Że ę?MichalJ pisze:Pac!Pawel_ pisze:Mam swoje kategorię.
Zmagania z językiem polskim
Moderator: Szeregowy_Równoległy
O w morde.
Ów!Wolfchen pisze:A owy grudniowy rozkład zamknięciowy stworzysz w odniesieniu do czego, skoro nie będzie nowego rocznego RJP?
- Bastian
- Sułtan Maroka
tak że!Wiliam pisze:Ale remisów tam miał sporo, także nie było aż takiego odjazdu jak teraz Bayern.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Przepadło. Wszyscy piszą łącznie. Syzyfowa robota...
Ja uwzględniam znaczenie
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
- Matrix2441
Tego wozu. Przy okazji - chyba pierwszy raz widzę, jak Szeregowy popełnił jakiś błąd, jeśli chodzi o pisownię czy składnię.Szeregowy_Równoległy pisze:Inna sprawa, że aktualnie nikt nie chce tym wozu za bardzo dosiadać z powodu piątkowego wypadku.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Chyba drugi. A błąd to pokłosie edycji, w pierwotnej wersji wypowiedź brzmiała trochę inaczej i niedopatrzenie się wkradło. Deficyt snu spowodowany łączeniem jeżdżenia na dodatkach z życiem prywatnym
Zawsze moim największym problemem w polskiej pisowni była interpunkcja z moją skłonnością do nadprzecinkowości. Zatem mam takie pytanie:
Czy pogrubiony przecinek jest potrzebny? Czy powinien on zamykać zdanie podrzędne przydawkowe, czy nie powinno go być, skoro jest przed spójnikiem "i"?Nie można, bo wyjścia z metra są tam, gdzie są, i w innych miejscach już nie powstaną.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Według mnie powinien zamykać.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Według mnie nie powinno go być. Chociaż też mam problemy z interpunkcją.
"Krasnoludki są tam, gdzie były, i będą uciekać do lasu."
"Krasnoludki są tam, gdzie były i będą."
"Krasnoludki są tam, gdzie były i będą."
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
A gdyby tak porównać niemal identyczne zdania, różniące się tylko przecinkiem?
Zawsze można próbować wybrnąć, pisząc to na przykład tak:
"Nie można, bo wyjścia z metra są tam, gdzie są - i w innych miejscach już nie powstaną".
"Nie można, bo wyjścia z metra są tam, gdzie są - i w innych miejscach już nie powstaną".