Zmagania z językiem polskim
Moderator: Szeregowy_Równoległy
Raczej skrót myślowy.
A... od rozmytego deszczyku za oknem...
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Osiemnasty (dzień) stycznia i pierwszy (miesiąc) luty?Wolfchen pisze:18 stycznia to i tak nie 1 luty.
- Matrix2441
Oj, beni, beni. I za co ten 5580 ma się tak pokarać? Za te Twoje błędy ortograficzne?
beni pisze:5580 nie przeszedł i nie wiadomo czy się pokarze 31.12.
- Matrix2441
Trochę czepialstwo, ale kolega Sylwestrowe picie to chyba już dzisiaj zaczął:
beni pisze:Poczekacie się dowiecie kolejne zaskakujące nie których przerzuty się szykują.
Co masz robić jutro, zrób dzisiaj.Matrix2441 pisze:Trochę czepialstwo, ale kolega Sylwestrowe picie to chyba już dzisiaj zaczął
"Zresztą" i "naprawdę".kajo pisze: Z resztą na Emilii Plater też już ładnych parę lat działa i jakoś o wypadkach też nie słyszałem.
A co do pasów rowerowych to rowerzyści je na prawdę wolą,
Na pewno?
W ogóle polski jest trudny
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Przykład masła maślanego:
1. Tak
2. Nie
Obie odpowiedzi są prawidłowe.
Ashir powinien napisać np. tak:
1. To chyba planowo.
2. To planowo?
Na tak postawione pytanie można odpowiedzieć np.:ashir pisze:To chyba planowo?
1. Tak
2. Nie
1. To chyba planowo.
2. To planowo?
Wymyśl coś lepszego panie polonisto, tak żeby zdanie podkreślało, że przychylam się do tego, że SU12-2 również na tej linii są planowe, ale chciałbym mieć pewność. Obydwa przykładowe zdania mnie nie satysfakcjonują, bo nie wyrażają tego co chciałbym powiedzieć.
Zamiast atakować personalnie, mogłeś zadać konkretne, poprawne pytanie.ashir pisze:Wymyśl coś lepszego panie polonisto
Nieprzypadkowo umieściłem ten post tutaj. Tego typu nieprecyzyjne sformułowania padają niestety coraz częściej. "Chyba" w zdaniu pytającym to coś w stylu "około kilka".
Bardzo fajnie, ale w stosownym temacie oczekiwałbym jednak odpowiedzi na pytanie. Bo ta odpowiedź jest błędna. Jest albo "tak", albo "nie". Obie nie mogą być poprawne, jeśli się zakłada, że nikt głupio nie odpowie: "Chyba tak/Chyba nie."
Obydwa przykłady mi nie pasują, więc może jakiś inny przykład? Zawsze mogę napisać: "Czy firma Mobilis Sp. z o.o. na polecenie Zarządu Transportu Miejskiego w Warszawie powinna obsługiwać wybrane brygady linii 522 nowymi Solarisami Urbino 12 (z 2009 roku) z elektronicznymi tablicami i warszawską tapicerką siedzeń?". Długo, ale co najważniejsze poprawnie.alojz pisze:1. To chyba planowo.
2. To planowo?
- hafilip84
- Jego Gryząca Albumowość
Możesz w jakiś sposób uprawdopodobnić, że Twoja racja jest jedyną słuszną? Nie spotkałem się nigdy z wątpliwościami dotyczącymi użycia "chyba" w pytaniu. Poradnia językowa PWN siedzi cicho, Słownik Poprawnej Polszczyzny takoż, nawet google nie wypluwają niczego sensownego. Wydaje mi się, że na siłę próbujesz stosować logikę zero-jedynkową do zdania wyrażającego niepewność. A to chyba nie o to w poprawnym używaniu języka chodzi.alojz pisze:Przykład masła maślanego:Na tak postawione pytanie można odpowiedzieć np.:ashir pisze:To chyba planowo?
1. Tak
2. Nie
1. To chyba planowo.
2. To planowo?