Obwodnica ekspresowa Warszawy: S2-S7/S8-S17
Moderator: Wiliam
Głownie potrzeba oznakowania - jak zjechać na stację i jak z niej wrócić, bo stacje blisko węzłów są: na al. Krakowskiej, na Połczyńskiej, na Puławskiej.
No tak, ale kręcenie się po węzłach i po ulicach dojazdowych to może poza szczytem strata kilku, kilkunastu minut, ale już w szczycie może to wyglądać dużo gorzej.
Na Puławskiej "tuż obok" masz Shella - po obu stronach prawie naprzeciw siebie. Żeby dojechać do jednego z nich rzeczywiście wystarczy zjechać i już jest, ale powrót na obwodnicę to jazda co najmniej do ZP Grabowa, skręt w prawo, zawracanie (chyba nawet średnio przepisowe OIDP), skręt w lewo w Puławską.
Pierwsze miejsce, gdzie można legalnie zawrócić bez kręcenie się po bocznych uliczkach to Al. Lotników/Puławska.
Na Puławskiej "tuż obok" masz Shella - po obu stronach prawie naprzeciw siebie. Żeby dojechać do jednego z nich rzeczywiście wystarczy zjechać i już jest, ale powrót na obwodnicę to jazda co najmniej do ZP Grabowa, skręt w prawo, zawracanie (chyba nawet średnio przepisowe OIDP), skręt w lewo w Puławską.
Pierwsze miejsce, gdzie można legalnie zawrócić bez kręcenie się po bocznych uliczkach to Al. Lotników/Puławska.
Nie tyle odcięta co powiązana z MickiewiczaBastian pisze:Stacja przy Potoku będzie podobno odcięta na stałe.
Polityka złym doradcą w pracy!
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Przy wezle Pruszkow tez jest (nowiutka) stacja a znaku na autostradzie nie ma - pewnie jakas zasada typu "na autostradach kierujemy tylko do MOPow bo sie inaczej najemcy wkurza" dziala...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Przy którymś z węzłów na A2 jest strzałka do stacji, i to dość dalekiej. Ale nie pamiętam dokładnie...
Póki nie ma stacji między Warszawą a Łodzią, to zarówno przed węzłem Pruszków, jak i przed Grodziskiem Maz. są żółte tabliczki informujące o stacjach w tych miastach. Na pewno w kier. Warszawy, na Łódź nie pamiętam.
MichalJ pisze:Przy którymś z węzłów na A2 jest strzałka do stacji, i to dość dalekiej. Ale nie pamiętam dokładnie...
Przy każdym węźle (a przynajmniej przy większości) jest informacja o najbliższej stacji. A że czasami trzeba zjechać aż do Mszczonowa i zrobić kilkadziesiąt km to już inna sprawaBJ pisze:Póki nie ma stacji między Warszawą a Łodzią, to zarówno przed węzłem Pruszków, jak i przed Grodziskiem Maz. są żółte tabliczki informujące o stacjach w tych miastach. Na pewno w kier. Warszawy, na Łódź nie pamiętam.
-
Stary Pingwin
BJ, czy coś się zmieniło przy Poleczki, o czym nie wiem?
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
A tam wydzielony lewoskręt dopuszcza zawracanie?
Popatrz, jaka franca!
To zależy, co przez to rozumieszStary Pingwin pisze:BJ, czy coś się zmieniło przy Poleczki, o czym nie wiem?
W porannym szczycie od otwarcia obwodnicy nie przejeżdżałem tam ani razu, więc się nie wypowiem, ale poza tym to te dwa pasy generalnie świecą pustkami.
Jak bardzo Poleczki straciła na randze - dobrym przykładem jestem ja. Przed otwarciem S2 jeździłem tamtędy średnio częściej niż co 2 dni, teraz nie jechałem tamtędy od otwarcia S2.
Co do zawracania - światła zawracania nie przewidują, ostatnio zawracając tam ze skrajnego lewego pasa o tym, że łamię przepis, przypomniał mi jeszcze obszar wyłączony z ruchu.
Oczywiście nikt sobie z tego nie robi, ale przepisowo zawrócić tam nie można.
-
Stary Pingwin
O tym, że Poleczki straciła na randze, pisałem miesiąc temu. Jeżeli po 16 mogę dojechać do Puławskiej stając tylko na światłach, to dobrze. Przed otwarciem obwodnicy korek na Poleczki
Puławska zaczynał się od Poloneza, a w skrajnych przypadkach(piątek), od Hołubcowej.
Puławska w szczycie popołudniowym też jakby luźniejsza
Piaseczno, oczywiście tylko do Żołny. Dalej dochodzą auta z obwodnicy.
Puławska w szczycie popołudniowym też jakby luźniejsza
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
W sumie to podaż dla południa Warszawy w relacji wschód-zachód przez linię radomską wzrosła ok. czterokrotnie (to, co "wisiało" na samej Marynarskiej troszkę uzupełnianej przez Baletową, teraz rozkłada się na Cybernetyki, Poleczki i obwodnicę), więc ulżyć musiało na logikę rzecz biorąc wszędzie. Tylko czy faktycznie ulżyło takiej Marynarskiej, bo prawdę mówiąc nie sprawdzałem?Stary Pingwin pisze:O tym, że Poleczki straciła na randze, pisałem miesiąc temu. Jeżeli po 16 mogę dojechać do Puławskiej stając tylko na światłach, to dobrze.
Popatrz, jaka franca!
-
Stary Pingwin
Marynarska jest teraz zasilona z zachodu i południa, więc siłą rzeczy tłok się zwiększył.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
Marynarska jest zapchana ruchem docelowym, który będzie rósł, dopóki trawników do parkowania starczy.
Ale już za Kajakową się wyraźnie rozluźnia i tak naprawdę od Żołny do Kajakowej traci się z 5 min.Stary Pingwin pisze: Puławska w szczycie popołudniowym też jakby luźniejszaPiaseczno, oczywiście tylko do Żołny. Dalej dochodzą auta z obwodnicy.
Na samej obwodnicy ruch jest zaskakująco mały, również ten z Puławskiej. Rano z Puławskiej na S2 na każdym cyklu wjeżdża kilkanaście samochodów, a ja byłem przekonany, że korek do zawrotki na estakadę na S2 będzie zaczynał się gdzieś przy Żołny.
Co do Marynarskiej - zastanawiające jest, jak rozwiązać kłopot tej ulicy i całej Służewca Przemysłowego. Przecież tam jest jakiś koszmar. Co niby ma dać zrobienie estakad nad Wynalazek i Postępu? Nic nie da oprócz tego, że teraz samochody o każdej porze doby (bez korków) w miarę hamowane przez światła będą zapieprzać 2x szybciej.
Może tam naprawdę przydałoby się - po ucywilizowaniu dojścia od PKP Służewiec i generalnie przeanalizowaniu oferty komunikacji - zrobić jakąś strefę ruchu tylko dla tych, którzy mają miejsca w parkingach podziemnych. Od 7 do 19 np.
Tylko jak by to zrealizować - praktycznie przede wszystkim...