Nowe nazwy przystanków
PKP Warszawa Śródmieście i PKP Warszawa Stadion jako nazwy stacji metra poproszę.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Metro jest wyżej w hierarchii nazw dla ZTM, o ile dobrze pamiętam (i słusznie).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
fik pisze:To ja jeszcze czekam na PKP Lotnisko Chopina. Konsekwentnie, a co!
MichalJ pisze:PKP Warszawa Śródmieście i PKP Warszawa Stadion jako nazwy stacji metra poproszę.
Chyba logiczne jest, że trzeba było przyjąć jakąś hierarchię. Jeśli mamy lotnisko, to kolej schodzi na drugi plan (LOTNISKO CHOPINA zamiast PKP LOTNISKO CHOPINA); podobnie jest w przypadku połączenia metra i kolei (DW. GDAŃSKI zamiast METRO DW. GDAŃSKI). Jakie natomiast ma uzasadnienie nazwa URSUS-NIEDŹWIADEK, kiedy w pobliżu są zespoły PKP URSUS, PKP URSUS PŁN. oraz PKP GOŁĄBKI? Tam można przesiąść się do kolei, a tu nie? Stacja jest nowa, więc chyba tym bardziej warto byłoby promować ją chociażby poprzez nazwy przystanków.Glonojad pisze:Metro jest wyżej w hierarchii nazw dla ZTM, o ile dobrze pamiętam (i słusznie).
Nazwy "Metro Centrum" też nie ma.
- fik
- Naczelne Chamidło
Ale nie mamy lotniska, tylko "TERMINAL AUTOBUSOWY".MZ pisze:Jeśli mamy lotnisko, to kolej schodzi na drugi plan (LOTNISKO CHOPINA zamiast PKP LOTNISKO CHOPINA).
Mania nazywania przystanków "PKP Brednie" w miejscu, gdzie pociągu PKP nikt od dekady nie widział, jest kretyńska. Potem są dziwolągi kategorii "PKP WKD ZUS KRUS CCC WWO AL. JEROZOLIMSKIE", bo ktoś nie domyślał idei nazywania przystanków. W myśl ujednolicania i konsekwencji nazwy krótkie i od dawien dawna funkcjonujące w społeczeństwie ("OLSZYNKA") zmienia się na długie i mylące ("PKP OLSZYNKA GROCHOWSKA"). Jedynym skrótowcem który powinien się znajdować w nazwach przystanków (warunkowo, jeśli nie ma lepszej nazwy!) jest SKM, a wszystkie połączenia KM i WKD powinny mieć oznaczenia linii miejskich Sxx.
A jakie ma uzasadnienie nazwa "PL.ZAWISZY"? Powinno być koniecznie "PKP WKD OCHOTA"!MZ pisze: Jakie natomiast ma uzasadnienie nazwa URSUS-NIEDŹWIADEK, kiedy w pobliżu są zespoły PKP URSUS, PKP URSUS PŁN. oraz PKP GOŁĄBKI? Tam można przesiąść się do kolei, a tu nie?
Aha, przez ostatnie miesiące na "PKP DĄBKOWIZNA" i "PKP NIEPORĘT" do pociągu nie można było się przesiąść. W ogóle. Dobrze, że do "PKP ZIELONKA BANKOWA" nie dojeżdża żadna linia ZTM.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Nazwa przystanku "Ursus-Niedźwiadek" powinna zostać wzbogacona o piktogram z pociągiem lokalnym widoczny na dechach i rozkładach papierowych. Podobnie powinno być zresztą z metrem, ale na to już chyba za późno.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
JacekM pisze:Nazwa przystanku "Ursus-Niedźwiadek" powinna zostać wzbogacona o piktogram z pociągiem lokalnym widoczny na dechach i rozkładach papierowych. Podobnie powinno być zresztą z metrem, ale na to już chyba za późno.
- Piotrek_2274
W sumie to w obecnej sytuacji ZP Ursus-Niedźwiadek jest tak rozośnięty, że przystanki przy Wojciechowskiego (bodaj 01,02 i 04) przydałoby się wydzielić jako osobny zespół np. Keniga, a jako U-N zostawić tylko pętlę i przystanki przy Orląt Lwowskich. Obecny układ sugerowałby, że ze 129 da się przesiąść do pociągu skoro jedzie przez ZP U-N, a tu zonk.
Przesiąść to się można, tylko pasażer po prostu będzie miał trochę do przejścia. Jeśli będzie wiedział, gdzie się w ogóle stacja znajduje.Piotrek_2274 pisze:Obecny układ sugerowałby, że ze 129 da się przesiąść do pociągu skoro jedzie przez ZP U-N, a tu zonk.
- Piotrek_2274
Właśnie o długość spacerku mi chodzi 
PKP WKD PL. ZAWISZY, jeśli już. Ochota już trochę się rozrosła i dotychczasowa nazwa jest nieco niejednoznaczna.Powinno być koniecznie "PKP WKD OCHOTA"!
Jakkolwiek popieram pomysł z piktogramami (metra, kolei/SKM).
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Ten anachroniczny symbol ciuchci parowej? litości!o piktogram z pociągiem lokalnym

Raczej chodzi mi o coś w stylu tego, co masz w sygnaturce. Jednego loga w stylu berlińskiego S niestety nie mamy i mieć nie będziemy.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
Pomysł zmiany x-Ratusz na UD jest jak dla mnie bezsensowny - wersja z Ratuszem, choć niegramatyczna, się dobrze przyjęła, a wersja z UD byłaby zwyczajnie niezrozumiała.
A jeśli chodzi o piktogramy, to jestem jak najbardziej za - metro powinno mieć swoje eMki w odpowiednim kolorze zamiast dopisku (nie wiem jaki tam kolor ma mieć druga linia), a stacje SKMki taki piktogram: http://i.imgur.com/La3FxWf.png - napis PKP się nie sprawdza (a na dodatek mamy przecież jeszcze Dw...), szczególnie w przypadku cudzoziemców, co niestety przeżyłem na własnej skórze: znajomy z Niemiec jechał 102 i miał wysiąść na PKP Olszynka i przesiąść się na pociąg, ale jako że chyba niezbyt wpadły mu te trzy literki w pamięć, to wysiadł na RKS Orzeł...
A jeśli chodzi o piktogramy, to jestem jak najbardziej za - metro powinno mieć swoje eMki w odpowiednim kolorze zamiast dopisku (nie wiem jaki tam kolor ma mieć druga linia), a stacje SKMki taki piktogram: http://i.imgur.com/La3FxWf.png - napis PKP się nie sprawdza (a na dodatek mamy przecież jeszcze Dw...), szczególnie w przypadku cudzoziemców, co niestety przeżyłem na własnej skórze: znajomy z Niemiec jechał 102 i miał wysiąść na PKP Olszynka i przesiąść się na pociąg, ale jako że chyba niezbyt wpadły mu te trzy literki w pamięć, to wysiadł na RKS Orzeł...
126: Nowodwory - Mehoffera - Modlińska - Klasyków - Czołowa - Marywilska!
Jeśli nie był w stanie zapamiętać "PKP", to niewiele mu można pomóc (a poza tym to akurat pętla!). Ten piktogram jest całkiem ok, tylko bez szczegółów typu lampa na górze (a zwłaszcza dwie) i kaseta na napis. Ja bym jeszcze zmniejszył tory. Porównaj piktogram na wyświetlaczach autobusowych.
Dlaczego mieć nie będziemy? Kiedy to właśnie jest potrzebne!Jednego loga w stylu berlińskiego S niestety nie mamy i mieć nie będziemy.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?