Peryferie Warszawy - historia i relikty
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Czy są jakieś pozostałości po pętli Zawady na której przez kilka miesięcy zawracało 164? Na wysokości jakiego obecnego ta pętla się znajdowała? Bo wg. Trasbusa, pętla była na ulicy Vogla, a obecny przystanek Zawady znajduje się na Sytej.
-
Stary Pingwin
O ile pamiętam, autobus trójkątował. Jeżeli pamięć mnie myli, to mógł robić kółko na Vogla/Sytej.
W zamierzchłych czasach ta krzyżówka pozwalała na kółko.
Na Zawady jeździłem w czasach, gdy trzeba było iść od Przyczółkowej.
W zamierzchłych czasach ta krzyżówka pozwalała na kółko.
Na Zawady jeździłem w czasach, gdy trzeba było iść od Przyczółkowej.
miłośnik 13N
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Wielkie dzięki za pomoc. Swoją drogą ciekawe że też nazwa przystanku "Zawady" się aż tak przeniosła 
-
Stary Pingwin
Kiedyś 164 jechał z Wilanowa na Kępę Zawadowską, a mianem Zawad określano chyba osiedle na północ od Vogla. Do Jarej(centrum Zawad) trzeba było iść pieszo.
miłośnik 13N
przed wojną lotnisko Okęcie mieściło się przy 17-tego StyczniaMichalJ pisze:No przecież mówię, że od 17 Stycznia wszystko było wojskowe i tajne. Terra incognita nie mogła mieć normalnych numerów domów... Co do planów - w ulice z ruchem autobusowym wierzyć można, w inne niekoniecznie.
Ciekawi mnie tylko, jak ten dojazd na Paluch od Żwirek wyglądał, w części miedzy powiedzmy Wieżową a płotem lotniska. Ślady dawnych dróg (i kolei! - przed wojną tam pociąg dojeżdżał) jakieś tam są, ale bardzo nikłe.
tory kolejowe z Stacji Rozdzielczej WŁOCHY prowadziły do Okęcia i tutaj rozdzielały się do fabryki Skoda i do fortu Zbarż
a ul. Paluch przebiegała mniej więcej tak
... życie jest jak koń mijający nas w galopie ...
Właśnie zauważyłem, że na odciętej bocznicy na terenie lotniska stoi sobie pięć cystern kolejowych 
https://goo.gl/maps/uWoME
https://goo.gl/maps/uWoME
-
Stary Pingwin
Rozbudowa lotniska zaczęła się jeszcze pod koniec lat siedemdziesiątych, wtedy były wywłaszczenia. Nie przeszkadzało to w uprawie ziemi jeszcze w latach dziewięćdziesiątych, dopóki nie ogrodzono całego terenu.
miłośnik 13N
-
Stary Pingwin
Oczywiście rozbudowa zaczęła się pod koniec lat sześćdziesiątych.
miłośnik 13N
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
A ja się tak zastanawiałem ostatnio... Gdzie znajduje się adres Nowoursynowska 1?
Nigdzie chyba? To nie jest rzadkość, że zostawiano rezerwę numerów na ewentualną przyszłą zabudowę na pustym fragmencie ulicy. Za to wiem, gdzie jest 2. 
To się pochwal tą wiedzą. 1 planowa zasadniczo nie powinna być zbyt daleko.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Wędka - mapa.um.warszawa.pl
Ryba - gajówka lesie Kabackim, niedaleko Rydzowej i Parku Kultury.
Naprzeciwko jest już tylko las.
Ryba - gajówka lesie Kabackim, niedaleko Rydzowej i Parku Kultury.
Naprzeciwko jest już tylko las.
- Piotrek_2274
Podobno dzisiejsza ul. Bennetta to dawny przebieg ul. Paluch, więc Twój rysunek trochę się przesunął w lewo.SieneK pisze: a ul. Paluch przebiegała mniej więcej tak
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
aleja Wilanowska, między dworcem Południowym a późniejszą Dolinką Służewiecką, przed poszerzeniem, wyglądała, jeżeli chodzi o szerokość, tak jak obecny nie poszerzony kawałek alei Wilanowskiej czy była jeszcze węższa? Jak wyglądał węzeł przy dworcu Południowym przed wybudowaniem zachodniej części alei Wilanowskiej od dworca Południowego do Wołoskiej oraz przed wydłużeniem alei Niepodległości? Też było takie rondo jak teraz? No i gdzie zakręcały autobusy kiedy tramwaje okupowały ich obecną pętlę na Wilanowie?
- Bastian
- Sułtan Maroka
Weź pod uwagę, że to były dwie rzeczy dość oddalone w czasie. Kiedy była już al. Niepodległości, a nie było zachodniego odcinka al. Wilanowskiej, węzeł wyglądał z grubsza tak samo. Oczywiście z poprawką na usytuowanie pętli autobusowej.Autobus Czerwon pisze:Jak wyglądał węzeł przy dworcu Południowym przed wybudowaniem zachodniej części alei Wilanowskiej od dworca Południowego do Wołoskiej oraz przed wydłużeniem alei Niepodległości? Też było takie rondo jak teraz?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow