Zmagania z językiem polskim
Moderator: Szeregowy_Równoległy
No rację ma. Opieranie się na informacje powodzenia raczej nie przyniesie.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
SkrótowiecKwZ pisze:FIAT to skrót.
Walka z wiatrakami... Chociaż w drugim zdaniu już udało się dobrze napisać (pomijając B duże). Ale zaraz, po co w ogóle dwa zdania?Bilety skasowane w autobusach linii Z-7 obowiązują w autobusach linii 401 i 517 oraz odwrotnie. Ponadto Bilety skasowane w autobusach linii 129 i 187 zachowują ważność w autobusach linii 401 i 517 oraz odwrotnie.
Bo ze 129 i 187 zachowują ważność, a z Z-7 obowiązują
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Chyba że się czyta mailing grupona, gdzie chyba mają każdy wyraz podniesiony do rangi nazwy własnej, np. dziś:grzegorz pisze:IBM jest nazwą firmy. Pisałeś coś na ibmie? Z lataniem concordem jest jak z jeżdżeniem ikarusem. Zauważ, że w języku polskim raczej stroni się od wielkich liter tam, gdzie naprawdę nie są konieczne. Angole mogą pisać Polish, Thatcheric, a Niemcy nawet Totenkopf. My - nie i dlatego u nas Szanowny Użytkownik pralki to najczystszej wody piśmienne wazeliniarstwo. Ja tę trochę osobliwą (prawda!) zasadę rozumiem tak, że sytuacje uzasadniające użycie wielkiej litery są rzadkie, niemal niespotykane w sytuacjach potocznych.
Moda: Zimowe Buty Adidas dla Kobiet lub Dzieci z Przesyłką
Pomijam już fakt istnienia Dzieci z Przesyłką.
ŁK
Pac!beni pisze: Ale one póki co mają jeździć bynajmniej te z Stalowej bo te 9 rodzynków z R-5 to ?????.
@Łukasz niektórym wydaje się, że w sieci wszystko przechodzi. Mają rację: przechodzi, a że nie przystoi - a...
Już kiedyś słyszałem pomysły, że
1. w metrze nie trzeba ustępować miejsc siedzących,
2. w górach piesi powinni chodzić po prawej,
bo w nowym miejscu jest inaczej(?).
Już kiedyś słyszałem pomysły, że
1. w metrze nie trzeba ustępować miejsc siedzących,
2. w górach piesi powinni chodzić po prawej,
bo w nowym miejscu jest inaczej(?).
- Matrix2441
Tak, prze zciebie.beni pisze:4/227 wóz 4896 zatrzymany prze zemnie
Czyli robić sobie dobrze w jakimś tam sensie?flash8222 pisze: Potrafią też wyświetlać kierunek + Trasa Zmieniona, ale motorowi muszą umieć się tym obsługiwać.
Pech, ale albo czymś się posługiwać, albo coś obsługiwać. A może istotnie chodziło o to co jest?
Tu powinno być "posłużyć się czymś. "Obsługiwać się czymś" to jak pacynka samodzielnie pociągająca za swoje sznurki.
Mogłoby być jeszcze "obsłużyć się czymś", ale to chyba nie w tym kontekście.
Mogłoby być jeszcze "obsłużyć się czymś", ale to chyba nie w tym kontekście.
Po skrócie "nr" nie stawiamy kropki!MJ pisze:To ze 179 się łączy i jest bodajże jedna BWLka nr. 210.reserved pisze:Czy mógłbym prosić o rozkłady brygad na 178, które są BWL-kami z N01?
Chyba że to przypadek zależny (nie tutaj).
Dawno nie było...Premo pisze: Nie mów że wszyscy bo część kituje ten jeden przystanek a Ci co już oberwali to kupują bilet na 2 strefy
Jakiemu "Ci"? Mi (a właściwie - mnie)? Ja stanowczo zaprzeczam, że radni Pragi Płd. mi się do czegokolwiek przydali.Kosiniak pisze:Raz Ci radni się do czegoś przydali, dzięki za wariant nr. 2! Czekam tylko ze zniecierpliwieniem na oficjalne info...
I nr bez kropki. Przypominam: jeśli ostatnia litera wyrazu skracanego jest w skrócie, to piszemy bez kropki.