowicz
Inspektor SP - gen. dyw. pilot Jan Śliwka
Inspektor MW - wiceadmirał Ryszard Demczuk
Inspektor rodzajów wojsk - gen. bryg. Michał Sikora
Inspektor szkolenia - gen.bryg. Andrzej Danielewski
Planowany Inspektor wojsk specjalnych - gen. bryg. Piotr Patalong
Jestem ciekawy, czy będą jeszcze jakieś zmiany w powyższej liście - bo był nawet artykuł w internetowym wydaniu Polski Zbrojnej, ale zniknął, zanim zdążyłem go przeczytać.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Martens

Post autor: Martens » 18 paź 2013, 16:30

Wolfchen pisze:Wreszcie ktoś poszedł po rozum do głowy... Jestem ciekaw, czy etaty generalskie i starszych oficerów nie odnajdą się przypadkiem w nowych dowództwach. Bo wg moich obecnych informacji, najbardziej straci Marynarka Wojenna - jej dowódca będzie prawdopodobnie admirałem dwugwiazdkowym (d-cy Wojsk Lądowych i Sił Powietrznych zostają generałami trzygwiazdkowymi, a d-ca Wojsk Specjalnych - generał lub admirał jednogwiazdkowy).
Jak to jest z nazwami stopni? Nie ma już generałów brygady itd., tylko "ileś-tam-gwiazdkowi"?

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 18 paź 2013, 17:47

Nic się nie zmieniło, mówienie o liczbie gwiazdek o tyle upraszcza sprawę, że jeśli stanowisko jest np. dwugwiazdkowe, to może je zająć równie dobrze generał dywizji albo wiceadmirał. W cytowanym poście dopisałem do gwiazdek określenie generał/admirał, bo cywile raczej nie są w stanie tego dobrze odczytać.

Ściąga:
Generał brygady (kontradmirał) *
Generał dywizji (wiceadmirał) **
Generał broni (admirał floty) ***
Generał (admirał) ****
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 18 paź 2013, 22:15

A,ja uwazam, ze 4 gwiazdkowy to powinien byc hetman. Serio.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

pietia

Post autor: pietia » 19 paź 2013, 8:52

Hetman polny koronny :-D

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 paź 2013, 9:18

Nie jestesmy juz federacja, wiec koronny to nie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 19 paź 2013, 16:28

Glonojad pisze:A, ja uwazam, ze 4 gwiazdkowy to powinien byc hetman. Serio.
Historycznie uzasadnione, ale skoro są opory przed tym, żeby oficjalnie wprowadzić "rotmistrza", "wachmistrza" czy "ogniomistrza", żeby nie wspomnieć o "ułanie" czy "kanonierze", to rzekłbym, że nierealne ;)

beni

Post autor: beni » 07 lis 2013, 16:57

Wolfchen pisze:Jakiś czas temu pojawiły się na branżowym forum się dość prawdopodobne dane dot. obsady najważniejszych stanowisk w Dowództwie Generalnym RSZ (Dowództwo Operacyjne przechodzi w Dowództwo Operacyjne RSZ w obecnym składzie, który będzie jedynie poszerzony):
Z-ca dowódcy generalnego: gen. dyw. Jerzy Michałowski
Szef Sztabu - gen. dyw. Ireneusz Bartniak
Inspektor WL - gen. dyw. Janusz Bronowicz
Inspektor SP - gen. dyw. pilot Jan Śliwka
Inspektor MW - wiceadmirał Ryszard Demczuk
Inspektor rodzajów wojsk - gen. bryg. Michał Sikora
Inspektor szkolenia - gen.bryg. Andrzej Danielewski
Planowany Inspektor wojsk specjalnych - gen. bryg. Piotr Patalong
Jestem ciekawy, czy będą jeszcze jakieś zmiany w powyższej liście - bo był nawet artykuł w internetowym wydaniu Polski Zbrojnej, ale zniknął, zanim zdążyłem go przeczytać.

Jedynie co mogę ci napisać to że prawię ta kadra dowódcza nowa się zgadza. Zaś specjalśi zostają w Krakowie gdyż mają zapisane w ustawie że mają być oddzielną komórką w SZRP. Więc nie mogą ich jako Inspektoratu przyłączyć do Dowództwa Naczelnego. \

Od stycznia 2014:

Dowództwo Naczelne : zadania w czasie pokoju w skład będą wchodzić
Inspektorat Wojsk Lądowych zamiast Dowództwa
Inspektorat Marynarki Wojennej zamiast Dowództwa
Inspektorat Sił Powietrznych zamiast Dowództwa

Dowództwo Operacyjne : zadania w czasie W oraz koordynowanie misjami zagranicznymi
Sztab Generalny zostaje w bardzo okrojonym składzie jako planiści dla Dowództwa Naczelnego
Inspektorat Wsparcja Sił Zbrojnych : zadania logistyka wojskowa
Inspektorat Uzbrojenia : zadania zakupy i modernizacja sprzętu w przyszłości połączenie z Agencją Mienia w Agencje Uzbrojenia gdzie kompleksowo będzie się zbywało, modernizowało i kupowało majątek sił zbrojnych.

Z ponad 105 etatów Generalskich zostaje 68, etatów podoficerów młodszych i starszych też sporo ucinają około 800. Więc pierdzi stołów będzie mniej.
Karierowicze mają się dobrze w firmie która sama promuje kierowników nieudaczników i pozwala im zatrudniać nieudaczników życiowych..... przez to jest jak jest.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 07 lis 2013, 17:40

Co z pozostałymi generałami?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 08 lis 2013, 17:00

Emerytura albo rezerwa kadrowa i emerytura.
beni pisze:Jedynie co mogę ci napisać to że prawię ta kadra dowódcza nowa się zgadza. Zaś specjalśi zostają w Krakowie gdyż mają zapisane w ustawie że mają być oddzielną komórką w SZRP. Więc nie mogą ich jako Inspektoratu przyłączyć do Dowództwa Naczelnego.
Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych będzie miało w strukturze Inspektorat Wojsk Specjalnych. Inspektorem WS będzie najpewniej gen. bryg. PATALONG ;)

Wojska Specjalne są takiim samym RSZ, jak Wojska Lądowe, Marynarwa Wojenna czy Siły Powietrzne.
beni pisze:Z ponad 105 etatów Generalskich zostaje 68, etatów podoficerów młodszych i starszych też sporo ucinają około 800. Więc pierdzi stołów będzie mniej.
Wg etatów nie będzie niestety tak różowo. :(

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 12 lis 2013, 11:14

Orkiestranci wojskowi też od niedawna mają "głównodowodzącego" i mają być "scentralizowani".
Idiokracja nas otacza

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 21 lis 2013, 13:27

22.11.2013 r. sfinalizuje się przejęcie 119 czołgów Leopard 2A5/A4 wraz ze sprzętem zabezpieczenia i wsparcia. Koszt ok. 1 miliarda zł. Ciekawe, czy niebawem w I linii pozostaną tylko Twarde i Leopardy ?
Idiokracja nas otacza

Awatar użytkownika
gniot88

Post autor: gniot88 » 01 gru 2013, 22:06

Oczywiście nie wiem, nie znam się, ale rozumiem, że kupno używanych Leopardów ma na celu jedynie zwiększenie tanim kosztem ogólnego ilostanu? W sumie to czołg III generacji, ale i tak krok za innymi, skoro oni się tego po paru dekadach wyzbywają. Nie siedzę w tej tematyce, ale byłbym wdzięczny za ewentualne uświadomienie :)

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 02 gru 2013, 8:29

Ale Leopardy 2A5 chcesz porównywać do T-72, które pewnie zastąpią?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Rosa

Post autor: Rosa » 02 gru 2013, 10:32

To czolg i tamto czolg tylko ten pierwszy o jakies 2 generacje lepszy no i w sumie dobry jako przeciwnik dla potencjalnych przeciwników ze wschodu.
Tylko że o ile mamy teraz niezłe czolgi to niestety mamy wciąż za mało samolotów do jakiejkolwiek sensownej obrony.

ODPOWIEDZ